Svatba (1978)

Svatba (A Wedding)
72 %
 
 

A Wedding

    Žánr: komedie / drama
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 125 min.
„Satirický pohled na členy rodiny uprostřed slavnosti.“
Osamělý ironik, společenský provokatér a demystifikátor za filmovou kamerou – to je jeden z nejvýznamnějších světových tvůrců – scenárista, producent a režisér Robert Altman (20. 2. 1925 – 20. 10. 2006). Je považován za důležitého zakladatele amerického nezávislého filmu a osobnost podporující mladé filmaře. Přestože původně vystudoval techniku, pokoušel se prosadit v rozhlase, později v rodném Kansas City založil vlastní produkční společnost, podílel se na natáčení mnoha krátkých snímků a pak dalších deset let pracoval v televizi jako režisér a autor seriálů. Po snímcích Delikventi a Odpočítávání se Robert Altman prosadil jako filmař právě až černou komedií z prostředí korejské války MASH, natočenou v roce 1969. Tímto dílem naznačil vlastní režijní styl: směs výstřednosti, nadsázky, překvapivého a ostrého pohledu na vztahy v rodině a společnosti. Po celou svou další kariéru se pokoušel bořit a ironizovat americké mýty, společenské stereotypy a schémata, stejně jako nemilosrdně kritizoval praktiky médií. Svět divokého Západu zesměšnil ve filmech McCabe a paní Millerová, Buffalo Bill a Indiáni. Do prostředí módního průmyslu nacílil snímek Pret-a-porter, zatímco v Hráči dokonale zkompromitoval hollywoodskou továrnu na sny. Do společenských a rodinných vztahů míří jeho Tři ženy, Dokonalý pár či Prostřihy. Pro své režijní plány dokázal skvěle využít zaběhnuté filmové žánry, například krimi v titulech Zloději jako my, Perníkový dědek a Dědictví tety Cookie. K většině svých filmů si psal scénář, anebo se na něm alespoň významně podílel. V roce 2006 byl tento významný filmař členy Americké filmové akademie oceněn Oscarem za celoživotní dílo.

V roce 1978 Robert Altman natočil film Svatba, který v groteskně ironickém tónu vypráví o jedné rádoby honosné oslavě v rodinném sídle Corelliů. Prostřednictvím osmačtyřiceti postav se před námi v průběhu dvaceti čtyř hodin odkrývá složité předivo normálních i pokřivených mezilidských vztahů. Postavy předvádějí své pokrytectví, předstíraný zájem o lidi kolem sebe, hrané přátelství a otevřenost. Stejně se tu objevuje konfrontace městského snobismu s venkovským buranstvím či ukazuje vyprázdněnost řady zaběhlých rituálů v současné americké společnosti. Režisér vsadil na propracovaný scénář (pod nímž jsou podepsáni John Considine, Patricia Resnicková, Allan F. Nicholls a Robert Altman) a velké obsazení, v němž nalezneme řadu známých hereckých osobností. Film však zaujme i zajímavou výtvarnou stránkou.

Zdroj: ČT

režie:
Robert Altman
 
 
hraje:
Carol Burnett (Tulip Brennerová), Paul Dooley (Snooks Brenner), Mia Farrow ( Buffy Brennerová), Dennis Christopher (Hughie Brenner), Peggy Ann Garner (Candice Ruteledgeová), Tim Thomerson (Russell Bean), Nina van Pallandt (Regina Corelliová), Lillian Gish (Nettie Sloanová), Dina Merrill (Antoinette Goddardová), Geraldine Chaplin (Rita Billingsleyová), Margaret Ladd (Ruby Sparová)
 
 
námět:
John Considine (příběh), Robert Altman (příběh)
 
 
scénář:
Robert Altman, Patricia Resnick, Allan F. Nicholls
 
 
kamera:
Charles Rosher
 
 
střih:
Tony Lombardo
 
 
zvuk:
James E. Webb
 
 
výkonný producent:
Tommy Thompson
 
 
producent:
Robert Altman
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.