Světelné roky (1981)

Světelné roky (Les années lumière)
70 %
 
 

Les années lumière

Další název: Light Years Away

    Žánr: drama
    Země: Švýcarsko / Francie
    Délka: 107 min.
Švýcarský režisér Alain Tanner ve svém filmu vypráví příběh o dialogu pokolení, o zmařených ideálech jedné generace šedesátého osmého roku a o naplňovaní jejich snů a vizí. Film je plný citového a myšlenkového náboje. Silně melancholický podtón celého filmu je zdůrazněn nádherně nasnímanými zářícími krajinami.

Pětadvacetiletý Ir Jones (Mick Ford) pracuje v jedné malé hospůdce. Jednoho dne se potká se zvláštním starcem Yoshkou Poliakoffem (Trevor Howard), který vede už řadu let asketický až poustevnický život. Yoskha na Micka tak zapůsobí, že na čas odjede za ním a sdílí s ním jeho samotu. Starý muž mu připraví několik úkolů, které když splní, otevře se mu cesta k poznatkům přírodní filozofie a životní moudrosti.  Autor: curil

režie:
Alain Tanner
 
 
hraje:
Trevor Howard (Yoshka Poliakeff), Mick Ford (Jonas), Bernice Stegers (Betty), Henri Virlojeux (právník), Odile Schmitt (tanečnice), Gerard Mannix Flynn (opilý chlapec), Don Foley (majitel kavárny), Gabrielle Keenan (tanečnice), Johnny Murphy (muž v baru), Jerry O'Brien (majitel baru), Joe Pilkington (Thomas), Louis Samier (Trucker), Vincent Smith (policista)
 
 
námět:
Daniel Odier (román)
 
 
scénář:
Alain Tanner
 
 
kamera:
Jean-François Robin
 
 
hudba:
Arié Dzierlatka
 
 
producent:
Pierre Héros
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.