Swingtime (2007) [TV film]

Swingtime
80.9 %
 
 
    Žánr: drama
    Země: Česká republika
    Délka: 91 min.
„Ďábelský nápad StB - falešná státní hranice uvnitř republiky - a fiktivní příběh lidí, kteří ji překročili.“
„Byť by se to podle názvu filmu mohlo zdát naprosto logické, a přestože ve filmu zazní známé swingové melodie, Swingtime nebude o hudbě,“ prozradil režisér nového filmu Jaromír Polišenský.
Námětem příběhu je tzv. akce Kámen, při níž agenti Státní bezpečnosti záměrně mystifikovali občany Československé republiky, kteří se pokoušeli o ilegální odchod do zahraniční, vytvářením falešných hranic i falešných pohraničních hlídek a vyslýchajících skupin amerických, německých a francouzských úřadů. Příslušníci Státní bezpečnosti při výsleších zadržené utvrzovali v domněnce, že skutečně překročili státní hranice naší republiky a získávali od nic netušících lidí informace, které byly následně používány v rámci trestního řízení. V průběhu této akce byly zatčeny téměř dva tisíce občanů Československé republiky a většina z nich se o tom, že se stali obětí komplotu, dověděla až po roce 1968.

Hlavními postavami jsou hudebník a kapelník swingového bandu Pavel (Vladimír Dlouhý), jeho žena Hana (Ingrid Timková) a převaděč Jiří (Alois Švehlík).
Scénáristou nového filmu je Jan Drbohlav, režie se ujal Jaromír Polišenský a lze jej pojmout jako volné pokračování jejich předešlých snímků Ex offo, Gambit a In nomine patris. Obzvláště poslední zmiňovaný film vyvolal mezi diváky i odbornou veřejností velký ohlas a získal několik filmových cen (hlavní cena za nejlepší televizní film na festivalu ve francouzské Remeši, čtyři ceny v rámci ocenění Elsa 2005 – za nejlepší scénář, režii, mužské herecké obsazení a nejlepší film, a další).

Otázku, zda bude Swingtime stejně úspěšný, si kladou i jeho tvůrci. „Nechci předbíhat, teprve začínáme natáčet, ale jsem přesvědčen, že Swingtime diváky zaujme. Máme atraktivní námět, silné herecké obsazení a věřím, že film bude zajímavý i po stránce režijního zpracování,“ řekl Jan Drbohlav, scénárista filmu.

Nutno podotknout, že již samotné herecké obsazení bude pro diváky tahákem. Režisér Jaromír Polišenský vsadil na známé tváře – Vladimíra Dlouhého, Ingrid Timkovou, Aloise Švehlíka, Michala Dlouhého či Sašu Rašilova. Divácky zajímavým momentem bude konfrontace postav Pavla a armádního majora v podání bratrů Vladimíra a Michala Dlouhých. Ve filmu dále uvidíte Vlastu Žehrovou, Vladimíra Javorského, Michala Pavlatu, Otakara Brouska ml. a další.

Hudbu k filmu aranžuje Petr Hanzlík, skladatel a hudební producent profilující se především v oblasti jazzu.

Česká televize

režie:
Jaromír Polišenský
 
 
hraje:
Vladimír Dlouhý (Pavel), Ingrid Timková (Hana), Alois Švehlík (Jiří), Michal Dlouhý (major), Saša Rašilov (Václav), Michal Slaný (role neurčena), Markéta Coufalová (role neurčena), Pavel Batěk (role neurčena), Jakub Slach (role neurčena), Vlasta Žehrová (Olga), Jan Pohan (otec), Věra Uzelacová (matka), Veronika Gajerová (role neurčena), Jiří Bábek (role neurčena), Vladimír Javorský (role neurčena), Vendulka Křížová (role neurčena), Jiří Novotný (Daneš), Otakar Brousek (Stehlík), Oldřich Vlach (výpravčí), Johana Krtičková (role neurčena), Lukáš Příkazký (role neurčena), Marek Šmidrkal (role neurčena), Braňo Holiček (role neurčena), Matěj Nechvátal (role neurčena), Michal Pavlata (velitel), Jiří Wohanka (role neurčena), Igor Bareš (role neurčena), Lukáš Hlavica (role neurčena), Zdeněk Maryška (role neurčena), Otmar Brancuzský (role neurčena), Klára Cibulková (role neurčena), Petr Lněnička (role neurčena), Martina Hudečková (role neurčena), Jiří Knot (role neurčena), Pavol Smolárik (role neurčena), Martin Stránský (role neurčena), Alice Šnirychová (role neurčena), Libor Terš (role neurčena), Lukáš Toman (role neurčena), Martin Zahálka (role neurčena)
 
 
scénář:
Jan Drbohlav
 
 
kamera:
Jaromír Malý
 
 
hudba:
Petr Hanzlík
 
 
výprava-architekt:
Štěpán Exner
 
 
kostýmy:
Ivana Brádková (výtvarník kostýmů), Dana Bláhová, Lenka Eliášová
 
 
střih:
Marek Opatrný
 
 
zvuk:
Martin Večeřa (+ mix zvuku), Petr Lenděl (mix zvuku)
 
 
vedoucí produkce:
Ilona Jirásková
 
 
choreografie:
Jana Vašáková
 
 
masky:
Martin Větrovec, Hana Šímová, Dagmar Švecová
 
 
dramaturgie:
Bedřich Ludvík, Petr Zikmund (vedoucí dramaturg), Ivan Hubač (šéfdramaturg)
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Klára Bukovská, Gabriela Hájková
 
 
asistent režie:
Miroslava Nováková
 
 
asistent kamery:
Václav Tlapák
 
 
pomocná režie:
Gabriela Schüllerová
 
 
spolupráce:
Stanislav Cajthaml (ruchy), Zdeněk Hofmann (ruchy), Jaroslav Schreder (ruchy), Marie Chvostová (ruchy)
 
 
asistent architekta:
Jakub Vojáček
 
 
výprava:
Zdeněk Bělohradský, Martin Dvořák, Jaroslav Lehman, Martin Voplakal
 
 
producent:
Jaroslav Kučera (šéfproducent)
 
 
skript:
Zuzana Víznerová
 
 
asistent zvuku:
Jan Paul, Ludvík Bohadlo
 
 
vrchní osvětlovač:
Pavel Škaloud
 
 
asistent střihu:
Lukáš Opatrný
 
 
casting:
Ladislav Ondráček
 
 
ostřič:
Martin Carda
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.