Duben
ohodnotit

Swingtime [TV film]

Žánr:
Rok:
2007
Délka:
91 minut
„Ďábelský nápad StB - falešná státní hranice uvnitř republiky - a fiktivní příběh lidí, kteří ji překročili.“
Popis / Obsah / Info k filmu Swingtime
„Byť by se to podle názvu filmu mohlo zdát naprosto logické, a přestože ve filmu zazní známé swingové melodie, Swingtime nebude o hudbě,“ prozradil režisér nového filmu Jaromír Polišenský.
Námětem příběhu je tzv. akce Kámen, při níž agenti Státní bezpečnosti záměrně mystifikovali občany Československé republiky, kteří se pokoušeli o ilegální odchod do zahraniční, vytvářením falešných hranic i falešných pohraničních hlídek a vyslýchajících skupin amerických, německých a francouzských úřadů. Příslušníci Státní bezpečnosti při výsleších zadržené utvrzovali v domněnce, že skutečně překročili státní hranice naší republiky a získávali od nic netušících lidí informace, které byly následně používány v rámci trestního řízení. V průběhu této akce byly zatčeny téměř dva tisíce občanů Československé republiky a většina z nich se o tom, že se stali obětí komplotu, dověděla až po roce 1968.

Hlavními postavami jsou hudebník a kapelník swingového bandu Pavel (Vladimír Dlouhý), jeho žena Hana (Ingrid Timková) a převaděč Jiří (Alois Švehlík).
Scénáristou nového filmu je Jan Drbohlav, režie se ujal Jaromír Polišenský a lze jej pojmout jako volné pokračování jejich předešlých snímků Ex offo, Gambit a In nomine patris. Obzvláště poslední zmiňovaný film vyvolal mezi diváky i odbornou veřejností velký ohlas a získal několik filmových cen (hlavní cena za nejlepší televizní film na festivalu ve francouzské Remeši, čtyři ceny v rámci ocenění Elsa 2005 – za nejlepší scénář, režii, mužské herecké obsazení a nejlepší film, a další).

Otázku, zda bude Swingtime stejně úspěšný, si kladou i jeho tvůrci. „Nechci předbíhat, teprve začínáme natáčet, ale jsem přesvědčen, že Swingtime diváky zaujme. Máme atraktivní námět, silné herecké obsazení a věřím, že film bude zajímavý i po stránce režijního zpracování,“ řekl Jan Drbohlav, scénárista filmu.

Nutno podotknout, že již samotné herecké obsazení bude pro diváky tahákem. Režisér Jaromír Polišenský vsadil na známé tváře – Vladimíra Dlouhého, Ingrid Timkovou, Aloise Švehlíka, Michala Dlouhého či Sašu Rašilova. Divácky zajímavým momentem bude konfrontace postav Pavla a armádního majora v podání bratrů Vladimíra a Michala Dlouhých. Ve filmu dále uvidíte Vlastu Žehrovou, Vladimíra Javorského, Michala Pavlatu, Otakara Brouska ml. a další.

Hudbu k filmu aranžuje Petr Hanzlík, skladatel a hudební producent profilující se především v oblasti jazzu.

Česká televize


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Swingtime
POZOR SPOILER

Skupinka šesti lidí vystupuje na nádraží. Jsou přivítání tajemným mužem, převaděčem. Ten je má převést přes hranice. Když jsou v lese, dostává jedna z dívek strach a odmítá pokračovat. Ty ostatní překvapí myslivec a dovede je až ke srubu americké armády. Tam mají sepsat své nacionále a jména těch, kteří by mohli spolupracovat v boji proti KSČ. Pak jsou odváženi gazíkem pryč. Ale v lese jsou přepadeni, dojde ke střelbě a jeden z uprchlíků je přivezen zpět na místo, odkud byl odvezen. Ukazuje se, že skupina byla celá kapela. Ona dívka, co se vrátila, je jeho žena a on sám se jmenuje Pavel. Tomu je vysvětleno, že je zde falešná hranice, vojáci USA jsou prakticky STBáci a zde vytěžují emigranty. Pavel zde po nátlaku zůstává a spolupracuje. Jeho manželku Hanu zatknou, ale její vlivní rodiče ji dostanou ven. Pak ji vyhledává muž, který tvrdí, že o Pavlovi ví. Ten se zatím trochu sbližuje s Jiřím, tedy falešným převaděčem. Když je ve srubu rodinka s dítětem, neudrží Pavel nervy a prozradí se. Je bit jako žito. Pak mu Jiří prozradí, že jednoho dne jej převede doopravdy i s jeho ženou. Pavlovi opět ujedou nervy, když je při akci zastřelen mladý chlapec. Hana se sbližuje s tajemným mužem více a více, až s ním končí v posteli. Pak ji vyhledá jiný muž, také se vzkazem. Nakonec se oba manželé scházejí na nádraží, odkud je má Jiří převést za hranice, tentokráte doopravdy. Podaří se to? Nebo je to jen další úskok? A budou to vůbec oba chtít, když Hana nadává Pavlovi za tu spolupráci?


Autor: Pitryx

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697748
Fotografií: 763807
Plakátů: 376379
Obsahů a biografií: 178209

Poslední komentáře

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Na nože (2019)

Na nože
Chyba. Omylem napsaný   komnet.***********************   ******************************   ******************************   ******************************   ************

Autor: red.mann

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10