Duben
ohodnotit

Tajemství Ocelového města

Rok:
1978
Délka:
85 minut
Premiéra v ČR:
1.5.1979
„Smrtící střela je připravena zničit utopické město.“
Popis / Obsah / Info k filmu Tajemství Ocelového města
Před více než sto lety vzrušila svět zpráva o dědictví půl miliardy franků. Jeden z dědiců vybudoval město Fortuna pro blaho obyvatel. Druhý, profesor chemie Erik Janus, postavil velkou zbrojní továrnu ve městě, které nazval Ocelové. Inženýr Zodiak se v přestrojení nechá zaměstnat ve zbrojařských továrnách Ocelového města, aby odhalil skutečné záměry profesora Januse. Hned po svém příjezdu se stane svědkem havárie střely, po jejímž proražení zasažení lidé okamžitě zmrznou. Najde informátorova syna Viktora a v sebeobraně zastřelí Janusova člověka. Využije toho, že je mu neuvěřitelně podobný, ale ve chvíli, kdy chce s Viktorem opustit město, je odveden do konstrukční kanceláře, kde má nastoupit na uvolněné místo. Stačí ještě dát Viktorovi poštovního holuba se zprávou pro Sarrasina, který okamžitě zorganizuje obranu města. Van Hulshov však přiveze Janusovo ujištění, že jeho vojáci nepřekročí hranice města. Nikdo netuší, že šílený Janus chce zničit Fortunu dalekonosným dělem.

Zdroj: Nova


Popis / Obsah / Info k filmu Tajemství Ocelového města
Realisticky natočený dobrodružný příběh, volně inspirovaný verneovkou Ocelové město, vypráví o megalomanském vládci zbrojních továren, jenž pomocí obřího děla plánuje zničit mírumilovné sousedy. Tvůrci původní zápletku obohatili o řadu nových motivů a zaktualizovali její protiválečné poselství.
Po premiéře Zemanova posledního trikového snímku Na kometě v roce 1970 se v kinech objevily už jen dvě české adaptace příběhů Julese Verna. Kromě parodie Tajemství hradu v Karpatech (1981) to byl o tři roky dříve natočený volný přepis románu Ocelové město (poprvé vydaný v roce 1879), který vznikl v koprodukci Československé televize a Filmového studia Barrandov.
Na sklonku 19. století vzrušila celý svět zpráva o dědictví půl miliardy franků. Jmění bylo rozděleno mezi dva dědice a oběma umožnilo uskutečnit životní plány. Doktor lékařských věd François Sarrasin na zakoupeném území vybudoval pro blaho padesáti tisíc obyvatel moderní město s parky a vodotrysky a nazval je Fortuna. Profesor chemie Erik Janus postavil velké zbrojní továrny ve městě, které brzy proslulo jako Ocelové. Sarrasin tuší, že Janus plánuje zaútočit na sousední Fortunu, tak se do přísně hlídaného Ocelového města potají vydává lékařův zeť, inženýr Marcel Zodiak. Využije podoby s Janusovým spolupracovníkem a pronikne do bezprostřední blízkosti vyšinutého vědce, který chce Fortunu zničit pomocí střely z obřího dalekonosného děla...
Na rozdíl od Zemanovy trilogie přistoupil režisér Ludvík Ráža k adaptaci verneovky bez sebemenšího náznaku zlehčujícího odstup a natočil ji realisticky a bez triků. Společně se scenáristou Ondřejem Vogeltanzem dějovou kostru stosedmdesátistránkové předlohy, která vyšla v době napjatých vztahů mezi Francií a Pruskem, obohatili o několik nových motivů a zaktualizovali její protiválečné poselství (hrůzné účinky „holomrazu" odkazují na neutronovou bombu) i utopickou vizi bipolárně rozděleného světa. S ohledem na to, že snímek koncipovali jako fantastický dobrodružný příběh pro mládež, připsali do něj postavu osiřelého chlapce Viktora, jenž Zodiakovi pomáhá Fortunu zachránit.
Snímek Tajemství Ocelového města je věnován „památce Julesa Verna, který mnohé znal a předvídal". Nicméně právě tento z dnešního pohledu „pre-steampunkový" román není jeho zcela původní dílo, neboť základem příběhu je upravený rukopis francouzského spisovatele Andréa Laurieho. K motivu smrtící zbraně, jíž megalomanský šílenec ohrožuje mírumilovný svět, se Verne znovu vrátil v románu Vynález zkázy (1896).

Tomáš Seidl, LFŠ 2014


Popis / Obsah / Info k filmu Tajemství Ocelového města
Spisovatel Jules Verne netušil nic o vynálezech, které si lidstvo jednou vymyslí pro své vlastní zničení, neznal semtex ani atomovou bombu. V době, kdy svůj román Vynález zkázy psal, už ale existoval dynamit. A tak spisovatel vytvořil příběh, v němž hrozbu zneužití takového vynálezu plasticky zobrazil. Volně na motivy jeho románu vznikla před více než třiceti lety televizní adaptace pod názvem Tajemství Ocelového města. Velké téma literární předlohy o střetu dvou osobností s diametrálně odlišným vztahem k životním hodnotám posloužilo tvůrcům televizního filmu k vytvoření výpravného, dobrodružného příběhu se silným morálním nábojem a stále aktuálním poselstvím.
Česká televize


Popis / Obsah / Info k filmu Tajemství Ocelového města
Před více než sto lety vzrušila svět zpráva o dědictví půl miliardy franků. Jeden z dědiců - doktor Francois Sarrasin - vybudoval město Fortuna pro blaho obyvatel, druhý - profesor chemie Erik Janus - postavil velkou zbrojní továrnu ve městě, které nazval Ocelové. Sarrasin, znepokojen tímto zbrojením, vysílá do Ocelového města vyjednavače. Současně se tam tajně vydává i Sarrasinův zeť, inženýr Marcel Zodiak. Po příchodu do města se Marcel stane svědkem havárie střely, po jejíž explozi zasažení lidé v několika okamžicích zmrznou. Poprvé se tak setkává s hrozným vynálezem válečného šílence Januse, s dělem, jehož střela ničí vše živé, avšak materiální statky zachovává nezměněny pro útočníka... Film, který v roce 1978 natočil Ludvík Ráža, byl věnován památce Julese Verna, který mnohé znal a předvídal...


Popis / Obsah / Info k filmu Tajemství Ocelového města
Inženýr Zodiak se v přestrojení nechá zaměstnat ve zbrojařských továrnách Ocelového města, aby odhalil skutečné záměry profesora Januse. Zjistí, že tento válečný šílenec nechal sestrojit nebezpečnou střelu, která má naráz zničit ideální město doktora Sarrasina Fortunu...
Zdařilý přepis klasického dobrodružného románu.

Autor/Zdroj: Březina Václav/Lexikon českého filmu


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Narozeniny

09:50 - 10:10

12 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

ČT2 - Planeta pokladů

09:25 - 10:15

37 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Anděl (2008) [TV se...

09:40 - 10:55

22 minut již uběhlo
53 minut zbývá do konce

Prima - Polda (2016) [TV seriál]

09:20 - 10:30

42 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190497
Osobností: 697745
Fotografií: 763785
Plakátů: 376364
Obsahů a biografií: 178200

Poslední komentáře

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10

Tomorrow (1972)

Tomorrow
Citlivě napsaný scénář   podle skvělé literární   předlohy Williama Faulknera,   výborně vybrané exteriéry,   precizně vedená kamera a   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Čaroděj ze země Oz (1939)

Čaroděj ze země Oz
Skoukl jsem ze zvědavosti,   protože je tento snímek   často zmiňován jako   legendární počin. No na   jednu stranu hrozná   ptákovina, na druhou mě to   celkem chytlo a bavilo:-)

Autor: Máša13 | Hodnocení: 7 / 10

Lucy (2014) [2k digital]

Lucy
Koukatelné akční sci-fi.   Člověk o tom nesmí moc   přemýšlet a pak je to   rychle plynoucí sci-fi   příběh.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Patnácté léto (1994) [TV film]

Patnácté léto
Tak já mám asi zcela jiné   představy o humoru   všeobecně. A o komediích   také. Zde se hodinu a něco   koukáme na hádky a řev. To   je vše. více >

Autor: Pitryx | Hodnocení: 2 / 10