Svátek věřitelů (1939)

Svátek věřitelů
67.2 %
 
 
    Žánr: komedie
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 13.10.1939        
    Délka: 85 min.
„Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne... Svědomitý úředník advokátní kanceláře se dostane na stopu podvodů s akciemi“
POZOR, SPOILER

Dělníci volají pana inženýra Menšíka k vrtum, je tam prý nafta. Ale byl to omyl. On vůbec inženýr tvrdí, že zde nafta není.

Mladá Věra Navrátilová bydlí u své rozvedené tetičky Hegnerové a nyní se chystá podívat na naftová pole, neb jest akcionářkou těchto polí.

K jiné mladé ženě - Zuzaně přichází její milenec Tonda. Je to kasař. Ona mu ihned přiznává, že když byl ve vězení, našla si bohatého milence, exmanžela Věřiny tetičky, bankéře Hegnera. Právě k němu přichází pan Pavelka, protože jej žaloval doktor Losman pro dlužné peníze. Nabízí akcie, ale Hegner jej ujistí, že má v těchto akciích schovány velké peníze a posílá jej k Losmanovi. Ten jej však vůbec nepřijme.

Oni jsou totiž ti dva pěkně vykutálení ptáčkové. Kamarádi, ale hádají se o peníze, které dřou z lidí. Zrovna se opět pohádali a nyní Losman láká paní Hegnerovou na večeři, kde mají projednat vrácení věna. Jenže Hegner má večer rande se Zuzanou. Losman tedy míní pozvat ještě solicitátora Kolčavu a Zuzanu představit jako jeho neteř.

Hegner volá Menšíkovi, že Navrátilová je špionka, a aby ji raději vyhodil. On tak skoro učiní, ale když se zjistí, že Věra nemůže odjet kvůli autu, poskytne jí na noc svou chýši.

Zatím Kolčava padá ze schodů do lokálu, kde má proběhnout ona schůzka s paní Hegnerovou. Ta je již zde, stejně jako oba pánové. I jí podstrkuje Losman koupi akcií naftového pole. A ona podepíše, když navíc uposlechla rady solicitátora Kolčavy. Ten druhý den skuhrá, jak jej bolí hlava, a že neměl toliko pít. Ani neví, že Věra je již doma a nese zprávu. Ta je taková, že nafta není, nebyla a nebude.

Ani Kolčava netuší, že je ti dva, totiž Losman s Hegnerem, chtějí zneužít. Navíc sem přichází kasař Tonda Lupínek, kterého si Hegner bere na kus řeči. Kolčava se pohádá s Losmanem a ten jej doporučí k Hegnerovi. Takže je Kolčava u něj a ten dává na stůl tři miliony. Ty má dát solicitátor do trezoru. Hegnerovi jde především o to, aby měl svědka, že tam peníze byly. Také je pak poslán jako vyzvědač na schůzi akcionářů. Jenže Kolčava prohlédne švindl a navštíví paní Hegnerovou. Předá jí poslední vůli, kterou ukradl, a seznámí je se svým plánem.

Nakonec si Kolčava bere přinesenou cihlu a jde do boje. U trezoru páně Hegnera se lopotí Tonda a Hegner na něj dohlíží. Netuší, že je čeká velké překvapení…  Autor: Pitryx

režie:
Gina Hašler
 
 
hraje:
Jaroslav Marvan (dr. Losman), Jindřich Plachta (Kolčava), Raoul Schránil (ing. Menšík), Čeněk Šlégl (bankéř Hegner), Růžena Šlemrová (bankéřova zena), Božena Šustrová (Věra Navrátilová), Jarmila Holmová (koncipientka), Ladislav H. Struna (kasař), Eliška Pleyová (tanečnice Zuzi), František Černý (vinárník), Stanislav Neumann (krejčí Pavelka), Ella Nollová (Macháčková), Jindra Láznička (sluha)
 
 
námět:
Karel Piskoř (divadelní hra)
 
 
scénář:
Rudolf Madran-Vodička, Bohuslav Čepelák
 
 
kamera:
Josef Střecha
 
 
hudba:
Jiří Fiala
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.