Duben
ohodnotit

Šťastnou cestu

Žánr:
Rok:
1943
Délka:
93 minut
Premiéra v ČR:
25.12.1943
„Osudy, sny a přání pěti dívek jsou rozdílné, všechny ale touží po lásce a štěstí...“
Popis / Obsah / Info k filmu Šťastnou cestu
Pět mladých prodavaček, v nejnovějším obchodním domě v Praze - Bílé labuťi. Každá z nich má svá přání - ať už tajná, nebo sdělená kamarádkám.
Při spolupráci na tomto filmu se sešli vedle režisera Otakara Vávry, kameraman Ferdinand Pečenka, skladatel Jiří Srnka, architekt Jan Zázvorka a střihač Antonín Zelenka.
Tento film je nejen natolik pravdivě a svižně natočen, bez hluchého místa, ale vrací nás do doby z období II. světové války. K tomu naprosto vynikající herecké výkony Jiřiny Štěpničkové-Anna, Nataši Gollové-Fanynka, Hany Vítové-Milena a mladinké Jany Dítětové-Boženka, která do plejády těchto našich hereckých hvězd mimořádně dobře zapadla, Adina Mandlová v roli Heleny Truxové, která se jako třetí herečka v historii našich filmových star ocitla před kamerou do půl pasu obnažená....nebo chcete-li nahoře bez, což bylo v té době mimořádně odvážné.

***(Před Mandlovou, a vlastně jako první to byla Hana Vítová v roli Marty Dekasové - Noční motýl 1941 a Lída Baarová, jako Tynda Oulíková - Turbina, také v roce 1941, samozřejmě zcela první obnažená kráska v českém filmu byla ve snímku Extáze Heddy Lamarr, avšak v tomto případě se jednalo o herečku rakouskou.)

MartaH.claraB


Autor: clara.bow

Popis / Obsah / Info k filmu Šťastnou cestu
POZOR SPOILER

V obchodním domě vládne totální chaos. Hlavně v oddělení s klobouky. Paní ředitelce se udělá nevolno. V oddělení bižuterie pracuje mladá Helena Truxová. Slečnu Annu Valtrovou posílá ředitel právě do oddělení klobouků, aby zde udělala pořádek, ta to s bravurou zvládne. To se zalíbí průmyslníkovi Janu Klementovi, který jí pak nabídne schůzku. Ona jej však odmítá. Pak jde s ostatními prodavačkami na střechu, kde si sdělují věci ze svého soukromí - a také své tužby, sny a naděje. Například Fanynka, která „má slíbeno“ místo herečky. V cukrárně zde dělá mladík jménem Martin, který chodí s prodavačkou Milenou. Tomu jeho bývalý kolega Hodek slíbí místo vrchního. Božena, ta se stále jen cpe. Fanynka chce od Heleny půjčit šaty a hned jí sdělí, že s paní ředitelkou to je zlé. A prý se novou stane Anna. Helena jde ihned za ředitelem a nabízí se na ono místo. Neuspěje. Proto alespoň Annu pomluví. Martinův kolega Hodek zfalšuje jeho vkladní knížku, do které připíše vklad dvacet tisíc. Jinak by ono místo v tajné herně nedostal. Helenin přítel Fred se zmíní o Mileně. Ta hlídá mladší prodavačku Boženku jako oko v hlavě, protože to slíbila její matce. Milena má prý za sebou temnou minulost. Tak je to sděleno Helenou i Janovi, když se náhodou setkají ve velmi drahém podniku. Martin si vsadí a vyhraje. Jenže když to pak sdělí Mileně, ta jej kategoricky žádá, aby přestal. On odmítá a odchází od ní. Jan pozve Helenu do divadla, kde pak něco o její minulosti naznačí. Ona však něco podobného popře. O Milenu se pokouší Fred. Helena se vzteká, že se k ní její milenec Zych nechce znát na veřejnosti. Pak k němu přichází i továrník Klement, který odhaluje podvod, a pracovní vztah končí. Fanynka se k filmu přece jen dostává, ale jinak nežli si představovala. Helena je propuštěna z práce pro ustavičnou nekázeň. Hodek je při hře "švorc" a půjčuje si peníze z tržby od Martina oproti šeku. Pak však přichází police, udělá šťáru a Hodek mizí v neznámu, když předtím v bance vybral veškerou hotovost. Zdrcený Martin jde k Mileně. Ta jej vyslechne a chce pomoci. Anna a Jan se tedy dávají dohromady, i když on již zná celou její minulost. Milena chce půjčit peníze od Heleny, a ta ji vede za Fredem. Ten chce, aby se Martina vzdala, což ona nepřipustí. Zych dává Heleně padesát tisíc s tím, že ji musí nechat. Netuší, jakou způsobí tragédii. Ale život i přesto půjde dál.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Šťastnou cestu
Příběh se odehrává v prostředí velkého pražského obchodního domu a vypráví o osudech pěti prodavaček, z nichž každá představuje jiný typ ženy a každá z nich jde vlastní cestou za svým životním cílem.
Pohledná, šarmantní, ale lehkomyslná Helena (Adina Mandlová) sází vše na pochybná přátelství s muži z takzvaného velkého světa. Doufá, že si ji vezme bohatý milenec komisionář Viktor Zych, který ji tajně vydržuje. Ten se však ožení s jinou. Její osud je nejtragičtější. Jejím opakem je rozvážná, citově založená Anna (Jiřina Štěpničková). Osamělá a životem zklamaná mladá žena, poznamenaná tragédií prvního manželství, žije jen pro svou práci. Nakonec najde smysl života ve sňatku s ovdovělým průmyslníkem Klementem. Milena (Hana Vítová) touží po rodinném štěstí. Obtížně šetří se svým snoubencem, číšníkem Martinem, aby se mohli vzít. Když se Martin připlete ke skupině podvodníčků a přijde o spoustu peněz, Milena ho neopustí a dodá mu odvahu začít znovu. Filmem poblázněná Fanynka (Nataša Gollová) marně touží po filmové slávě a neustále všechny upozorňující, že "pude k filmu". Nakonec se smíří i s místem švadleny ve filmových ateliérech. Její obdivovatelka, poněkud naivní dívenka z venkova učednice Božka (začínající Jana Dítětová) se neustále vykrmuje máminými buchtami a nechápe svým zpola ještě dětským rozumem, co všechno se kolem ní děje. Budoucí zklamání i radosti má zatím před sebou… Dívky se loučí a na jejich místa přicházejí nové prodavačky...

Jde o poslední dokončený protektorátní film Otakara Vávry. Byl natočen v roce 1943 podle námětu literárně debutující novinářky Olgy Horákové. Ačkoli mnozí poznají v interiérech filmového obchodního domu pražskou Bílou labuť, nenatáčelo se na místě samém, ale v hostivařských atelierech, kde filmaři vybudovali jeho věrnou kopii. Zajímavostí je, že v úvodních titulcích tvůrci zapomněli uvést jméno Nataši Gollové. Během natáčení filmu vyvrcholila manželská krize Adiny Mandlové a malíře Zdeňka Tůmy, který se nedlouho po dotočení filmu otrávil.


Popis / Obsah / Info k filmu Šťastnou cestu
Velký obchodní dům je plný zákazníků, kteří vybírají, zkoušejí a nakupují a které s úsměvem obsluhují mladé prodavačky. Každá z nich má svůj osud a každá jde vlastní cestou za štěstím. Lehkomyslná Helena vsadí vše na jednu kartu. Doufá, že si ji vezme Viktor, který ji tajně vydržuje. Ten se však bohatě ožení s jinou a Helena, která byla pro nedochvilnost propuštěna z práce, spáchá sebevraždu. Rozvážná Anna, poznamenaná tragédií prvního manželství, najde novy smysl života ve sňatku s ovdovělým Klementem. Milena obtížně šetří spolu se snoubencem, číšníkem Martinem, aby se mohli vzít. Martin je sveden vidinou rychlého zisku a obviněn z defraudace. Milena ho však neopustí a dodá mu odvahu začít znovu. Ztřeštěná Fanynka touží po filmové slávě, ale nakonec se smíří s místem švadleny ve filmových ateliérech. Učednice Boženka má zatím vše před sebou - budoucí zklamáni i budoucí radosti. Dívky se loučí a na jejich místa přicházejí nové prodavačky.

Český hraný film I.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190547
Osobností: 697845
Fotografií: 763969
Plakátů: 376572
Obsahů a biografií: 178276

Poslední komentáře

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10