Studujeme za školou (1939)

Studujeme za školou
73.9 %
 
 
    Žánr: komedie
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 1.1.1939        
    Délka: 90 min.
„Študácká komedie o rozdílech mezi teorií a praxí a o jedné úspěšné školní vzpouře“
POZOR, SPOILER

Profesorka na obchodní akademii má výklad, ve kterém přirovnává život k řece.

Eva Vichrová a Karel Toman jsou za školou. A to na plovárně, kde najdou deštník roztržitého profesora Pírka. Ten se u toho naskytne, pohrozí jim hlášením do školy a odchází. Ale deštník si opět nevezme.

Tři mládenci bydlí spolu v jednom pokoji. Je to právě Karel a s ním jsou zde Ivan Javorský a Vašek Pelíšek.

Karel s Evou přemlouvají Pírka, aby nic nehlásil, ale ten to již dávno zapomněl a skoro neví, o čem je řeč.

Na akademii je také profesor Vlk. Ten učí dle své knihy a trvá na biflování. Jenže to se žactvu zrovna nezamlouvá. Jeho výklady jsou suché a nezáživné. Zato profesor Horák je oblíben. Učí žáky formou hry, což je lépe zapamatovatelné, ale i výuka je tím lepší. Když se pan Vlk dozví, že jeho styl učení kritizuje velkoobchodník Vichr, otec Evy, tak se mu to vůbec nelíbí. Ti dva se setkají i osobně, ale každý je přesvědčen o své pravdě.

Naši tři kamarádi byli vybráni, aby do Vichrova obchodu nastoupili do práce. Takže se ocitají ve městě, kde budou poprvé v životě v praxi. Na uvítanou si pana Vichra spletou s posluhou. A poté neuspějí už jen při základních praktických zkouškách. Takže je prokurista vyhodí. Karel s Vaškem končí u chalupníka, který je pošle na trh prodávat. Mládenci však neuspěli. Později se opět všichni tři studenti sejdou zase u Pana Vichra a začínají skutečně od základů.

Poté co si šlápli do života, nastává další školní rok. Profesor Vlk není nakloněn rozumné debatě se studenty. Pokračuje ve svém stylu vyučování a řevu na studenty. Ti se vzbouří, a když je pan Vlk odvolán, utečou všichni ze školy. Studentská akce vyvolá samozřejmě velké pozdvižení. Žáci jsou i vyslýcháni, ale ani jeden nesdělí požadované jméno toho, kdo celou akci inicioval. Nakonec se přiznává Karel, a protože pan Vlk trvá na vyloučení z akademie, Karel mizí. Nechává jen lístek na rozloučenou. Nastává po něm veliká sháňka, protože to vypadá, jako by chtěl spáchat sebevraždu...  Autor: Pitryx

režie:
Miroslav Cikán
 
 
hraje:
František Smolík (Prof. Vlk), Nataša Gollová (Prof. Hanáková), Svatopluk Beneš (Prof. Horák), František Kovářík (Prof. Pírko), Gabriel Hart (Prof. Kuchař), Jaroslav Marvan (ředitel obchodní akademie), Stanislav Neumann (školník Znamínko), František Kreuzmann (velkoobchodník Vichr), Stella Májová (Eva, Vichrova dcera), Rudolf Hrušínský (student Karel Toman), Marie Blažková (Tomanova matka), Vladimír Salač (Ivan Javorský), Jindra Hermanová (matka Javorského), Josef Kemr (student Vašek Pelíšek), František Filipovský (prokurista u firmy Vichr), Bolek Prchal (venkovan), Vlasta Hrubá (venkovanka), Josef Chvalina (student), Milena Velíšková (studentka), Antonín Jirsa (kupující na venkovském trhu), Slávka Rosenbergová (sousedka paní Tomanové), Karel Postranecký (strážník), Miloš Šubrt (profesor), Karel Roden (profesor), Josef Cikán (starý profesor), Marie Vildová (profesorka), Karel Šašek (student), Ladislav Velíšek (student), Dagmar Lehovcová (studentka), Helena Philippová (studentka), Miroslav Rudlof (prodavač u firmy Vichr), Marie Hrdličková (sekretářka ředitele školy)
 
 
námět:
Vojtěch Ambrož
 
 
scénář:
Miroslav Cikán, Josef Neuberg
 
 
kamera:
Josef Střecha
 
 
hudba:
Josef Stelibský
 
 
výprava-architekt:
Jan Zázvorka, Ferdinand Fiala
 
 
střih:
Marie Bourová
 
 
zvuk:
Emanuel Formánek
 
 
vedoucí produkce:
Karel Šilhánek
 
 
výtvarník:
Rudolf Žák
 
 
text písně:
Jarka Mottl
 
 
asistent režie:
František Milič
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.