Světla páteční noci (2004)

Světla páteční noci (Friday Night Lights)
71 %
 
 
 
Film na Blu-ray

Friday Night Lights

    Žánr: drama / akční / sportovní
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 113 min.
„Pro toho, kdo přichází z ničeho, neznamená vyhrát všechno. Pro něj je to ta jediná možná cesta.“
V  texaském městečku Odessa připravuje trenér Gary Gaines své chlapce z mužstva Odessa Permian Panthers na mistrovství státu Texas ve fotbale. Kádr má sice dobrý, ale konkurence je silná. Největší hvězdou jeho týmu je Boobie Miles, mladík černé pleti, jenž žije se svým strýcem L. V., který ho v jeho fotbalové vášni podporuje. Další vynikající hráč Mike Winchell bydlí s těžce nemocnou matkou. Ale i ta žije jen fotbalem a úspěchy svého syna. To Don Billingsley to má těžší: Jeho primitivní, násilnický a věčně opilý otec ho kvůli fotbalovým nezdarům pravidelně bije a neváhá to udělat ani na hřišti před spoluhráči. Ivory Christian prakticky nemluví, zato na hřišti to dokáže rozjet. Během zápasu proti družstvu Marshall si nejlepší hráč Boobie zraní koleno. On i jeho strýc se nejprve snaží zranění bagatelizovat a vyhýbají se vyšetření. Když k němu konečně dojde, sdělí lékař Boobiemu špatnou zprávu: Má přetržený vaz v koleni a s fotbalem je asi konec. Boobie to ještě jednou zkusí v důležitém zápase proti Midlandu, bolest v koleni se ale opět ozve.
Navzdory tomu, že Permian prohrají, je ještě šance dostat se do play off. Vzhledem k nerozhodnému počtu bodů tří mužstev se o postup losuje. A přestože družstvo ani jeho trenér neměli v poslední době mnoho štěstí, tentokrát stojí při nich. Permian Panthers postupují a čeká je mimořádně těžký soupeř Dallas Carter. Trenéři a manažeři se dohadují o místě konání zápasu, protože se obávají bitek mezi příznivci obou mužstev. Nakonec se rozhodnou uspořádat utkání na stadionu Astrodome Houston. Trenér Gaines i hráči se připravují mimořádně pečlivě. Tentokrát jde o titul mistra státu Texas!

Zdroj: FTV Prima

režie:
Peter Berg, Josh Pate, Mark Piznarski
 
 
hraje:
Jay Hernandez (Brian Chavez), Billy Bob Thornton (Coach Gary Gaines), Derek Luke (Boobie Miles), Garrett Hedlund (Don Billingsley), Lucas Black (Mike Winchell), Lee Jackson (Ivory Christian), Lee Thompson Young (Chris Comer), Tim McGraw (Charles Billingsley), Grover Coulson (L.V. Miles), Connie Britton (Sharon Gaines), Connie Cooper (pí. Winchell), Kasey Stevens (Flippy), Ryanne Duzich (Melissa), Amber Heard (Maria), Morgan Farris (Jennifer Gaines)
 
 
námět:
Buzz Bissinger (román "Friday Night Lights: A Town, a Team, and a Dream")
 
 
scénář:
David Aaron Cohen, Peter Berg
 
 
kamera:
Tobias A. Schliessler
 
 
hudba:
Brian Reitzell, Explosions in the Sky, David Torn, George Clinton ("Bring the Noise")
 
 
kostýmy:
Susan Matheson
 
 
střih:
Gabrielle Fasulo, Colby Parker, David Rosenbloom
 
 
zvuk:
Eric Harwood, Richard Jory
 
 
produkce:
Brian Grazer
 
 
zpěv:
ZZ Top ("Just Got Paid")
 
 
zvláštní efekty:
Emmet Kane (koordinátor)
 
 
koproducent:
Robert Graf
 
 
koordinátor kaskadérů:
Allan Graf
 
 
vizuální efekty:
Phil Holland, Laurie Powers, Wilson Tang
 
 
odborný poradce:
Marc Baird
 
 
výprava:
Sharon Seymour
 
 
výkonný producent:
John Cameron, James Whitaker
 
 
kaskadér:
Bonnie Morgan
 
 
casting:
Caitlin McKenna-Wilkinson
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.