Stíhán a podezřelý (1978)

Stíhán a podezřelý
66.7 %
 
 
    Žánr: krimi
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 1.8.1979        
    Délka: 85 min.
„Osamělý muž na útěku kvůli zločinu, který se nestal...“
Eva Trojanová se pozdě večer vrací domů. Když hledá před dveřmi klíče, někdo ji nešetrně vtáhne do bytu. O několik dní později je žena nalezena ve svém bytě mrtvá a podlitiny na krku svědčí o zločinu. Hlavním podezřelým se stává její manžel, inženýr Trojan, který se po skončení služební cesty nevrátil do práce a nikdo neví, kde by mohl být. Je po něm vyhlášeno pátrání, ale dlouho nemají policisté žádnou stopu. Objeví sice taxikáře, který ho vezl na letiště, to už však Trojan věděl, že po něm pátrají a smazával za sebou stopy. Kapitán Hart, který vede pátrání, ví, že Trojan je vynikající odborník, který je mimo jiné autorem projektu přestěhování katedrály v Mostě a uvědomí si, že všechny nepatrné stopy, které po sobě zanechal, vedou na sever - do Mostu. Trojan se opravdu ukrývá v ruinách domů určených ve starém Mostě k demolici.
Ví, že ho stíhá policie, ale netuší, že po zprávě patologa už ne jako podezřelého z vraždy. Jeho žena byla totiž těžce nemocná a zemřela přirozenou smrtí. Vyčerpaného a nemocného ho sice objeví tři chlapci, ale muž jim zmizí. Kapitán Hart projíždí ulicemi starého mostu a pokouší se vyčerpaného Trojana najít, protože místo má být toho dne srovnáno se zemí. Vše je připraveno a pyrotechnik nemá možnost demolici zastavit...

režie:
Zbyněk Brynych
 
 
hraje:
Ilja Prachař (kpt. Hart), Jiří Adamíra (Ing. Trojan), Regina Rázlová (Trojanová), Jan Přeučil (kadeřník Adonis), Vladimír Brabec (MUDr. Hein), Jiří Kostka (prof. u pitvy), Jiří Lábus (příslušník VB), Antonín Hardt (pyrotechnik), Božena Böhmová (sousedka Kalendová), Jana Švandová (barmanka (jako Jana Švandová-Topinková)), Helena Malehová-Šimková (Navrátilová (jako Helena Maleh-Šimková)), Vlastimil Fišar (patolog Krebs), Milan Riehs (Kalenda), Jiří Němeček (kpt. VB Most), Miroslav Zounar (velitel krajské VB), Václav Stýblo (správce motelu), Jiří Bruder (taxikář), Bohumil Vávra (Marat), Jaroslav Radimecký (penzista Kalous), Karel Linc (Bětuščin manžel), Michael Hofbauer (Ondra Novotný, kluk u stavby auta), Jiří Petkov (kluk), Michal Truxa (role neurčena), Jiřina Bílá (role neurčena), Michal Wang (role neurčena), Táňa Pútová (role neurčena), Alena Karešová (Bětuška), Henrietta Kohoutová (Jarmilka, recepční v kadeřnictví), Jiří Bukvaj (kriminalista), Miloš Šustr (člen hlídky VB), Jan Cmíral, Tat'ána Puttová (nevlastní sestra Trojanové), Václav Syřiště (řidič VB)
 
 
námět:
Karel Valtera
 
 
scénář:
Karel Valtera, Zbyněk Brynych
 
 
kamera:
Jiří Tarantík
 
 
hudba:
Ladislav Štaidl
 
 
výprava-architekt:
Oldřich Okáč
 
 
kostýmy:
Svatava Sophová
 
 
střih:
Miroslav Hájek
 
 
zvuk:
Ladislav Hausdorf
 
 
vedoucí produkce:
Blažej Vráb
 
 
II. kamera:
Ivan Wurm
 
 
II. režie:
František Matoušek
 
 
dramaturgie:
Vladimír Klevis
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Jan Janda, Rudolf Mos, Hana Štefanová
 
 
odborný poradce:
Josef Javůrek
 
 
fotograf:
Jiří Kučera
 
 
asistent architekta:
Václav Hlávka
 
 
dirigent:
Milivoj Uzelac
 
 
kaskadér:
Marie Prokešová (dubl za Reginu Rázlovou)
 
 
vedoucí výpravy:
Karel Kracík
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.