Strážce pláže v zimní sezóně (1976)

Strážce pláže v zimní sezóně (Čuvar plaže u zimskom periodu)
72 %
 
 

Čuvar plaže u zimskom periodu

Další název: Hlídač pláže v zimním období / Strážca pláže v zimnom období (SK)

    Žánr: drama
    Země: Jugoslávie
    Délka: 90 min.
„Země, ve které doutnalo příliš mnoho konfliktů. Tragikomický pohled na nesmiřitelnost generací.“
Hrdinou filmu je mladý absolvent střední školy, který hledá práci a uplatnění. Odmítá odjet do zahraničí, jako mnoho jeho vrstevníků, a ožení se s dívkou, která je na tom podobně jako on, ale je příliš závislá na svých měšťáckých rodičích. Láska bez peněz a s bydlením ve zchátralém plážovém domku v mrazivém lednu nemá dlouhé trvání.
Goran Paskaljevič se zajímá, stejně jako ve všech svých filmech, o aktuální problém. Tentokrát o nedostatek kvalifikovaných pracovních míst pro mladé lidi a s tím spojené vystěhovalectví za prací do ciziny.
Film předznamenal nástup tzv. pražské školy v jugoslávské kinematografii, již tvoří absolventi FAMU. Mladí umělci vycházeli ve své tvorbě z poetiky M.Formana, J.Papouška, J.Menzela a dalších českých režisérů.
Film získal cenu SIDALC na XXVI. MFF v Berlíně 1976 a Zlatou arénu na XXIII. festivalu jugoslávských filmů v Pule 1976. Tamtéž získala Zlatou arénu za epizodní roli Mira Banjacová, představitelka hrdinovy matky.
zpracoval/curil  Autor: curil

režie:
Goran Paskaljević
 
 
hraje:
Irfan Mensur (Dragan), Danilo 'Bata' Stojković (Milovan, Draganův otec), Mira Banjac (Spasenija, Draganova matka), Dara Čalenić (Draganova teta), Gordana Kosanović (Ljubica Miladinović), Velimir 'Bata' Živojinović (Ljubicin otec), Faruk Begolli (Draganův kamarád), Ružica Sokić (vdova), Dragomir Felba (řidič), Janez Vrhovec (šéf orchestru), Stevan Minja (Ljubicin strýc), Vladan Živković (Radojko), Ana Krasojević (Ljubicina matka), Pavle Vujisić, Bora Todorović (Petar Dunjić), Dušan Janićijević (ředitel filmu), Milivoje 'Mića' Tomić (vedoucí prádelny), Mirjana Nikolić, Milanka Dognar, Petar Lupa, Kristina Prager, Ilija Bašić, Ljubomir Ćipranić, Predrag Milinković, Jovan Nikčević
 
 
scénář:
Gordan Mihić
 
 
kamera:
Aleksandar Petković
 
 
hudba:
Zoran Hristić
 
 
kostýmy:
Mirjana Ostojić
 
 
střih:
Olga Skrigin
 
 
zvuk:
Nenad Vukadinović
 
 
masky:
Stanislava Zarić
 
 
asistent režie:
Zoran Andrić, Zdravko Randić
 
 
výprava:
Dragoljub Ivkov
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.