Duben
ohodnotit

Tajemství hradu v Karpatech

Další název:
Tajemný hrad v Karpatech (prac. název)
Žánr:
Rok:
1981
Délka:
97 minut
Premiéra v ČR:
1.10.1981
„Parodie na verneovské vědeckofantastické romány“

Komentáře k filmu Tajemství hradu v Karpatech

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 38
klasifikátor
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 19.3.2020
Neni toho mnoho co napsat.   Mimo jakoukoliv diskusi jde o   jeden z vrcholu nasi   kinematografie. Nelze tomu   podle mne vytknout naprosro   nic a pan Jules Verne by byl   zcela spokojen a unesen kdyby   tenhle film mohl sledovat.   Vyzdvihovat zde jednotlivosti   by jen devalvovalo celek.
FLA
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 10.7.2012
Tento snímek mi učaroval   jako menšímu a láska k   němu mi vydržela do   dnešních dnů. Dříve mi   přišel více strašidelný,   dnes se více bavím, ale o to   nejde. Krásná hudba, lokace,   kamera, skvělí herci,   výprava, vtipné hlášky.   Prostě výnorný film a moje   srdcovka!
roox
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 20.2.2015
Mistrná komedie
Hlavní trio Dočolomanský -   Hrušínský - Kopecký,   společně s dalšími   skvělými hereckými kolegy,   opět rozehrávají zdařilou   zápletku plnou vtipných   skečů a hlášek, které   velmi často i zobecněly   (" A jsme v pérdéli,   pane Hrábě" :-)). Velmi   vtipné zpracování jinak   vážného "dramatu"   od Julese Vernea.
Prostě velice zdařilý   snímek, který nikdy   nevynechám, běží-li v   televizi, a mimo pořadí se   jej čas od času dám i na   DVD. Jednoznačně součást   československé filmové   pokladnice.
Barney94
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 2.4.2017
Jedna z nejlepších českých   komedií. Na tento snímek se   už od malička vždycky rád   podívám a snad celý to   umím nazpaměť. Dokonalá je   také hudba, která podle mě   dokonale vystihuje tu horskou   atmosféru.
topipig
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 15.11.2019
Nejlepší parodie všech dob   a nejlepší zpracování   Julese Verna. Nesmrtelná   podívaná, která zaručeně   pobaví kdykoliv. Musím   ještě dodat, že dobrou   polovinu filmu dělá   kouzelná práce Jana   Švankmajera, který vytvořil   všemožné bizarní   rekvizity, jenž se ve filmu   ve velkém množství   vyskytují a dokonale   přibližují tajuplný a   fantastický svět Julese   Verna.
lion71
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 14.5.2015
pólicija sálašáry..
super hororová komedie, Tóma   hluchoněmec - z toho jsem   měl jako malý skoro   kopřivku :-).S Adélou   patří tyto filmy mezi   klenoty natočené v   70-80tých letech.
phorsky1
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 8.8.2007
úžasný film,pro někoho   možná pel-mel,pro mě   dokonale napsaný ironický   příběh,ve kterém má homor   sqjele vypilovanou formu,pokud   mám chuť ze zaručeně   pobavit,a slyšet hlášky   které mám rád,sahám po   něm,pouštím jej poze na   povel krleš
Alix
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 20.9.2019
Jedna z nejlepších   bláznivých komedií pana   Lipského, on byl v tomto   směru prostě génius!   Michalu Dočolomanskému role   vysloveně sedla a ostatní mu   zdatně sekundovali. I   nejmenší rolička tady má   svůj význam a je bravurně   zahraná. Kdo má rád   bláznivý humor a vtipné   hlášky, užije si to. A   zamiluje.
Duška
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 28.10.2016
Perfektní
Jedna z nejlepších komedií   co znám, vždy se na ní rád   mrknu. Je to špičkový   koncert všech herců a   skvělé režie.
jezecek123
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 13.11.2007
Hrabě Teleke z Tölökö   hledající svou milou, lesní   adjunkt Vilja Dézi, kterému   na konci jeho snoubenka oplete   i pušku, profesor Orfánik   vystřelující rakety na   Měsíc... Tohle už je   prostě klasika. Jeden z mých   nejoblíbenějších filmů.
Svarcneger
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 4.10.2018
Skvela ceskoslovenska klasika...
Skvela ceskoslovenska klasika.   Oldrich Lipsky mel holt talent   na podobne komedie. Perfektni   obsazeni, herecke vykony a   rezie. Herci tenkrat hrali s   gracii sobe vlastni, bez   nasili, bez sprostaren, sexu a   hovadin i pocitacu. Doba tezke   normalizace, kde jedinym   vychodiskem z tehdejsi bidy,   byla kultura, divadlo a   predevsim filmova tvorba.   Kazda krize by se mela resit s   nadsazkou a humorem, neb to   patri k nasemu narodu stejne   jako pivo, svarne zeny nebo   dechovka :).
salsaverde
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 30.10.2007
Patri k mojim najoblubenejsim   filmom. Skoda, ze nemame CS   Oscara - nominovala by som ho   na Nr. 1. Skveli herci,   vyborne herecke vykony.   Najvyssie hodnotim kostymy,   vyprava, scena a dialogy. Co   dialog - to perla! Skoda, ze   podobne filmy sa uz netocia:-(
Normann
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 5.12.2011
Dokonalost
Prostě dokonalost pana   Lipského a herců pod jeho   vedením.To se snad ani nedá   chválit, je to   dokonalý.Samozřejmých 10,   ale mohlo by být i 15.
kraxon
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.12.2016
100 minut královské zábavy
V mém žebříčku to je   Komedie století, které   nemůžu vytknout absolutně   nic. Trio Kopecký,   Hrušínský, Dočolomanský   se muselo úžasně   "vyblbnout",   chvílemi jsem v kině i doma   u TV řval smíchy. Pro film   vymyšlená   "karpatština" mě   málem sestřelila se židle,   některé melodie z filmu   ("Policia   Salašáry", úvodní   melodie) si občas (často)   pískám. U tohoto filmu   rozhodně žádná   "Poruga in vassom   aparatula" nebyla :-D .   10 hvězd dávám jen proto,   že jich tady není víc ...
Sybelle
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 23.1.2009
Já tedy nevím, čtu tady   ostré komentáře, ale vždy   ten film je skvělý...   Naprosto zamítám to, že by   ten film tvořil jenom   Kopecký viz.:   "Pozorujeme aniž by jsme   byli pozorováni! To je   hotová observatoř."   "No to snád né pane   hrábě na to si radší   odskákáme do lesa"   "Karbonysujste   koksohydráty"   "provedem"   "Termujte   nuklerály"   "Provedem"   "Akcelerujte   moderáty!"Provedem"   "Ohřejte mi párek"   "K službám..."   Nebo ta zcéna jak Michal   Dočolomanský říká   "Nemeškal jsem ani   vteřinu..." A na hlavě   má tu čepici s   křídli...Ale to asi se nedá   tak uplně pochopit, když   jste to neviděli...:D
eskalatot
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 17.11.2014
kult
Film patří do klenotnice   naší kinematografie.   Výborně zpracovaná parodie   Werneovek,obsazená snad těmi   nejlepšími herci,v té době   dostupnými. Nikdy vynechám   sledování tohoto skvostu.
Pitryx
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 21.11.2022
Jedna z mých nej, ačkoli   nedávám plný počet a to   kvůli hlavní postavě. Podle   mého se na to pan   Dočolomanský nehodil. Měl   být volen jiný herec a to   český. Jistě jich bylo na   výběr dost. Ale jinak se u   toho vždy královsky bavím a   z poloviny za to může ono   smyšlené nářečí. Mile   překvapil i pan Hartl,   kterého jsem tehdy vůbec   nemusel. U mne za devět.
Frolíček
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 7.10.2018
Stejná silná ústřední   trojka pár let po Adéle, ale   už se ztratila ta lehkost,   nadhled a víc se tlačilo na   pilu, jako že se to všechno   má brát vážně.   Samozřejmě i hrad v   Karpatech oplývá řadou   neskutečných detailů,   scenáristických fantazií a   nepopsatelných hlášek, ale   ta třešnička chyběla.V   dnešním pohledu je snímek   naprostým nadstandardem,   který bohužel už asi nikdo   nikdy nenatočí.
hvezdyn
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 29.3.2005
skvělá parodie
Tak k téhle parodické   komedii se vždycky rád   vracím. Ocenění si   zaslouží i vysoce kvalitní   scénář. Skvěle parodovaný   maďarský jazyk. Pan Brdečka   byl skutečně mistrem svého   oboru.
M.A.G.
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 8.9.2009
Hrabe Teleke z Toloko.........
.........no ten Docolomansky   to zahral vyborne.
Chvilemi jsem byl mrtvy   smichy.
Opravdu pekne   natocena strasidelna   komedie.
Herecke   obsazeni luxusni.
jmenuji.se.libor
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 5.10.2018
Parádní odech komedie
Snad každý už tenhle film   viděl, a troufám si říct   že opakovaně. I já patřím   mezi diváky a klidně jednou   dvakrát do roka se podívám.   Co se mi líbí je humor   nadsázka a hlášky ve filmu   a i krajina ve které je film   natočen, záběry na les na   hrád atd. Prostě relax   komedie natočená v době kdy   žít v Československu byla   radost a pohoda a lidi žili   víc v radosti   bezstarostnosti, to se   přenášelo i na plátna kin   neboť tvůrci tehdy točili   nej komedie na které se   díváme dodnes.
Film   vřele doporučuju ke   shlédnutí
georginaa
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 11.6.2007
Skvělý výkon   M.Dčolomanského a   M.Kopeckého v této parodii,   není co vytknout našim   komediím, plno vynálezů ,   které jsou v každém   případě unikátní.
JVSoolen
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 17.5.2008
Zabavna parodie, s uzasnym   narecim vesnicanu a   bezkonkurencnim vedcem   Orfanikem. Hrusinky zastinuje   i jako vzdy dobreho Kopeckeho.
killy
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 31.8.2008
Lehce strašidelný filmeček   s vynikajícím humorem   Oldřicha Lipského, je   skvělou a zajímavou   podívanou. Excelentní   herecké výkony kvalitních   českých a slovenských   herců, dělají z filmu   napínavou a zajímavou   zábavu.
meduska
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 28.11.2011
Výborná trochu strašidelná   komedie pana režiséra   Oldřicha Lipského, kterého   jako režiséra obdivuji.   Skvělé herecké obsazení.   Opravdu není nad tyto   "staré"   československé komedie.
Toshiro
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 14.8.2008
Stále znovu a znovu se mohu   dívat na tento film bez   pocitu nudy, trapnosti a   všednosti. Z odstupu tolika   let se mi jeví kreativita   pánů tvůrců jako   geniální. Dík zejména za   nádherný " jazyk "   filmu a také za nádherné   role pánů Hrušínského,   Brodského a Kopeckého.   Nejraději mám sekvence z   počátku filmu, kdy divák,   který netuší oč jde, je   fascinován pojízdným "   zázrakem " Tóny   hluchoněmce " a jeho   proměny poté v sluhu   geniálního šílence...Film   můžeme chápat jako operu,   také se drží jejích   praktik, dá se rozčlenit na   jednotlivá dějství.   Vynikající hudba Luboše   Fišera také udělala mnoho.   Tento skladatel především   symfonické hudby není co se   filmové hudby týče tak   proslulý jako Liška, Šust a   další, ale kdo si vzpomene   na režiséra Zemana, ví.   Film hodnotím jako   nezapomenutelný a   neopakovatelný přínos   české kinematografii.
green-tea
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 11.6.2009
Čórtův grád??? Ojojo,tam strášá...
Kdo,co, proč a jak se pokusí   vypátrat hrdinný hrabě   Teleke z Tölëke za pomoci   vyšnovlkodlackého hajného   Vilji. To,co objeví ale   způsobí, že z toho budou   všichni naprosto "f   pér..." Pan Verne by se   asi divil, co se z jeho díla   v Čechách vyklubalo... :-))
MARi0
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 10.11.2008
Tajemství hradu v Karpatech
I takhle může vypadat   Verneovka:-)
Mám rád   tyhle české parodie na   americkou tvorbu (jako je   například Limonádový joe,   Zabil jsem Einsteina,   pánové, nebo právě toto   Tajemství Hradu v Karpatech).   Pan Lipský nám ukázal zase   jak vynikající je, své   dokonalé herecké umění   předvedl pan Kopecký,   prostě co dodat.
Jen   radím, koukejte, sledujte   pořádně pomateného   profesora Hrušínského a   nebraňte dát průchod salvy   smíchu nad karpatským   nářečím...
Rád se   k tomuto zlatému fondu   české kinematografie často   vracím...
Snura
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 27.8.2007
Takhle jsem se u české   komedie už dlouho nepobavil.   Neuvěřitelná parodie   Oldřicha Lipského, kde jeden   gag střídá druhý,   úžasní Dočolomanský,   Kopecký, Hrušinský,   Hartl... šílené,   bláznívé, úchylné.   Prostě skvělá zábava.
hlavsa5
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 16.11.2014
Dobrá komedie s výborným   hereckým obsazením. I   tenkrát se dala natočit   slušná zábava, když se   chtělo.
volam.sa.pistik
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 28.2.2012
Takmer sa dosiahol mesiac
Tak toto bolo celkom dobré.   Paródia na mnoho klasík v   československom poňatí.   Myslím, že sa podarilo. I   keď tempo ku konci stráca, a   mnoho vecí začína byť   troška predvídateľných,   koniec dosť prekvapí. Super   názvy ako Vlkodlaky, Teleke z   Toloko, Hluchonemec.   Nechýbajú utopické   vynálezy, vďaka ktorým   mohla byť naša civilizácia   dávno vpredu, avšak oni   nedospeli dobrého konca a o   knihu konštrukcií sa   postarali   "odborníci" na   slovo vzatí. Pocta opere a   prenos obrazu a zvuku tu bol   už dávnejšie, len my sme o   tom nevedeli. Dočolomanský   skvelý a tu úplne exceloval.   Jednoducho podarená paródia   z našich končín
lebowski
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 7.12.2004
Je to taková komedie ale i   hrozná fraška, pak je to   zase komedie a za chvíli je   to zase o ničem.Takový   mišmaš.
artcrime
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 23.2.2005
netusim s jakym zamerem to   tocili.priblizne komedie   ¨hororova snad ale je v tom   takej pel mel ze z toho je   gulas
thejduk
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 26.11.2013
Jsou parodie a   "parodie". I když   je hrají stejní herci.   M.Dočolomanský,   R.Hrušínský a M.Kopecký v   Adéle a v Hradu v Karpatech   je opravdu rozdíl minimálně   20 %, možná i víc. Čemu se   v Adéle smějete, to vám   připadá v Hradu v Karpatech   k nezasmání. Stejný herci a   stejný režisér a   nesrovnatelný výsledek - i   tak to může dopadnout.
Petra.Barbie
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 23.6.2008
Kromě Miloše Kopeckého nic moc...
...nejsem asi ten správný   typ na podobné parodie,   zkrátka se neumím naladit na   jejich vlnu. Tajemství hradu   v Karpatech je sice film   koukatelný, ale to je asi tak   vše. Jeho děj mne nikdy   nebavil, pan Dočolomanský je   sice výborný herec, ale ani   jeho přítomnost to   nezachrání, snad jen Miloši   Kopeckému se sem tam   zasmějeme. Z přelomu 70. a   80. jsou lepší filmy, tento   považuji za slabý.
red.mann
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 4.4.2020
Dvakrát nevstoupíš do   stejné řeky. Stejní herci,   stejný tým, přesto se   Adéla ještě nevečeřela   neopakovala.
jirka72
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 2.9.2008
Na tenhle film jsem se docela   těšil,protože jsem ho   viděl kdysi dávno,v paměti   mi zůstala jen hláška   Miloše Kopeckého,spíš to   jeho zvolání vůči   hlavnímu   hrdinovi.."Toloko!!"   Po pravdě jsem se jinak celou   dobu strašně nudil.Miloš   Kopecký byl ovšem   super,udělal ten film.
sarf
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 13.7.2008
Výborný režisér Oldřich   Lipský při natáčení   Adély spotřeboval jen 90%   svojí aktuální tvůrčí   invence, a aby těch zbylých   10% nepřišlo nazmar, umotal   další dílo v podobném   duchu, tentokrát ovšem s   plytkým příběhem a   zoufalými dialogy, kde   manýra přijatelná v Adéle   přerůstá v těžko   snesitelnou stylizaci   odpovídající papírovým   kulisám. Dá se to možná   pustit k mytí nádobí, když   ho máte pořádnou horu.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih28210minih28210Astronautova žena (1999) 
The Astronaut's Wife n
minih29275minih29275Věznice Fortress (2000) 
Fortress 2: Re-Entry n
minih24470minih24470Vlčí jáma (1957) 
Vlčí jáma n
minih25037minih25037Svatý muž (1998) 
Holy Man n
minih6411minih6411Divoká banda (1969) 
The Wild Bunch n
minih24272minih24272Železný kříž (1977) 
Cross of Iron n
minih189692minih189692V žoldu smrti (2022) 
The Contractor n
minih56351minih56351Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna (2011) 
Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides n
minih134310minih134310Okolo futbola (2013) 
Okolo futbola n
minih17261minih17261Přejezd Kassandra (1976) 
The Cassandra Crossing n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Černí baroni (1992)

20:10 - 21:50

42 minut již uběhlo
58 minut zbývá do konce

ČT2 - Hrdinové legend

20:00 - 21:00

52 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

NOVA - Jedna rodina

20:20 - 21:40

32 minut již uběhlo
48 minut zbývá do konce

Prima - ZOO (2022) [TV seriál]

20:15 - 21:40

37 minut již uběhlo
48 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190546
Osobností: 697838
Fotografií: 763966
Plakátů: 376543
Obsahů a biografií: 178275

Poslední komentáře

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10