Jeden svět
ohodnotit

Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann

Další název:
Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol; The 100-Year-Old Man Who Climbed Out the Window and Disappeared; Der Hundertjährige, der aus dem Fenster stieg und verschwand
Země:
Rok:
2013
Délka:
114 minut
Premiéra v ČR:
15.5.2014
„Film podle knižního bestselleru.“

Obsah filmu Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel

 
Dynamit a tvrdý alkohol prospívají dlouhověkosti – nebo alespoň právě stoletému Allanovi Karlssonovi, který pro ně chová celoživotní vášeň. Místo oslavy ale pouze v papučích proleze oknem domova důchodců a dá se na útěk. Cestou přibere ukradený kufr plný peněz, několik okouzlujících bizarních přátel a slonici Sonyu, zatímco mu na krk dýchá policie a gang, kterému kufr s penězi patřil. Ulítlou road movie prolíná příběh jeho dlouhého života, který je satirickými dějinami celého moderního světa, v nichž hrál skrytou a zásadní roli expert na vybuchování čehokoliv Allan. Adaptace populárního stejnojmenného bestselleru Jonase Jonassona.
MFF...
 
Související odkazy
 
 
 
RECENZE: Stoletý stařík ani se Stalinem na Forresta Gumpa nedosáhne

Zábavné knihy Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel se prodalo jen u nás padesát tisíc, celkem miliony. Stejnojmenný film, který právě dorazil do Česka, potěší také. Ale víc z něj čiší, jak moc opisuje Forresta Gumpa. číst dál

Hodnocení: 65 %

 
 
Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel: Stařík, který držel prst na tepu dějin

Chtěl prostě jen vyhazovat věci do vzduchu: švédský důchodce, který byl u klíčových událostí 20. století a přesto ho dějiny nijak zvlášť nepoznamenaly. Skandinávská komedie se dívá na osud i stáří s příjemným odstupem. číst dál

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Felix HerngrenFelix Herngren  
hraje:
Robert GustafssonRobert Gustafsson.....Allan Karlsson [48]   
Mia SkäringerMia Skäringer.....Gunilla [36]   
Iwar WiklanderIwar Wiklander.....Julius Jonsson [73]   
Jens HulténJens Hultén.....Štika [49]   
David ShackletonDavid Shackleton.....Herbert Einstein [72]   
Alan FordAlan Ford.....Pim [78]   
Bianca CruzeiroBianca Cruzeiro.....Caracas [32]   
Georg NikoloffGeorg Nikoloff.....Popov [42]   
Miglen MirtchevMiglen Mirtchev.....Vladimir   
Kerry ShaleKerry Shale.....Harry S. Truman [60]   
Johan RheborgJohan Rheborg.....Tage Erlander   
Patrik KarlsonPatrik Karlson.....Sigvard Eklund [44]   
Donald HögbergDonald Högberg.....profesor Lundborg [60]   
Scott Alexander YoungScott Alexander Young.....Trumanův asistent   
James Fred HarkinsJames Fred Harkins.....americký vědec   
Ralph CarlssonRalph Carlsson.....komisař Aronsson [61]   
scénář:
Felix HerngrenFelix Herngren  
Hans IngemanssonHans Ingemansson  
námět:
Jonas JonassonJonas Jonasson.....Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann (román, 2009) [51]   
hudba:
Matti ByeMatti Bye  
kamera:
Göran HallbergGöran Hallberg  
střih:
Henrik KällbergHenrik Källberg  
dvd obal trailer
Distributor v ČR:
Bioscop
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Formát:
širokoúhlý
 
 
Jazykové verze:
švédská, anglická, francouzská, německá, ruská, španělská
 
 
Distribuční verze:
s titulky
 
 
Zvuk:
Dolby Digital (SDDS/DTS)
 
 
Přístupno:
od 12 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

PORTER
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 2.7.2023
50 mega v kufru které si 100 letý děda jen tak   odnesl z nádraží a pak dojede na druhé   nádraží potká druhého staršího chlápka   poté se dva dědové  poflakují po okolí jako   by byli na výletě akorát že po nich jde jaký   si gang kterým ten kufr chybí a policie a do   toho děda vypráví svůj život,docela dobrá   komedie plná černého humoru kde nechybí ani   pár mrtvol.
johanice
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 6.1.2019
Nevím, čím to je, ale při čtení knížky   jsem se smála prakticky pořád, zatímco u filmu   i přesto, že se snaží jakž takž držet   dějovou linii knihy, jsem se nezasmála ani   jednou. Asi byla chyba číst knihu předtím,   než uvidím film. Navíc kniha má o něco   delší děj. Chápu, že všechno natočit nejde,   ale takto mi film přijde jako nedokončený.
Ban
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 20.3.2018
Roman
Knížka je super, ale udělat z Alana   přiblblého alkoholika je trestuhodné.   Zkreslení všech ostatních, v knížce skvěle   vykreslených postav už nestojí za rozbor.   Škoda, že jsem ten film viděl.
twins
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 13.5.2017
Doporučuji
Další skvělý film,moc se mi líbí naturel   postav,nikdo si na nic nehraje,žádné americké   krásnsky s několika plastikami ,vtipné,plné   nápadů,super,už se těším na něco   podobného,kniha je téměř totožná.I můj   manžel odložil počítač a to už je co říct   a smál se od začátku až do konce.
curil
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 12.7.2015
Už delší dobu jsem se u televize tak dobře   nepobavil. Knihu jsem sice nečetl, ale podle   zdejších komentářů si ji určitě seženu.   Nemohu tedy porovnávat přepis švédských   filmařů, ale i tak jsem byl mile překvapen.   Několik originálních scének mě donutilo i k   hlasitějšímu smíchu, což v poslední době   není u mě zvykem. Film má dobré tempo,   zvláště se mi líbí i hudební doprovod,   který mi místy připomíná balkánskou   dechovku. Asi taky nezapomenu na postavičku   Herberta Einsteina a pobyt v gulagu. Těch   absurdit se ve filmu najde víc.
movie-freak
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 11.4.2015
Velmi vtipný příběh v knižní podobě. U   filmu už jsem se tak nenasmál. Proč? Tvůrci   docela dost osekaly životní peripetie Allana   Karlssona, což mě docela zamrzelo. Opravdu jsem   se těšil na zobrazení všech situací, do   kterých se hlavní hrdina dostal. Něco ve stylu   Forresta Gumpa. Ale to by stopáž filmu stoupla   na 4 hodiny. A vlastně proč nerozdělit třeba   na dva celovečeráky. Když může být Hobit na   tři filmy? Pokud by výsledek stál za to. Ovšem   zde jsem opravdu zklamaný. V jednu chvíli   úplně chyběla časová spojitost. Každopádně   těm co chtějí prožít s Allanem mnohem   pestřejší dobrodružství jednoznačně   doporučuji knihu. Pobaví se mnohem více.
elaphe
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 3.3.2015
Já vím, ...
... filmy by se neměly srovnávat s knižní   předlohou, ale já bohužel četl první knihu a   na film jsem se moc těšil. Proto to zklamání.   Ve filmu chybí cca 80% vtipných a úžasných   dobrodružství a místo toho tam jsou přidány   úplně zbytečné a ubohé scénky. Styl filmu   ... jak to napsat, skoro mi to přišlo že herci   byli spíš neherci. Tempo filmu, na to jak měl   být nabytý, tak mě spíš nudil. Prostě   zklamání. Příště nebudu číst knížku   před filmem, moje blbost :(
petrusmev
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 8.2.2015
Tak už i Švédové mají svého Cimrmana, alias   Gumpa, alias Karlsona... Knihu jsem nečetl. Film   mě nevzal zrovna dvakrát za srdce, ale bavilo   mě, jak to bylo poskládané a jak děj   nápaditě osudově mířil ke svému idylickému   závěru. Jinak samozřejmě severský styl s   pochybnými individui a depresivním humorem se   nezapřel.
Frolíček
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 5.1.2015
Severské národy se nikdy s ničím moc nemazaly   a tak létající hlava místního podnikatele je   jen jednou z drobnůstek, které by mohly slabší   povahu odradit. Mrtvol, nejen bez hlavy následuje   více, přičemž některé skonaly značně   morbidním způsobem.
Budu se opakovat jako   mnozí přede mnou – copyright Forresta Gumpa je   až přespříliš viditelný, což ale není zas   tak omezující, Stařík není ani prvním, ani   posledním filmem, který způsob vyprávění   „obšlehl“. Jenom jsem prostě Staříkovi   nemohla přijít na chuť obecně. Po ohlasech,   které přinesla kniha, kterou jsem nečetla, jsem   čekala bombu. Švédové obecně filmařinu umí,   ale lépe masakrují než rozesmívají. Stařík   holdující dynamitu a alkoholu mi moc k srdci   nepřirostl, jeho zlehčování gulagu mi vadilo,   nicméně, když jsem odhodila svojí   útlocitnost, tak jsem si film nakonec docela   užila.
scheescha
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 8.12.2014
Obrovské
zklamání.Alespoň pro mne.Kniha se mě velmi   líbila a moc jsem se na film těšil, ale   bohužel mě připomínal německou televizní   produkci z osmdesátých let.
Snad Analfabetka   dopadne lépe.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih38424minih38424Resident Evil: Apokalypsa (2004) 
Resident Evil: Apocalypse n
minih60328minih60328Krvavý sníh (2008) 
Scarce n
minih95864minih95864Sofia (2012) 
Sofia n
minih46648minih46648Válka světů 2: Další vlna (2008) 
War of the Worlds 2: The Next Wave n
minih79009minih79009Viva (2007) 
Viva n
minih13321minih13321Na koho to slovo padne... (1979) 
Na koho to slovo padne... n
minih132634minih132634Rodinný film (2015) 
Rodinný film n
minih82721minih82721StreetDance 2 (2012) 
StreetDance 2 n
minih63116minih63116Hlava nebo orel (1980) 
Pile ou face n
minih10256minih10256Klatovští dragouni (1937) 
Klatovští dragouni n


Hodnocení:n12345678910
Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel (2013)Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel (2013)Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel (2013)Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel (2013)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190269
Osobností: 697369
Fotografií: 762965
Plakátů: 375673
Obsahů a biografií: 177910

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10