Duben
ohodnotit

Světáci

Další název:
Men About Town
Žánr:
Rok:
1969
Délka:
99 minut
Premiéra v ČR:
10.10.1969
„Tři venkovští fasádníci uprostřed ruchu velkoměsta…“

Komentáře k filmu Světáci

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 35
klasifikátor
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 24.8.2019
Asi nejlepší počin   režiséra Zdeňka   Podskalského a jedna z
nejlepších českých   komedií. Díky bohu stačila   vzniknout těsně před   nástupem komunistické   normalizace po invazi vojsk   VS. Hádám že o rok později   by ji už cenzura vůbec   nepustila nebo zprznila k   nepoznání!! Skvělá   herecká sestava předvádí   opravdový koncert od   představitelů hlavních   rolí přes veterány   Oldřicha Nového a Jiřinu   Šejbalovou až po epizodky   (Vladimír Menšík, Jaroslav   Moučka). Největším   překvapením pro mne bylo   sledovat jak se Jan Libíček   hravě vyrovnává svým   starším, slavnějším a   neskonale zkušenějším   partnerům v hlavních rolích   Jiřímu Sovákovi a   Vlastimilu Brodskému. Zdá se   až neuvěřitelné, že jeho   kariéra před kamerou trvala   do jeho předčasné smrti   sotva deset let(když pomineme   mini roličku ve filmu Baron   Prášil). Někdy bylo tomuto   filmu vyčítáno, že   zesměšňuje způsob života   na vesnici a maloměstě ale   to mi připadá naprosto   absurdní. Vím, že režisér   Podskalský byl milovník   muzikálů ale myslím si, že   zrovna tenhle film by byl bez   těch vložených hudebních   čísel ještě   působivější.
Pitryx
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 10.7.2019
Velká škoda, že je tato   komedie pokažena tím   „zpěvem“. Za to jde   dvacítka dolů jen to fikne.   Ale jinak jde o film plný   slovních gagů, které mám   moc rád. Nevím, zda v   nějaké jiné komedii, tedy   české je jich také tolik.   Pokud vím, tak ne. Proto si   tento filmík mohu pouštět i   dva krát do roka.
curil
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 17.4.2019
Film, který zůstane navždy   v mém srdci. Český humor z   pera Vratislava Blažka a   režiséra Zdeňka   Podskalského. Pamatuji na   sedmdesátá a osmdesátá   léta, kdy film nešel v   televizi a občas (jednou tak   za tři roky) se objevil v   nějakém periferním kině   našeho města. Pokaždé jsem   šel alespoň dvakrát,   ještě nebylo video. Stejně   byl film prostříhaný,   pamatuji na scénu v módním   salónu Adama, kdy strkají   před sebou oba parťáci Jana   Libíčka s tím, aby šel   první, protože je ve   straně. Tak to ve filmu   chybělo, tolik se to zřejmě   komunistů dotýkalo. A   takových dialogů   vystříhaných bylo více.   Dnes už je to úsměvné, co   všechno vadilo, přitom šlo   o lidový humor, který se ve   všech hospodách povídal. I   když těch udavačů v   hospodách bylo dost, znám to   z vlastní zkušenosti, za   nevinnou písničku jsem se   ocitl u výslechu na Veřejné   bezpečnosti. Výběr herců   do hlavních rolí nemohl být   lepší, z těch vedlejších   suverénní Oldřich Nový a   výřečná Jiřina   Šejbalová. No a úplně   nejlepší epizodní role   Vladimíra Menšíka jako   záletného muže s jeho   hláškami o chlupatém   medvídkovi při špásování   s Bohdalkou v negližé anebo   "Božka, že je támhle   muzeum?", když leze na   lešení při útěku ze   chambre separée.
radegaster
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 5.1.2019
Šijeme u Adama....
Když Praha za noci zazáří   neonem...Parta tří   fasádníků od Velhartic   pracuje v Praze. Veliké   hlavní město se jim jeví   jako plné lákadel, zábavy a   bujarého nočního života.   První velký kulturní   zážitek si fasádníci   dopřejí v gril-baru   Diplomat, kde způsobí   společenský rozruch a   následný požár. Po   nemilém zážitku se   rozhodnou vzdělat v oblasti   společenského chování a   doufají, že příště   dokáží do společnosti   lépe zapadnout a stráví   kouzelný večer ve   společnosti dam na úrovni.   Odevzdají se do rukou   zkušeného vychovatele,   emeritního profesora tance a   společenské výchovy, který   s nimi nebude mít lehkou   práci, ale fasádníci jsou   odhodláni zapadnout do   vyšší společnosti.   Režiséru Podskalskému se   povedl, na svou dobu-krátce   po srpnu 1968, velice   zajímavý snímek který má   svou kouzlo a humor i dnes.
rimmerova-motorka
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 27.6.2018
Někdo z filmu šílí, jaký   je to majstrštyk. Nijak   zvlášť mi to nikdy vtipné   nepřišlo. Viděl jsem   dvakrát a ani žádná scéna   mě v paměti neutkvěla. Nic   slabšího snad Podskalský   nenatočil.
RwlBem
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 27.5.2016
Po právu
vyzdvihovaný film, co se   herecké profesionality   týče. O tom žádná   pochybnost. Jen mi přišlo,   že si pražská   "honorace" dělá   až trochu moc velkou legraci   z prostých lidí, jejichž   duševní obzory od přírody   nedosahují takových   úchvatných výšek, aby   mohli být přijati do   "nóbl"   společnosti, ačkoli to   aspoň jednou velmi touží   zažít. Po opětovném   shlédnutí po x letech si   říkám: dovolil by si   režisér a scénárista   dělat stejně vehementně   legraci z toho, že jsou   někteří lidé esteticky   nedostateční, lidově   řečeno oškliví? Asi   těžko. Ale zesměšňovat   duševní nedostatečnost je   nejspíš strašně vtipné.   Snadno, velmi snadno se z   řepáka dělá legrace. Tak   snadno, až je z toho   člověku mezi vzlyky smíchu   smutno a trapně.
Frolíček
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.3.2015
Humorná klasika, která opět   potvrdila, že čeština je   nádherný jazyk, protože   tolik vtipných variací by se   s neohebnou angličtinou nikdy   nedalo vymyslet. Od spousty   zlidovělých hlášek,   ztřeštěných situací a   jedné z posledních   filmových rolí Oldřicha   Nového, za mě jen: "Co   seš Boženčinej?   Tygrrrrr...."
thejduk
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 31.5.2014
Skvělá komedie o partě   fasádníků a třech lehkých   ženách, prostě   nezapomenutelné. Vynikající   obsazení, jak mužské, tak i   ženské role - ale i   vedlejší role (V,Menšík,   J.Šejbalová, O.Nový a   další). I po desítkách let   se na ten film vždycky rád   podívám. Kdo ten film   neviděl, tak jakoby nebyl.   Plno nezapomenutelných   hlášek, prostě film, který   se teď netočí a   nezspomenutelný výkon všech   herců, absolutní klasika.
Misantrop
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 2.9.2013
"Co udělá dokonalý   džentlmen, když ho někdo   poleje polévkou?"
"Všimne si toho, ale   dělá, že se nic   nestalo."
Podobné, skoro na vlas   stejné ponaučení podává   A. P. Čechov v povídce   "Dům s mansardou"   -- tam ovšem není řeč o   polívce, nýbrž o omáčce.   Ne že by snad někdo přímo   opisoval z klasika (což se   může), ale ten čechovovský   humor páni Světáci   rozhodně nezapřou.
cesta64
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 11.10.2012
Super film
Všichni chlapi z tohodle   filmu už jsou v hereckém   nebi. Ženských přece jen   ještě několik žije. Ty   klobásky z Václaváku voní   i přes monitor.
payo1555
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 20.3.2012
Světáci jsou hvězdou mého   soukromého festivalu. Můžu   tento film vidět kdykoliv a   vždy si ho užiju. Rád si   připomenu tři fasádníky,   nejraději mám cholerika   Sováka,který tak krásně   seřve Oldřicha Nového v   knihovně. Nebo Jiřina   Bohdalová se svým ... víte   co Trčková.Tyto tři   krasavice, co podnikají na   mimopražských   klientech.Film, kdy nemůžete   přestat se bavit
a   smát se.100%
Jarda.ftr
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 12.4.2011
PRVOTŘÍDNÍ KVALITA
Asi není třeba se tu   rozepisovat o prvotřídní   kvalitě"starých   mistrů" , na kterých je   vidět opravdová láska k   herectví (hráli za velmi   mizerné honoráře, ale vždy   naplno) ve srovnání s   dnešními údajně herci a   herečkami, na kterých je   vidět pouze opravdová láska   k jejich bankovním účtům a   snobárnám.
Komedii   možná lehoučce vadilo, že   se objevovala v poslední   době velmi často na   obrazovskách, ale zajídat se   nám určitě nebude a   hlášky "dam" a   "gentlemanů" se   nezapmenou.
SvoKar
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 12.4.2011
Na to, jak je to oslavovaný a   snad až "kultovní"   film, mě nijak zvlášť   nebere. Jistě, hraje tu   tehdejší elita a pár   vtipných chvil film nabízí,   ale až takový   "lochec" to zas   není...
Nasudr
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 20.8.2010
Typická česká klasická   pohodovka, pri ktorej si   divák naozaj oddýchne a   zároveň sa zabaví.   Výborní herci, výborné   výkony, vtipné nápady a   situačná komika. Odporúčam   každému.
markes13
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 4.5.2010
3 herci
Jeden z nejlepších českých   filmů.
Několik   špičkových herců ukazalo   že tak se dá natočit   kvalitní film. Plus taky že   je to černobílé.Dodává   tomu jiný efekt než ty   dnešní colorizované filmy.   Fakt to byl špičkový   výkon.
jarda53
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 12.4.2010
Devět vynikajících herců   stačí k tomu abychom se   bavili i po čtyřiceti   letech.Tohle se Podskalskýmu   povedlo.
M.A.G.
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 4.1.2010
Vždycky když tuto komedii   vidím, tak se musím smát.   Pokaždé tam objevím něco,   co mě zase rozesměje. Je to   fakt dobře natočené a naši   skvělí herci a herečky se   tenkrát opravdu vytáhli.
Zimmy871
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 2.1.2010
Genialni film, ktery se hodi   pro kazdou generaci. Musim   rict jednu vec a doufam, ze   nikohoneurazim, ale tyhle lidi   jsou porad stejny. Zednik   zustane zednikem.
BinLADIN
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.7.2009
SKVĚLÁ KOMEDIE O SKVĚLÉ   PARTĚ FASADNÍKŮ V PRAZE  
JE TO SKVĚLE   OBSAZENO A SKVĚLE NATOČENO I   PŘES STÁŘÍ FILMU
  POŘÁD SLUŠNÁ KOMEDIE A   SKVĚLÉ OBSAZENÍ
salsaverde
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 17.4.2009
ten malíř Pisaco
Výborný starý český film.   Aj ked je ČB, neubralo mu to   na malebnosti. Skvele trio   hercov a hereciek. Hlasky v   nobl restauracii typu:   Bohdalova: Sedni si!   Janzurova: Vzdyt sedim, su   velmi podarene. Film plny   skvelych dialogov nerobenych   nasilu. Odporucam pozriet   aspon raz :-)
LenC2
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 10.2.2009
Komedie , kterou by si nikdo   neměl nechat ujít pokud má   rád české dobré filmy . O   třech fasádnících ,   kteří chtějí prožít noc   v nóbl podniku. Obsazení   filmu je opravdu parádní.
Diderot
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.9.2008
Pravá česká klasika
Mnoho hlášek přešlo do   mluvy mnoha lidí. Pánové   Brodský, Sovák a Hlinomaz   přímo na place koncertovali.   A jejich ženské protějšky   rovněž. Vybrat hvězdu   tohoto filmu by znamenalo   někomu ublížit. Všichni   jsou zde boží.
Petra.Barbie
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 1.6.2008
Hynais nebo Dalí? Koho "žerete" víc:-)))
Ano, já vím a hluboce se   kaji - onen zauvozovkovaný   výraz v nadpise by mi zcela   určitě neprošel na výuce   etikety emeritního rady a   jeho svěřenců, tolik   toužících proniknout do   lepší společnosti s   "pravými"   vzdělanými dámami na   úrovni. Co k tomuto filmu   ještě říct? Kolegové ve   svých komentářích to   podstatné už vyřkli. Ano,   toto je skutečná správná   buranská komedie a věřte,   že je i pravdivá. Dokonce   jeden z největších buranů,   co znám, je také profesí   zedník:-)) Ale pozor, to   není výsměch dělnické   profesi a kvalifikacím   (patřím mezi ně ostatně   také), ale spíše   konstatování nad různými   lidskými figurkami a takovým   tím správným   rozkoukáváním se ve   "světě", když   prožijeme velkou část   života na venkově. Také   jsem z vesnice a pojem buran   mne neuráží. Než jsem se   před lety naučila orientovat   v pražské MHD, byly to taky   správné "Hoštice"   na dovolené, takže proč to   popírat? A umět si udělat z   toho srandu je přece to   nejlepší, co může být.   Dokonce i ono stolování, kdy   máte příborů celou řádku   a nevíte, kdy který   správně použít, se mi   jednou stalo v praxi - čím   začít? Prý tím hned na   kraji...a nebo nenápadně   decentně vysečkat a podívat   se, jak začínají stolovat   kolegové. Správný buran si   poradí:-)) A co myslíte - je   dobré chodit do univerzitní   knihovny, když si předtím   koupíte knihu? No, já jen   aby to nebyla zbytečná   ztráta času. Ale pozor!   Nejlépe uděláte, když v   té knize bude kapitola o   Hynaisovi, Salvátoru Dalím,   absurdním divadlu a   Becketovi, sem tam to lehce   zavoní problémem UFO a nad   vším bude krásně bdít   Marie Sklodowská   "Kurí":-)))
killy
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 2.5.2008
Vynikající úsměvná   komedie, s perfektními herci   a jejich koncertem hereckých   výkonů. Zajímavý a   kvalitně ztvárněný   scénář
michal33
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 29.2.2008
Jak udělat z fasádníků   světáky...Na této komedii   je jasně vidět,jak   perfektní herecké obsazení   a dobrá režie, udělá i z   vcelku nezajímavého námětu   film, na který se rád   podívám i po skoro   40letech,které uběhly od   natáčení.Vtipné dialogy a   svižné tempo, doplněno o   pár chytlavých   písniček...prostě   báječná klasika u které se   člověk vždycky znovu   zasměje...
rstetka
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 2.1.2008
Jedna pro mě znejlepších   českých   komedií.Libíček,Sovák,Brod   ský,Menšík,O.NOVÝ,Bohdalov   á,Janžurová,Jirásková,co   dodat.
Niry
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.11.2007
Ač rozhodně nejsem   milovnicí starých filmů a   musím se přiznat, že když   film byl zasunut do DVD   přehrávače nepoutalo to   příliš pozornosti. Ovšem   po 10 minutách jsem zanechala   veškeré činnosti a   věnovala se plně filmu.   Námět je skvělí a   rozhodně né typický. A o   spoustu zábavi není nouze. A   hlavně když jsou tři a dva   jsou blbci tak se nesmí nikdy   hlasovat:-)
JVSoolen
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.11.2007
Naprosto bezvadna a skvele   fungujici komedie se dvema   vytecnymi trojicemi ceskych   hercu (Brodsky, Sovak, Libicek   a Bohdalova, Janzurova,   Jiraskova) a serii uzasnych a   inteligentnich vtipu. Plus   Oldrich Novy jako ucitel   slusneho chovani.
Chrustyn
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 1.11.2007
Perfektní komedie se skvělou   trojicí   Sovák-Libíček-Brodský a   perfektními fóry. Je sice   pravda, že když se ke konci   film stává   "inteligentnější"   tak vtipné situace trochu   ustupují ale rozhodně to   filmu neubírá na kvalitě.   Opravdu skvělá komedie.
zdeluk
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 13.5.2007
O této komedii bylo asi už   mnoho řečeno, takže   všechno, co bych napsal by   bylo jen nošením dříví do   lesa...musím uznale pokývat   hlavou, protože i po letech   (a není jich zrovna málo)   neztratila tato komedie nic na   své půvabnosti - mnozí   čeští tvůrci by se mohli   učit, jak vytvořit   správnou,   "nepodbízivou" a   inteligentní filmovou   komedii...)
hvezdyn
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 26.3.2007
Přemýšlem jsem, co napsat k   této už velice známé   komedii. Musel bych a musím   hýřit superlativy.   Geniální humor, který po   většinou vznikal díky   improvizace. Nezapomenutelná   je scéna, kdy hlavní   šestice sedí ve vinárně u   stolu a vede   "nezávaznou"   konverzaci. To je snad jedna z   nejlepších scén   československé   kinematografie. Film Světáci   je dílo, ke kterému se vždy   s chutí vracím.
Hellish_Satanica
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 4.8.2006
Tohle je prostě kultovní   film, nezapomenutelné   hlášky, výborný humor. A   rozhodně aktuální i na   dnešní dobu :-) Koneckonců,   párkrát už jsem si jako   hrdinové tohoto filmu   připadala, ostatně komu z   vás se ještě nestalo, že   jste šli výjimečně do   nějaké lepší restaurace a   báli se, aby to nebyl trapas   :-))
Karabekian
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 6.7.2006
Moc dobře nechápu, co na tom   filmu lidé tak vidí. Moc   vtipné mi to nepřišlo.. ale   je to dost možná tím, že   ústřední herecké trio u   mě moc sympatií nikdy   nepobralo.
AlbertPeta
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 31.12.2005
Zdeňku Podskalskému se   podařilo natočit velice   zajímavý film se skvělým   hereckým obsazením. Rád se   na něj vždy podívám.
theremin
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 11.1.2005
Režisér Zdeněk Podskalský   mal jednu veľkú neresť.Rád   vpašovával do svojich filmov   piesne,často pochybnej   kvality.Táto   "dychovková   maniéra"bohužiaľ   poznačila aj tento inak   nadmieru vydarený   film.Škoda.Mohlo to byť za   desať.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih37158minih37158Tajnosti Paříže (1962) 
Les mystères de Paris n
minih9700minih9700Jízdní hlídka (1936) 
n
minih78714minih78714Iron Doors (2010) 
Iron Doors n
minih130560minih130560Hlasy (2014) 
The Voices n
minih46742minih46742Dlouhý podzimní den (1971) [TV inscenace] 
Dlouhý podzimní den n
minih139245minih139245Češi proti Čechům (2015) [DCP] 
n
minih145319minih145319Jetelín (2016) [TV seriál] 
Jetelín n
minih141377minih141377Smrt v Sarajevu (2016) 
Smrt u Sarajevu n
minih107165minih107165Sázka do loterie (1997) [TV film] 
Balls Up n
minih79832minih79832Slečna Marplová: Karibské tajemství (1989) [TV film] 
A Caribbean Mystery n


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284

Poslední komentáře

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10