Jeden svět
ohodnotit

Synové a dcery Jakuba Skláře [TV seriál]

Rok:
1985
Délka:
55 minut, 13 dílů
„Osudy sklářského rodu Jakuba Cirkla mezi roky 1899 - 1957“

Obsah filmu Synové a dcery Jakuba Skláře

 
Televizní seriál Jaroslava Dietla zobrazuje osudy sklářského rodu Jakuba Cirkla mezi roky 1899 - 1957. V životních příbězích mnohačlenné rodinné dynastie se podařilo jedinečně vystihnout dobové reálie i charaktery jednotlivých postav.

1. 1899 - VANDROVNÍK - Na Albrechtickou huť přichází mladý sklář Jakub Cirkl, který svou pílí a dovedností zaujme nejen majitele huti Krahulíka, ale i Terezku Herálcovou, dceru sklářského mistra. Poznává i svého nejlepšího přítele - skláře Vojtěcha Floriána, zaníceného socialistu a odboráře, který mu zprvu "uštědří" výchovnou lekci, když se Jakub nechce o své umění podělit s ostatními. Kronikář obce, učitel...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Jaroslav DudekJaroslav Dudek (13 dílů) 
hraje:
Luděk MunzarLuděk Munzar.....Jakub Cirkl   (13 dílů)  
Václav SloupVáclav Sloup.....Filip Divíšek   (12 dílů)  
Petr HaničinecPetr Haničinec.....Bořivoj Bošek   (12 dílů)  
Petr KostkaPetr Kostka.....Jakub Cirkl, ml.   (10 dílů)  
Daniela KolářováDaniela Kolářová.....Vilemína Cirklová, Krupková   (10 dílů)  
Jiří KrampolJiří Krampol.....Josef Cirkl   (10 dílů)  
Slávka HozováSlávka Hozová.....Fanynka Herálcová   (9 dílů)  
Marta VančurováMarta Vančurová.....Anna Cirklová   (9 dílů)  
Jaroslava ObermaierováJaroslava Obermaierová.....Milada Horynová, Cirklová   (9 dílů)  
Zdeněk ŽákZdeněk Žák.....Rosťa Pánek   (9 dílů)  
Jaromír HanzlíkJaromír Hanzlík.....Vojta Cirkl   (8 dílů)  
Petr ČepekPetr Čepek.....Vincek Krupka   (8 dílů)  
Uršula KlukováUršula Kluková.....Blažena Cirklová   (8 dílů)  
Hana MaciuchováHana Maciuchová.....Líza Schwabingerová, Cirklová   (8 dílů)  
Zdeněk MartínekZdeněk Martínek.....Karel Florián   (7 dílů)  
Evelyna SteimarováEvelyna Steimarová.....hospodská Marta Schwalbeová   (7 dílů)  
scénář:
Jaroslav DietlJaroslav Dietl (13 dílů) 
hudba:
Zdeněk PololáníkZdeněk Pololáník (13 dílů) 
kamera:
Alois NožičkaAlois Nožička (13 dílů) 
střih:
Jiří ŠebelkaJiří Šebelka (13 dílů) 
  Nahrát trailer k filmu
Distributor v ČR:
Česká televize, PRIMA family
 
 
Typ:
[TV seriál]
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
česká
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Synové a dcery Jakuba Skláře >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

lazenska.veverka
Hodnocení:
Přidáno: 26.9.2020
Jeden syn nemehlo,šplhající po žebříčku   stranických funkcí,jedna dcera ženou   funkcionáře NSDAP,žijící v NSR,další syn   živnostník,další dcera selka...
Řečeno   citátem z Limonádníka:"Padouch nebo   hrdina, my jsme jedna rodina!"
Prorok_Mysterionu
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 20.10.2019
Synové a dcery Jakuba skláře
Našel jsem na starých videokazetách po otci   tento seriál, tak jsem si řekl "zasměju se   socialistickýmu veledílu". Seriál mě ale   vtáhl a až do konce nepustil. Líbilo se mi   hezké vykreslení charakterů postav a v   posledních dílech snad i kritika neřádů v   tehdejší společnosti. Vlastně celou dobu se   seriálem nesl duch boje proti zlu, zosobněný   Jakubem Cirklem starším. Co mě štvalo byla   monotónní trubkovitá hudba, utahaný děj a   zároveň překotný tempo posouvání v čase v   první polovině seriálu. V jednom díle jsou   všichni děti a v druhým už je všem 30,   přičemž jejich mladší verze nehrajou, ale   jenom jsou na place. Taky s obsazením z hlediska   věku herců si tvůrci moc hlavu nelámali, když   děti Munzara hráli skoro jeho vrstevníci.   Celkově toto dílo smrdělo patosem a zatuchlinou   (což trošku zachraňoval přirozenej Krampol),   ovšem jinak jde o kvalitní seriál s partou   dobrých herců.
jmenuji.se.libor
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 28.7.2019
Po roce 1989 trezorový seriál
Výborný seriál sledující ságu rodu Jakuba   Skláře. Žel současná polistopadová   "demokratická" Česká televize pod   vlivem opoidního kapitalismu uložila tenhle   seriál do trezoru a zakázala jeho vysílání,   aspoň to, aspoň že ho rovnou   nezničila.
Seriál vřele doporučuji ke   shlédnutí, nabízí zajímavý nevšední pohled   nejen na rod Jakuba Skláře, ale i na naší   národní historii.
Jiří Krampol, jeden z   hlavních představitelů seriálu si v jednom   rozhovoru stěžoval a zároveň se podivoval, že   Česká televize po r 1989 tenhle výtečný   seriál uložila do trezoru a nevysílá ho.
jarda53
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 25.6.2017
Jeden z nejlepších seriálů, které napsal   Dietl, je nutno pochválit za herectví Jiřího   Krampola, Jaromíra Hanzlíka. Hovořilo se, kdyby   nezemřel Dietl předčasně, mohli jsme se   dočkat jejího pokračování. A když jde o   velký seriál, má rovněž sem tam nějaké   nedostatky. Herec Luděk Munzar je skvělý herec   ale neměl v prvních dílech hrát, maskérům se   jaksi nepovedlo, z něj udělat mladého kluka,   kterému se dařilo rozšiřovat rodinu. Záporná   role Petra Haničince, byla dopředu napsaná, že   nebylo potřeba přemýšlet, jak to s ním   skončí. Teď seriál na jednom kanálu běží,   ale rád bych se na něj podíval na čt1 nebo   čt2 od začátku...
mikee007
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 14.2.2017
Dal jsem "jen" sedm puntíků
nicméně mám pro tenhle seriál zvláštní   slabost.
Baví mě, že například Luděk   Munzar hrál člověka v průběhu 57 let.
To   fakt není žádná prdel, ale jeho výkon v   seriálu je obdivuhodný. Nicméně, není v tom   sám. Také Jiří Krampol, nebo Petr Haničinec,v   roli megahajzla, ukázali kus poctivého   herectví.
Jak už bylo naznačeno, seriál se   odehrává "časosběrnou" formou v   průběhu 57 let. Tím, kdo projekt ustál, je   fenomenální scénárista Jaroslav Dietl.   Geniálním způsobem navlékl osudy rozvětvené   rodiny, sklářského mistra a charakterního   muže, na události první poloviny dvacátého   století.
Kdo svou část práce trochu zmršil   a připravil tak dílko o plný počet puntíků,   je osvědčený "kavčohorský"   řemeslník Jaroslav Dudek. Autor takových   "hitů", jako je Žena za pultem, nebo   Nemocnice na kraji města, jakoby chvilkami hodil   za hlavu výpravu a některé scény natočil až   trapně divadelně. Otázka je, jakou měrou se na   tom podílel rozpočet a jakou měrou diletantský   přístup. Drahý seriál totiž občas působí,   jako laciná televizní inscenace...
Jak už ale   bylo řečeno, scénář a herecké výkony vše   vyvažují a já tak považuji příběhy   sklářského mistra a jeho rodiny, za jeden z   nejpovedenějších seriálů za 60 let tvorby,   třebaže se nevyvaroval úlitbě Komunistické   straně.
martin.stusak.9
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 28.5.2014
Rodinná sága v souběhu českých dějin a   sólokapr pro Luďka Munzara. Seriál je zcela   poplatný době, takže oslava komunistické   strany se musí brát již tak nějak z rezervou.   Jinak se jedná o typickou Dietlovku se vším   všudy. Veškeré životní trable, a to ať v   rodině, tak i v zaměstnání, jsou napsány tak   věrně, že by tomu jeden až uvěřil.   Viditelná televíznost mi dnes už krapet přijde   rušivě. Dramatizace se, jak jinak, Dietlovi   opět povedla a věhlas nad tímto počinem,   neutichá ani dnes. Alespoň u starší generace.   Nostalgický seriál, který se dá s   přimhouřeným okem sledovat i dnes.
curil
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 30.3.2014
Ve sklárně, kde si seriál natáčel, jsem se   byl před lety podívat. Prohlídka výroby a   následné posezení v patře v prosklené   restauraci, kde můžete sledovat provoz a   výrobu, byl perfektní. Já jako zkušený pivař   jsem ocenil i jejich nabídku. Dodnes mám doma   koupené skleničky a vázy z jejich výmětové   prodejny. Tehdy to bylo za babku. Jinak mě   seriál nijak neuchvátil, ale oceňuji umění   Jaroslava Dietla obsáhnout dění a události   desítky let na příběhu jedné rodiny. Velkou   zásluhu samozřejmě mají i špičkoví herci   doby pře třiceti lety.
ladislava.blazkova.7
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 11.7.2013
Krasny a lidsky natoceny serial
Pri jeho sledovani mate pocit,ze ctete nadherny   roman o lidech z masa a kosti-neco podobneho jsem   citil pri cetbe romanu J.Steinbecka...diky tam   nahoru,pane Jaroslave Dietle!
New
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.6.2013
Dětští herci
Mnoho dětských herců je mi povědomo, ale   nevím jak se jmenují. Dám dohromady jen Jana   Vokurku, Jakuba Zdeňka, další ne ... např. i   herec co hrál prvního Jakuba (později Petr   Kostka) mi je povědomý, ale nevím ...
green-tea
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 7.4.2013
Ani celá plejáda vynikajích českých herců mi   tuhle ságu rozvětveného sklářského rodu moc   nepřiblížila. Celý seriál mi přišel   zbytečně rozvleklý a dějově nepřehledný -   těch synů a dcer tam bylo doopravdy moc. A   navíc se mi nelíbilo to "omlazování"   herců, kteří se ve zralém věku měli vtělit   do téměř pubertálních teenagerů. Většinou   přitom vypadali dost směšně... Na druhou   stranu mě docela zaujalo prostředí   sklářských hutí a celkové přiblížení   tohoto nádherného řemesla. To jsem ten žár z   obrazovky někdy až cítila.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih2329minih2329100 000 dolarů na slunci (1963) 
Cent mille dollars au soleil n
minih9524minih9524Jedovatý břečťan (1992) 
Poison Ivy n
minih50269minih50269Dvojčata (2008) 
Reflections n
minih129363minih129363Vítej, Kaniusho (2011) [TV film] 
Le choix d'Adèle n
minih15520minih15520Paša (1968) 
Le Pacha n
minih8994minih8994Chobotnice z II. patra (1986) 
Chobotnice z II. patra n
minih140924minih140924Železná pěst (2014) [TV film] 
Götz von Berlichingen n
minih5757minih5757Ďábelské líbánky (1970) 
Ďábelské líbánky n
minih70004minih70004Šamáda (1968) 
La chamade n
minih3207minih3207Mayerling (1968) 
Mayerling n


Hodnocení:n12345678910
Synové a dcery Jakuba Skláře (1985) [TV seriál]Luděk MunzarLuděk Munzar Jaromír HanzlíkSynové a dcery Jakuba Skláře (1985) [TV seriál]
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190380
Osobností: 697528
Fotografií: 763185
Plakátů: 375848
Obsahů a biografií: 178011

Poslední komentáře

Gilmore Girls: A Year in the Lif...

Gilmore Girls: A Year in the Life
Zajímavý pohled na postavy   (a herce) po deseti letech.   Někteří se téměř   nezměnili, jiní jo... K   hrdinkám mám rozpolcený   "vztah". Je více >

Autor: Máša13 | Hodnocení: 7 / 10

Deník malého poseroutky: Výlet z...

Deník malého poseroutky: Výlet za všechny peníze
Narozdíl od předchozích   dílů,tohle byl propadák.   Nesympatičtí herci,   stupidní námět, špatný   scénař, žádný humor,   absolutně nepochopitelné   scény. Prostě bída...

Autor: Máša13 | Hodnocení: 2 / 10

Cesta za králem trollů (2017)

Cesta za králem trollů
Já mám pro dobrodružné a   fantasy filmy tak trošku   slabost, takže mě tohle   docela zajímalo. No, byť to   není žádné veledílo v   podobě více >

Autor: Karius | Hodnocení: 7 / 10

Knight Rider 2000 (1991) [TV fil...

Knight Rider 2000
Já nemůžu dát pár hvězd   ani z nostalgie, leda by tam   byl pravý, původní KITT v   černém obalu. To bych byl i   štědřejší, ale takhle?   více >

Autor: Karius | Hodnocení: 1 / 10

Býčí oko (1990)

Býčí oko
Ona je to obsahově vlastně   úplná pitomost, ale je to   taky docela nápadité,   vtipné a má to správný   švih. No a když vám tu   pitomost více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10