Duben
ohodnotit

Studujeme za školou

Žánr:
Rok:
1939
Délka:
90 minut
Premiéra v ČR:
1.1.1939
„Študácká komedie o rozdílech mezi teorií a praxí a o jedné úspěšné školní vzpouře“

Komentáře k filmu Studujeme za školou

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 6
argenson
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 5.1.2009
Jako komedie to u mě   příliš neobstálo, mnoho   jsem se nenasmál. Jako   moralizující agitka o   rozdílu mezi školou a praxí   je to podané málo   přesvědčivě. Nepozastavuji   se ani nad věkem herců, s   nímž si ostatně   prvorepublikoví tvůrci   lámali hlavu málokdy   ("profesor"   Svatopluk Beneš byl jenom o   dva roky starší než   "student" Rudolf   Hrušínský). Zatímco v   první polovině filmu jsou   některé scény zdlouhavé,   emočně vypjatý moment   útěku Karla Tomana (Rudolf   Hrušínský) je podán   příliš zkratkovitě. A   proměna profesora Vlka   (František Smolík) ze dne na   den je tak křečovitá, že v   mých očích to ubírá hned   několik bodů v hodnocení.   Oživující je tenhle film   snad jen v tom, že si   můžeme užít Natašu   Gollovou v epizodní roli   těsně před jejím nákrokem   do hlavních rolí.
Pitryx
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 15.3.2019
Nejvíc jsem se bavil u   nadávek profesora Vlka. Ono   jde i jinak o svěží dílo,   až na pár velkých chyb. Ta   jedna je ta o morálním   poselství. Přišlo mi to   jako, že studenti vyhráli   jen nátlakem Karlovy   sebevraždy, i když on o ní   přímo nepíše. Ta druhá   chyba je ve více filmech. To   ti studenti nevěděli, že je   konec přestávky, nebo   začátek vyučování? Já   jen že jsou silně   překvapeni, když některý z   profesorů vstoupí do   třídy. Přesto snímek   hodnotím jako mírně   nadprůměrný.
Frolíček
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 2.6.2020
Veselohra z ranku   studentských komedií stylu   známější Školy základ   života. Jsem líná, budu   trošku opisovat z   komentářů níže, ale   prostě s nimi souhlasím.   Bylo to tenkrát mládí, na   věk Svatopluka Beneše jsme   se pro jistotu musela podívat   dvakrát a přesně souhlasím   se zmínkou Pitryxe, že   studenti řádili do poslední   chvíle, evidentně neslyšeli   zvonění a pak byli   "notně"   překvapeni, že profesor   vstoupil do třídy. Chvíli   jsem i přemýšlela, co mi   vadí na tomto filmu, a to   zase pro změnu vystihl   argenson - přeměna profesora   Vlka, který celý film dští   hrůzu a najednou se za noc   změní, mi prostě nesedla.
hvezdyn
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 12.2.2014
Jo to tehdy byli všichni   mladí a krásní. Dnes už   jsou jenom krásní. Film   Studujeme za školou by se   mohl zařadit mezi ty   študácké filmy, které na   konci třicátých let   vznikaly. Považuji jej oproti   jiným za slabý. Těch   vtipných studenských   situací je tam méně. Text   přednášený při výuce   patří k těm hodně   banálním. Je to takové, aby   to každá služtička   pochopila. Ze zlého a   přísného profesora se stane   veselokopní pedagog, Stella   Májová zde má svoji první   roli a ještě byla pod   zákonem. Takže na plátně   ani hubičku nedostala.   Kemrovi bylo 16 let a měl   jsem pocit, že se celý   život ani moc neměnil. Je to   prostě taková veselá   komedie, kde věkový rozdíl   mezi študáky a kantory   mnohdy nepřesahoval 4 léta.
martin.stusak.9
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 2.11.2020
Snímek patří do série   několika málo tzv.   studentských filmů   natočených ve třicátých   letech, které vkusně a   zábavně prezentují školní   historky a kriticky   upozorňují na určitý   problém. V tomto snímku   obzvlášť a je to problém   platný i v dnešní době.   Teorie a praxe. Ano, něco   jiného je se o určité věci   ve škole ´nabiflovat´ a   něco jiného pak na   pracovišti konat. Děj   shlíží do Obchodní   akademie, kde se s takovým   problémem perou tři   studenti, kdy proti nim   vystupuje přísný profesor   školy s tváří Františka   Smolíka, u něhož se   očekávaně jedná o herecký   koncert. Hrušínský, Kemr a   Salač v rolích studentů,   kteří se s neblahou realitou   adekvátně poperou.   Zajímavostí je, že se tu   objevuje i František   Filipovský, který si ve   stejném roce zahrál ve   snímku ´Cesta do hlubin   študákovi duše´   populárního studenta   Mazánka. V roli prokuristy u   firmy Vichr je tentokrát   svoji postavou od studentů   starší. Při porovnání   nelze jinak než smeknout   klobouk. Děj filmu je tedy o   sporu mezi studenty a   profesorem, který   moralizačně dospěje k   očekávanému konci. Snímek   i dnes má své kouzlo a   kupodivu neztrácí na své   atraktivnosti a zábavě.   Studentský film, ke kterému   se i dnes dá věrně vracet.
M.A.G.
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 1.10.2011
Tento kousek z cyklu pro   pamětníky se mi celkem   líbil.Herecké obsazení   výtečné.
Nemohl jsem   si ovšem nevšimnout jisté   podobnosti s filmy Škola,   základ života a Cesta do   hlubin študákovi duše, ale   to mi ani nevadilo.
Zaujal mě tu však docela   dobrý střih při   střídání záběrů   exteriéru a interiéru (   hlavně na začátku na té   plovárně ). Je vidět, že   už té době to šlo našim   filmařům pěkně od ruky.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih36835minih36835Mrtvá hlídka (2002) 
Deathwatch n
minih44896minih44896Na vlastní nebezpečí (2008) 
Na vlastní nebezpečí n
minih100050minih100050Transformers: Zánik (2014) [2k digital] 
Transformers: Age of Extinction n
minih43404minih43404Edith Piaf (2007) 
La Môme n
minih73420minih73420Půldruhé hodiny zpoždění (2009) [TV divadelní představení] 
Půldruhé hodiny zpoždění n
minih89696minih89696Bez kalhot (2012) 
Magic Mike n
minih9303minih9303Jak ukrást Venuši (1966) 
How to Steal a Million n
minih174188minih174188Doktor Thorne (2016) [TV minisérie] 
Doctor Thorne n
minih6768minih6768Dospěláci můžou všechno (1969) 
Dospěláci můžou všechno n
minih54583minih54583Druhá pravda (1966) 
La seconde vérité n


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190569
Osobností: 697849
Fotografií: 763986
Plakátů: 376599
Obsahů a biografií: 178287

Poslední komentáře

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10