Duben
ohodnotit

Štěstí

Happiness

Další název:
Šťastie
Rok:
1998
Délka:
140 minut
Premiéra v ČR:
22.7.1999
„Tři sestry… a jejich abnormální vztahy.“
Popis / Obsah / Info k filmu Štěstí
Příběh začíná. Žena středního věku Joy Jordanová (Jane Adamsová) je odmítnuta nápadníkem kvůli své nadváze. Příběh pokračuje u jedné z jejích sester Trish Maplewoodové (Cynthia Stevensonová). Zdánlivě šťastně vdaná žena s manželem psychiatrem, těšící se dobré pověsti, a třemi dětmi. U muže se však objevují pedofilní sklony v podobě sexuálního okuzlení k 11 letému spolužákovi jeho syna, je stíhán vizemi o masových vraždách v parku, a tak se uklidňuje ukájením nad časopisy pro teenagery. Jeden z jeho pacientů Allen (Philip Seymour Hoffman) je fascinován třetí sestrou Helen Jordanovou (Lara Flynn Boyle), která však jeho city neopětuje. Mezitím se ukáže, že čtyřicetileté manželství rodičů tří sester se náhle komplikuje, když starý pán se rozhodne, že už toho má dost a chce žít život samotáře na Floridě. Celý příběh je lehce úchylný náhled na život proletený abnormálními rodinnými vztahy.

Zeptejte se kohokoliv na světě, co chce v životě nejvíc. Ne miliony, ne cestu kolem světa nebo dokonce skvělý job. Každý touží po štěstí. Režisér a scénárista Todd Solondz se inspiroval bulvárním příběhem ruského seriálu zabijáka dětí, který nečekaně založil stabilní manželství a dokonce se stal šťastným otcem dvou dětí. Todd Solondz napsal scénář propletený charakteristikou životů členů jedné New Jerseyské rodiny, jak působí jeden na druhého, na své přátele, na sousedy...

Film byl nominován na Zlatý Glóbus 1999 za nejlepší scénář (Todd Solondz).


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Štěstí
Joy je žena středního věku, která je odmítnuta mužem kvůli své nadváze. Její první sestra Trish je zdánlivě štastně vdaná žena, dokud se ale u jejího muže, který je známým psychiatrem, nezačne projevovat podivná úchylka. Jeden z jeho pacientů je fascinován třetí sestrou Helen, která však jeho city neopětuje.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály videodistributora


Ocenění: nominace na Zlatý glóbus 1999 za scénář, nominace na Cenu Asociace chicagských filmových kritiků za scénář, nominace na Independent Spirit Award za režii
Scénář filmu je inspirován bulvárním seriálem o ruském zabijákovi dětí, který nečekaně založil stabilní manželství a dokonce se stal šťastným otcem dvou dětí. Výsledkem je absurdní a trochu cynický příběh o průměry pých občanech dnešního New Yersey, kteří stůj co stůj hledají kousek štěstí. Ve snímku se proplétají životní osudy tří sester a jejich hodně abnormální rodinné vztahy.
Film s hodně ironickým názvem Štěstí sleduje osudy několika postav z New Yersey: obézního úředníka, který se věnuje obscénním telefonátům, osamělé učitelky angličtiny, jež se zamiluje do ruského imigranta, její sestry, ženy v domácnosti, která si myslí, že má ideálního manžela... Inteligentní, skvěle napsaný, zahraný i zrežírovaný film je plný černého, téměř cynického a absurdního humoru a patří k nejlepším americkým nezávislým snímkům posledních let. (festivalový katalog MFF Karlovy Vary 1999)
Portrét americké rodinné přetvářky. (R. Holub)
Tvůrci zvolili polohu tragikomedie, vyznačující se směšnými i trapnými okamžiky, které pronásledují jednotlivé protagonisty. I zdlouhavé rozmluvy jsou nabity napětím, vyznačují se proměnlivostí gestického výrazu i hlasové dikce, postihující měnívá citová rozpoložení. (l. laroš, Rozhlas 34/99)
Je možné natočit komedii o pedofilii? (F, Fuka, Cinema7/99)

Autor/Zdroj: /Kino ART


Bizarní černá komedie s názvem Štěstí diváky překvapí a šokuje. Režisér totiž naprosto bez skrupulí odkrývá záclonu „amerického snu" a ukazuje, co se děje ve zdánlivě prosperujících rodinách. Představuje navenek spokojený mikrosvět, který ale při hlubším pohledu vůbec nefunguje.
Program ART

Autor/Zdroj: /Kino ART


Černá komedie nezávislého scenáristy a režiséra Todda Solondze (nar. 1960 v Newarku v New Jersey) pojednává o všemožných sexuálních úchylkách a perverzích. Činí tak ale s překvapivě působivým humorem a nadhledem. Odehrává se z větší části v poklidném městě v New Jersey, kde všichni hrdinové žijí navenek nevzrušivým, banálním životem. Všichni ovšem mají své problémy, související ponejvíce s jejich sexuálními preferencemi. Příběh se točí kolem tří sester Joy, Helen a Trish, z nichž první obtížně hledá partnera i životní náplň, druhá (úspěšná spisovatelka) zareaguje na oplzlé telefonické návrhy svého zakomplexovaného souseda Allena a třetí žije v navenek šťastném manželství s psychoterapeutem Billem. Ten je ovšem homosexuální pedofil a právě začíná uspokojovat své choutky na spolužácích svého jedenáctiletého syna, jemuž zároveň dává první rady ohledně pohlavního života (např. mu radí trénovat masturbaci, aby se konečně „udělal"). Todd Solondz obratně vede diváky ke ztotožnění i s těmi nejperverznějšími hrdiny: jejich jednorázová uklouznutí (vražedkyně, která nesnáší sex a má v mrazáku rozporcovanou mrtvolu násilníka) či jejich deviace v diváckých očích rafinovaně rehabilituje. Komediální efekt těží z rozporu mezi vnější banalitou a jejím tragickým podtextem a z groteskně pomalého, jakoby nechtěného odhalování pravého stavu věcí. Solondz pracuje s perfektně gradujícími dialogy a opírá se o vynikající herecké výkony Jane Adamsové, Elizabeth Ashleyové, Dylana Bakera, Philipa Seymoura Hoffmana či Bena Gazzary. Snímek byl mimo jiné nominován za scénář na Zlatý glóbus a na Cenu Asociace chicagských filmových kritiků plus na Independent Spirit Award za režii.

Autor/Zdroj: /Kino AERO


Popis / Obsah / Info k filmu Štěstí
Černá komedie nezávislého scenáristy a režiséra Todda Solondze Štěstí pojednává o všemožných sexuálních úchylkách a perverzích. Činí tak však s překvapivým humorem a s nadhledem. Odehrává se z větší části v poklidném městě v New Jersey, kde všichni hrdinové žijí navenek nevzrušivým, banálním životem. Všichni ovšem mají své problémy, související ponejvíce s jejich sexuálními preferencemi. Příběh se točí kolem tří sester Joy, Helen a Trish, z nichž první nemůže najít partnera ani životní náplň, druhá (úspěšná spisovatelka) zareaguje na perverzní telefonické návrhy svého zakomplexovaného souseda Allena a třetí žije v navenek šťastném manželství s psychoterapeutem Billem. Ten je ovšem homosexuální pedofil a právě začíná uspokojovat své choutky na spolužácích svého jedenáctiletého syna, jemuž zároveň dává první rady ohledně pohlavního života. Do dění jsou zapojeni ještě rozcházející se rodiče sester a různé jiné bizarní postavy. -Todd Solondz obratně vede diváky ke ztotožnění se i s těmi nejperverznějšími hrdiny; jejich jednorázová uklouznutí (vražedkyně Kristina) či jejich deviace tak v diváckých očích rafinovaně rehabilituje. Komediální efekt pak těží zejména z rozporu mezi vnější banalitou a jejím tragickým podtextem a z groteskně pomalého, jakoby nechtěného odhalování stavu věcí. Pracuje přitom s dokonale vygradovanými dialogy a opírá se o kongeniální výkony hereckých představitelů. - Snímek byl mimo jiné nominován za scénář na Zlatý glóbus a na Cenu Asociace chicagských filmových kritiků.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Byly žily v New Jersey tři sestry - a všechny měly nevšední a trochu úchylné osudy. Komplikuje jim je obezita, pedofilní manžel, neopětovaná láska i vlastní rodiče. Černá komedie, ve které nikdo není úplně normální.

Autor/Zdroj: /Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - A na tu kytaru už nesáhneš (19...

09:45 - 10:10

17 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

ČT2 - Planeta pokladů

09:25 - 10:15

37 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Anděl (2008) [TV se...

09:40 - 10:55

22 minut již uběhlo
53 minut zbývá do konce

Prima - Polda (2016) [TV seriál]

09:20 - 10:30

42 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284

Poslední komentáře

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10