Duben
ohodnotit

Synův pokoj

La stanza del figlio

Další název:
Pokoj mého syna; Synova izba (SK); The Son's Room; Das Zimmer meines Sohnes
Země:
Rok:
2001
Délka:
99 minut
Premiéra v ČR:
6.12.2001
„Po ztrátě milované osoby přichází utrpení a zloba“
Popis / Obsah / Info k filmu Synův pokoj
Psychologický snímek scenáristy, režiséra, producenta a herce Nanniho Morettiho (nar. 1953) zpracovává téma smrti rodinného příslušníka a následků, jež má tragická událost pro ostatní členy rodiny. Psycholog se soukromou praxí Giovanni Sermonti (hraje ho sám Nanni Moretti) je hlavou harmonické rodiny, do níž patří manželka Paola, dcera-vysokoškolačka Irene a osmnáctiletý syn Andrea. Milující a tolerantní příbuzní zvládají veškeré běžné problémy s nadhledem. Poklidný život však naruší rodinná tragédie... Režisér Moretti u tohoto nelehkého a ošidného tématu zcela eliminoval nabízející se melodramatické ladění: věnuje se zkoumání jemnějších a skrytějších důsledků tragické události. Vede všechny herce k civilnímu projevu, osvobozenému od patosu. Psychologickou drobnokresbu a smysl pro jemné paradoxy uplatnil tvůrce i v paralelním nedějovém motivu Giovanniho pacientů, vnášejících mimoděk jiný pohled na zdánlivě úzce osobní téma. U kritiky i diváků neobyčejně oceňovaný film, jdoucí snad proti všem pravidlům obvyklé komerční tvorby, získal mj. Zlatou palmu na MFF v Cannes 2001, Cenu FIPRESCI v hlavní soutěži canneského festivalu i Donatellovy Davidy za nejlepší film, za nejlepší herečku (Laura Moranteová coby manželka Paola) a za nejlepší hudbu (Nicola Piovani).

Autor/Zdroj: /Kino AERO


Popis / Obsah / Info k filmu Synův pokoj
Psychologický snímek scenáristy, režiséra, producenta a herce Nanniho Morettiho Synův pokoj zpracovává téma smrti dítěte a následků, jež má tragická událost pro ostatní členy rodiny. – Psycholog se soukromou praxí Giovanni Sermonti je hlavou harmonické rodiny, do níž patří manželka Paola, dcera-vysokoškolačka Irene a osmnáctiletý syn Andrea. Milující a tolerantní příbuzní zvládají veškeré běžné problémy s nadhledem. Poklidný život však naruší Andreova tragická smrt. Giovanni, jehož profesí je pomáhat lidem s psychickými problémy, je nečekaně ten poslední, kdo se s událostí dokáže vyrovnat, neboť si tragédii nesmyslně vyčítá. Dcera Irene zase trpí tím, jak se na ni rodiče upínají. Východisko z rodinné krize nakonec poskytne úplně cizí dívka Arianna, kterou Andrea zaujal při krátkém prázdninovém setkání. – U nelehkého a ošidného tématu Nanni Moretti zcela eliminoval nabízející se melodramatické ladění; věnuje se zkoumání jemnějších a skrytějších důsledků, jež rodině přináší ztráta jednoho z jejích členů. Vede herce (mezi něž ostatně sám patří) k civilnímu projevu, osvobozenému od patosu. Psychologickou drobnokresbu a smysl pro jemné paradoxy uplatnil tvůrce i v paralelním ne-dějovém motivu Giovanniho pacientů, vnášejících mimoděčně jiný pohled na zdánlivě úzce osobní téma. – Oceňovaný snímek, jdoucí snad proti všem pravidlům komerční tvorby, se u nás objevuje v omezeném počtu kopií v běžné distribuci.
Zdeno Kubina Filmový přehled 2002/1

Autor/Zdroj: Kubina Zdeno/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Silvestrovský koktejl

10:35 - 11:30

22 minut již uběhlo
33 minut zbývá do konce

ČT2 - Největší apokalypsy dějin

10:15 - 11:10

42 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

NOVA - Rizzoli & Isles - Vraždy na pi...

10:55 - 11:45

2 minut již uběhlo
48 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

10:30 - 11:30

27 minut již uběhlo
33 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190497
Osobností: 697745
Fotografií: 763785
Plakátů: 376364
Obsahů a biografií: 178200

Poslední komentáře

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10

Tomorrow (1972)

Tomorrow
Citlivě napsaný scénář   podle skvělé literární   předlohy Williama Faulknera,   výborně vybrané exteriéry,   precizně vedená kamera a   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Čaroděj ze země Oz (1939)

Čaroděj ze země Oz
Skoukl jsem ze zvědavosti,   protože je tento snímek   často zmiňován jako   legendární počin. No na   jednu stranu hrozná   ptákovina, na druhou mě to   celkem chytlo a bavilo:-)

Autor: Máša13 | Hodnocení: 7 / 10

Lucy (2014) [2k digital]

Lucy
Koukatelné akční sci-fi.   Člověk o tom nesmí moc   přemýšlet a pak je to   rychle plynoucí sci-fi   příběh.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Patnácté léto (1994) [TV film]

Patnácté léto
Tak já mám asi zcela jiné   představy o humoru   všeobecně. A o komediích   také. Zde se hodinu a něco   koukáme na hádky a řev. To   je vše. více >

Autor: Pitryx | Hodnocení: 2 / 10