Strašáci (1971)

Strašáci (Straw Dogs)
79.4 %
 
 

Straw Dogs

Další název: Wer Gewalt sät

    Žánr: krimi / drama / thriller
    Země: Velká Británie / Spojené státy americké
    Délka: 118 min.
„Na začátku všeho byla nešťastná nehoda, která rozpoutala vlnu násilí a nesnášenlivosti, kterou teď už nic nemůže zastavit.“
Americký režisér Sam Peckinpah je znám jako tvůrce řady drsných westernových příběhů Jízda vysočinou, Divoká banda, Junior Bonner či působivých dramat Útěk, Ostermanův víkend. Mezi jeho působivé snímky patří také film Strašáci (z roku 1971), k nimž si napsal scénář podle knihy spisovatele Gordona Williamse.

Učitel matematiky David přijíždí z Ameriky s mladou manželkou Amy do jejího rodného městečka u pobřeží Anglie. Společně se usadí v opuštěném a poněkud zchátralém domě. Zatímco David zde chce v klidu dořešit své pracovní úkoly, Amy se nudí a hledá každou příležitost ke změně. Proto se také rozhodne pro opravu staré garáže. Mezi stavebními dělníky po letech opět potkává své bývalé nápadníky a nedokáže zcela zapřít svoji frivolnost. Jednoho dne muži pozvou Davida na lov a v jeho nepřítomnosti Amy znásilní…

Režisér Sam Peckinpah nabízí zneklidňující studii násilí, skrytého někde hluboko uvnitř mírumilovného jedince, jenž je v určitý kritický okamžik nucen bojovat o holé přežití. Sílu a působivost vyprávění nenápadně dosahuje rafinovaným použitím zpomalených záběrů a rychlým střihem, zejména v divokém a drsném závěru příběhu.

Zdroj: ČT

režie:
Sam Peckinpah
 
 
hraje:
Dustin Hoffman (David Sumner), Susan George (Amy Sumner), Peter Vaughan (Tom Hedden), T. P. McKenna (John Scott), Del Henney (Charlie Venner), Jim Norton (Chris Cawsey), Ken Hutchison (Norman Scutt), Peter Arne (John Niles), June Brown (paní Heddenová), David Warner (Henry Niles), Donald Webster (Riddaway), Len Jones (Bobby Hedden), Sally Thomsett (Janice Hedden), Robert Keegan (Harry Ware), Cherina Schaer (Louise Hood), Colin Welland (Reverend Barney Hood), Chloe Franks (Emma Hedden), Michael Mundell (Bertie Hedden)
 
 
námět:
Gordon Williams (román)
 
 
scénář:
David Zelag Goodman, Sam Peckinpah
 
 
kamera:
John Coquillon
 
 
hudba:
Jerry Fielding
 
 
střih:
Paul Davies, Tony Lawson, Roger Spottiswoode
 
 
zvuk:
Garth Craven
 
 
produkce:
Daniel Melnick
 
 
výtvarník:
Ken Bridgeman
 
 
zvláštní efekty:
John Richardson
 
 
koordinátor kaskadérů:
Billy Cornelius
 
 
výprava:
Ray Simm
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.