Duben
ohodnotit

Sunset Boulevard

Další název:
Sunset Blvd.
Žánr:
Rok:
1950
Délka:
110 minut
Premiéra v ČR:
24.1.2013
„Největší hollywoodský příběh všech dob.“

Obsah filmu Sunset Boulevard

 
Joe Gillis, neúspěšný hollywoodský scénárista, se potká s bývalou hvězdou němého filmu Normou Desmond, která je přesvědčena, že po ní diváci ještě touží a pověří ho k napsání scénáře k filmu v němž by měla hrát hlavní roli.Ve svém přesvědčení je utvrzována i telefonáty z filmové společnosti, které má ale ve skutečnosti zájem o její staré auto, a dopisy od fanoušků, jež píše její komorník Max von Mayerling, její objevitel, režisér jejího prvního filmu a manžel.

Gillis se nastěhuje do Normininy vily a stane se i jejím milencem. Po čase má takového života dost a od Normy odchází. Přechodně bydlí u svého kamaráda, kde se zamiluje do jeho...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Billy WilderBilly Wilder  
hraje:
William HoldenWilliam Holden.....Joe Gillis [32]   
Gloria SwansonGloria Swanson.....Norma Desmondová [53]   
Erich von StroheimErich von Stroheim.....Max von Mayerling [64]   
Nancy OlsonNancy Olson.....Betty Schaeferová [21]   
Fred ClarkFred Clark.....Sheldrake [36]   
Lloyd GoughLloyd Gough.....Morino [42]   
Jack WebbJack Webb.....Artie Green [30]   
Franklyn FarnumFranklyn Farnum.....pohřební zřízenec [71]   
Larry J. BlakeLarry J. Blake.....vymahač dluhů [36]   
Cecil B. DeMilleCecil B. DeMille.....sebe [68]   
Hedda HopperHedda Hopper.....sebe [64]   
Buster KeatonBuster Keaton.....portrét [54]   
Anna Q. NilssonAnna Q. Nilsson.....sebe [62]   
H.B. WarnerH.B. Warner.....sebe [64]   
Ray EvansRay Evans.....sebe [35]   
Jay LivingstonJay Livingston.....sebe [35]   
scénář:
Charles BrackettCharles Brackett  
Billy WilderBilly Wilder  
D.M. MarshmanD.M. Marshman  
hudba:
Franz WaxmanFranz Waxman  
Johann Sebastian BachJohann Sebastian Bach....."Toccata and Fugue in D minor BWV 565"   
Gerardo Matos RodríguezGerardo Matos Rodríguez.....tango "La Cumparsita" - neuveden   
Richard StraussRichard Strauss....."Dance of the Seven Veils" [85]   
kamera:
John F. SeitzJohn F. Seitz  
střih:
Arthur P. SchmidtArthur P. Schmidt  
trailer
Distributor v ČR:
AČFK - Asociace českých filmových klubů
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Distribuční verze:
s titulky
 
 
Zvuk:
mono
 
 
Přístupno:
od 15 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Sunset Boulevard >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

m6k
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 2.3.2017
Opojně sladká červená knihovna ve stylu "noir".
Krásné černobílé retro, ze starých dobrých   časů Hollywoodu. Aneb, jak se neúspěšný   scenárista stane úspěšným, ale né   šťastným gigolem stárnoucí, pohádkově   bohaté, hollywoodské hvězdy, z dob němého   filmu, která marně touží po comebacku. Ale   scenárista Joe, touží po úspěchu jiného   scénáře, toho, který píše s mladou   snoubenkou svého přítele, což může být   smrtelně nebezpečná kombinace. Příběh jak   vytržený z „červené knihovny“, mixnutý   „film-noir“ atmosférou, natočil Wilder s   takovým půvabem a noblesou, podtrženou   skvělými hereckými výkony, (mimo jiné   úchvatný Erich von Stroheim v roli Maxe von   Mayerlinga), že je to okouzlující divácký   zážitek, který ani po tolika letech nezestárl.   Šest z pěti kinofilů doporučuje.
efCZa
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 17.2.2017
Skvělý film - neznala jsem žádného z herců,   ale byli skvělí. Psychologické vykreslení   postav velmi povedené, pomalu budované   napětí.. a pak to finále!!! trochu mi to   atmosférou připomínalo Hitchcocka.
PORTER
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 12.2.2017
Na tu dobu povedený snímek,výborné herecké   výkony skvělá režie,povedený   příběh,začátek trochu slabší zato konec to   vynahradí.
hvezdyn
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 12.2.2017
Pohled do té nepěkné stránky Hollywoodu. Dnes   je to možná už jiné, ale dříve třicetiletá   herečka byla už stará rašple. Natož, co   říci o padesátiletých ženských, které byly   zvyklé pohybovat se po červených   kobercích.Toto je drama z prostředí, kdy film   přestal být němý a ozvučil se. Mnoha   osobnostem to ublížilo. Hrdinou je mu, který co   by už jako zavražděný nám v ichformě   vypráví svůj příběh.
Karius
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 18.3.2012
Nevim zda-li tady budu psát něco,co ještě   nebylo řečeno,ale pár věcí vim určitě!   Jednoznačně nejlepší film Williama   Holdena,troufam si tvrdit,že ani ve svých   němých filmech, nezahrála Gloria Swanson líp a   co se týče pana Wildera,tak i když je jeho   jméno nejvíce spojováno s ,,Někdo to rád   horké´´,tak pro mě je spíš nejlepší   film,který režíroval právě Sunset blvd.   Možná to je odvážné tvrzení,ale pár filmů   pod jeho taktovkou jsem viděl a žádný z nich a   ani podle mnohých právě zmiňovaná nejlepší   komedie století ,,Někdo to rád horké´´ ve   mě nezanechal takové pocity jako Sunset   Boulevard...Gloria,Holden i Wilder, si tu zlatou   sošku domů měli odnést určitě,protože   takovej film se jentak nevidí :)   Scénář,režie,atmosféra a hlavně herecké   obsazení dělají z filmu světovou špičku i   když zvuk poslední klapky zazněl studiem už   cca před 60ti lety...pro člověka co má vkus a   vyhledává jen kvalitní konematografii je Sunset   blvd. ideálně strávená dvouhodinovka a nikdy   by nelitoval!! Takže kdo chce zažít nevšední,   filmový, kulinářský zážitek,nechť ho můj a   mnoho komentářů zde, nasměruje tím správným   směrem za naprosto dokonalým filmem!!   jednoznačných,zasloužených a   nejjednodušších 100%
Chrustyn
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 3.8.2009
Jako začátečník v žánru film-noir jsem od   filmu očekával detektivku, kde by osamělý   detektiv pátral v nočních ulicích po tajemném   vrahovi a při tom usrkával whisky a sváděl   záhadné, krásné ženy s cigaretou a kloboukem,   který jim zahaluje tvář. Začátek tomu trochu   nasvědčoval ale po pár minutách mi bylo   jasné, že se hodně pletu. Popravdě mi to však   ani moc nevadilo, jelikož jsem si příběh o   vyhaslé hollywoodské hvězdě a neúspěšném   scénáristovi opravdu vychutnal a chvílemi jsem   byl hodně zvědavý co se bude dít dál.   Obrovskou zásluhu na precizním výsledku mají   herci ať už v hlavních, tak i vedlejších   rolích, výborná kamera, bezchybný scénář a   brilantní režie. Sice jsem neviděl ve filmu onu   genialitu jako většina zdejších uživatelů   ale film jsem si rozhodně vychutnal.
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.1.2009
To nejlepší od Wildera...
...teď mnozí namítnou, že nejlepší je přece   film Někdo to rád horké. Ano, to je také velmi   dobrý film, ale mám-li být upřímná, toto   drama je mi přece jen o kousek víc bližší.   Ráda bych dodala ještě něco nového, co zde   nezaznělo, ale v komentářích kolegů již bylo   řečeno vše podstatné. Snad tedy jen ve   stručnosti to shrnu znovu - vynikající pohled   do nitra stárnoucí hvězdy, lesk a bída   Hollywoodu po všech jeho stránkách, ukázka   toho, jak moc platí - jednou jsi dole, jednou   nahoře. Vášeň, zaslepenost, žárlivost,   nekontrolovatelné jednání hlavní hrdinky   budiž snad omluvitelné její bolestí nad   zradou, jaké se na ní dopustil muž o mnoho let   mladší, do něhož se vášnivě zamilovala.   Snad v tom byla i touha vrátit ztracené mládí   a léta největší slávy. Gloria Swanson a   William Holden podali naprosto strhující   výkony. Jeden z nejlepších amerických filmů   20. století vůbec.
Faye
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 28.5.2007
Legendární a nemilosrdný film, ve kterém se   Hollywood vlastně vysmívá sám sobě, kde se   skutečnost prolíná s fikcí. Opravdová   nádhera po všech stránkách. Mrtvý muž na   hladině bazénu vzpomíná ( „Ubožák! Bazén   si vždycky přál. Nakonec ho dostal“) jak   přišel o život. Všechno začalo okamžikem,   kdy vstoupil do rezidence hvězdy němého filmu   ...„Velká Norma Desmond. Jak v tom domě   přeplněném Normami Desmond může žít?   Další Normy Desmond a ještě další Normy   Desmond.“ Překročil hranici, vstoupil do   jiného světa, do světa minulosti, do světa   fantazie, do světa udržované zašlé slávy   ...„Perfektní scéna pro královnu němého   filmu. Chudák. Pořád ještě pyšně mává   průvodu, který už kolem ní dávno prošel.“   Život iluzí a snů završený tragikou   závěrečné schodišťové scény... „Vidíte,   to je můj život. Vždycky bude. Nic jiného   neexistuje. Jen my a ty kamery a ... ti báječní   lidé tam ve tmě“
Ingrid
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 19.2.2007
Film je strhující...konec je   nezapomenutelný...A žádných pochyb o tom, že   Gloria Swanson je hodně protivný element ;o)
Karabekian
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 4.10.2006
Snad pro každého filmového nadšence musí být   tato záležitost delikatesní chuťovkou. :-) A   pro toho, kdo zná filmovou histroii podrobněji,   je to chuťovka umocněná na druhou, třetí,   čtvrtou... Erich von Stroheim ve své roli   naprosto nezapomenutelný. A Gloria Swanson?   Úžasné. Hltala jsem každý záběr, každou   scénu, ani mi nepřišlo, že to byly téměř   dvě hodiny...
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih40234minih40234Temnota (2002) 
Darkness n
minih47289minih47289Určitě, možná (2008) 
Definitely, Maybe n
minih43862minih43862Jak krtek ke kalhotkám přišel (1957) 
Jak krtek ke kalhotkám přišel n
minih24590minih24590Sokolovo (1974) 
Sokolovo n
minih21567minih21567U pokladny stál (1939) 
U pokladny stál n
minih7172minih7172Dvojí svět hotelu Pacifik (1975) 
Dvojí svět hotelu Pacifik n
minih44136minih44136Invaze (2007) 
The Invasion n
minih148862minih148862Vraždy na domácí frontě (2013) [TV film] 
Murder on the Home Front n
minih5462minih5462Čelisti (1975) 
Jaws n
minih24879minih24879Lovec hlav (1976) 
L´alpagueur n


Hodnocení:n12345678910
Sunset Boulevard (1950)Sunset Boulevard (1950)Sunset Boulevard (1950)Sunset Boulevard (1950)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190549
Osobností: 697848
Fotografií: 763972
Plakátů: 376576
Obsahů a biografií: 178276

Poslední komentáře

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10