Duben
ohodnotit

Šťastnou cestu

Žánr:
Rok:
1943
Délka:
93 minut
Premiéra v ČR:
25.12.1943
„Osudy, sny a přání pěti dívek jsou rozdílné, všechny ale touží po lásce a štěstí...“

Komentáře k filmu Šťastnou cestu

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 14
argenson
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 17.9.2007
Ve 30. a 40. letech bylo   obvyklé, že filmy vznikaly v   řádech týdnů, někdy   dokonce i dnů. Filmu   Šťastnou cestu věnoval   Otakar Vávra velkou   pozornost, vznikal od dubna   1943 a premiéru měl až o   vánocích téhož roku.   Značně rozdílné osudy   prodavaček velkého   obchodního domu se Vávrovi   podařilo zachytit se   zdařilým vykreslením   psychologie jednotlivých   postav. Čili žádné   povrchní dílko. Všechny   slavné herečky zde   představovaly typy známé i   z jiných filmů - obětavá a   po klidném životě   toužící Milena (Hana   Vítová), zasněná a trochu   ztřešněná Fanynka (Nataša   Gollová), předčasně   zestárlá a osudem zklamaná   Anna (Jiřina Štěpničková)   a mondénní dáma Helena   (Adina Mandlová). Výkon   Adiny Mandlové označila   soudobá kritika za   strhující.
jarda53
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 18.6.2012
Můj oblíbený film, kde   Mandlová ukázala,že je   dobrou herečkou,v dramatické   poloze. V Bílé labuti je   velký zájem o mladé,hezké   prodavačky a každá má   nějaký problém, který   každá řeší jiným   způsobem. Jedna svatbou,   druhá jde k filmu a další   třeba skokem z okna...
Pitryx
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 30.4.2017
Myslel jsem, že půjde   spíše o komedii. No nevadí,   stalo se. Nelituji času,   nebylo to špatné, ale zcela   jistě to znovu vidět   nemusím. Zpočátku mi lezla   na nervy hudba, která hrála   v jednom kuse. To podle mne   být nemuselo. Dále mi vadilo   obr množství postav, ve   kterých jsem měl už ve   čtvrtině filmu značný   guláš. Každá postava byla   na obrazovce jen chvíli,   takže mi žádná nebyla   ničím nějak sympatická.   Prostě dle mne jde o   průměrný snímek slabšího   typu.
Frolíček
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 5.6.2021
Jeden z nejlepších   Vávrových filmů, který   spojil hvězdy tehdejšího   filmu a obsadil je mimo jejich   škatulky. Z Mandlové   vykřesal životní výkon a   byť se může zdát, že   půjde o komedii, je snímek   drama jako vyšité. Plus   historické záběry Prahy.
Petra.Barbie
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 11.6.2008
Psychologicky laděné drama...
...s naprosto strhujícími   výkony v hlavních rolích,   což se samozřejmě týká   zejména Adiny Mandlové, tak   trochu zde ztvárnila sama   sebe - ženu toužící po   pohodlí, luxusu a   neváhající obětovat i svou   čest. Potrhlá Fanynka, co se   za každou cenu chce dostat k   filmu - to byla přesně role   pro Natašu Gollovou. Postava   Hany Vítové nemá štěstí   v manželství - jak podobné   pozdějšímu osudu samotné   herečky. Jiřina   Štěpničková jako Anna,   zklamaná životem,   nacházející smysl života   po poku šarmantního muže a   jeho dcerky, i sama herečka   hledala pro svého synka   štěstí a nový život,   bohužel komunistický režim   tvrdě zasáhl. Mladinká Jana   Dítětová v roli   "nedojedené"   Boženky je ještě   skutečným dítětem a to   nejen podle svého   příjmení...je to naivní   dívenka plná ideálů a   možná v tehdejším věku   sama herečka stejně   snila...je zvláštní, jak   moc se osudy filmových postav   podobají osudům jejich   představitelek. Bez   zajímavosti není, že   exteriéry se natáčely v   nové Bílé labuti a na svou   dobu se jednalo o velmi   moderní obchodní dům.
thejduk
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 4.5.2014
Osud pěti prodavaček   obchodního domu, obsazené   skvěle herecky i režijně -   herci i herečky (A.Mandlová,   J.Štěpničková, O.Vávra,   H. Vítová, N.Gollová) a v   rolích netypických pro svoje   role naivních husiček. Jak   se tito velikáni českého   filmu mohli v sejít před   kamerou v jednom filmu - to je   jako když se v šedesátých   letech sejdou špičkoví   herci ve stranou   nadiktovaných filmech -   Menšík, Marvan,   Šafránkové, Abrhám, Menzel   a další nebo po listopadu ve   filmech, když se chtěli   prezentovat. Tenhle film   viděti je opravdu   nezapomenutelné, škoda, že   ho nedávají častěji.
Misantrop
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 14.1.2012
"Poctivý"   průmyslník Klement se dotkl   části problému, proč je   všechno tak drahé: Na všem   se přiživují spekulanti a   falešní hráči. A   zavádějící je na tom pouze   to slovo   "přiživují",   protože oni z toho tyjí, a   přiživují se naopak ti,   kdož jsou poctiví.
Nasudr
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 3.11.2010
Povedal by som, že lepší   priemer, ale nie špička   klasického českého filmu.   Výborné obsadenie najmä   všetkých známych herečiek   tej doby. Každá z nich bola   iná. Možno povedať, že   všetky zahrali veľmi dobre,   napriek tomu scenár filmu ma   až tak neoslovil. Z   uvedeného filmu som nemal   taký dobrý pocit ako z   množstva iných starších   českých filmov.
nick4
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 11.6.2008
jeden z nejlepších filmů   společenských dramat   protektorátu s vynikajícím   hereckým obsazením snad v   každé roli.Ve scéně hraní   plátýnka hráli skuteční   hazardní hráči a peníze na   stole v průběhu filmování   prý záhadně zmizely.
lebowski
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 4.4.2005
Kdyby byl tento film točen v   padesátých letech, byl by v   podstatě chápán úplně   jinak... Takhle je to celkem   zajímavá zábava o mladých   dívenkách, které   začínají žít.
K.I.T.T
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.1.2011
Vynikající film a velmi   kvalitně zpracovaný.   Herecké obsazení výborné,   zejména v rolích   prodavaček, kde si zahrály   hvězdy prvoprepublikového   filmu Adina Mandlová, Nataša   Gollová, Hana Vítová a   Jiřina Štěpničková. Ač   Adina Mandlová zřejmě ráda   hrála tyto role, mně se   líbí více ve filmech, kde   hraje obyčejná venkovská   děvčata. Připadá mi tam   přirozenější, a že jí ty   role více sedí, přímo   "šité" pro ni. Ale   zde se mi její výkon též   velice líbil!
Jiří
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 10.8.2006
Jeden z mála titulů, ve   které se pohromadě sešly   všechny tehdejší   největší filmové hvězdy -   Adina Mandlová, Nataša   Gollová, Jiřina   Štěpničková a Hana   Vítová. Bohužel naposledy,   protože Adina Mandlová   zanedlouho emigrovala a v   českém filmu se již nikdy   neobjevila. Režisér Otakar   Vávra do filmu obsadil i   začínající herečku Janu   Dítětovou, která se   později stala jednou z   nejobsazovanějších   filmových hereček 40. a 50.   let.
Film je   zajímavý i z hlediska   obsahu. Lze proto ke   shlédnutí doporučit.
Majda88
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 21.9.2009
Mám filmy pro pamětníky   ráda, ač jsem mladá, ale   tento film jsem viděla   poprvé. Je tak jiný než   filmy točené v té době.   Hvězdné obsazení mi bralo   dech. Nechápu, jak se takové   hvězdy mohli uvolit k   natočení filmu, který je   ukazuje ve své hrůzné   nahotě, styl jejich života,   neustálé pitky, opilecké   řeči, intriky, peníze...  
A pak to přišlo -   prsa Adiny Mandlové!! Jsem v   šoku doteď. Na druhou   stranu, ten záběr byl tak   dokonale o jejím opravdovém   životě, až mi běhal mráz   po zádech. "Jsi   krásná" - To stála   nahá před zrcadlem -   "Taková budu ještě   pět let, pak po mě už ani   pes neštěkne. Za těch lpět   let musím získat   všechno." To bylo něco   geniálního.
Skvělé   drama s potřeštěnou   Natašou Gollovou.
dews
Hodnocení:
Přidáno: 30.11.2004
Geniální nápad Otakara   Vávry obsadit do jediného   filmu pět typů hereček, z   nichž některé už byly   skutečnými hvězdami své   doby. Nataša Gollová nemá   ve své ztřeštěnosti   konkurentku a Helena Truxová   byla podle mého názoru   jednou z nejlepších (ne-li   nejlepší) rolí Adiny   Mandlové. V miniroličkách   se ve filmu mihnou i Zdeněk   Řehoř a Stella Zázvorková.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih37074minih37074Zvrácený (2002) 
Irréversible n
minih102050minih102050Pár nenormálních aktivit (2013) [2k digital] 
A Haunted House n
minih70238minih70238Střecha pod vodou (1981) [TV hra] 
n
minih134727minih134727Nad ostrovy nevyjde slunce (1973) 
Nippon chinbotsu n
minih13718minih13718Nebeští jezdci (1968) 
Nebeští jezdci n
minih24766minih24766Tvář za sklem (1979) 
n
minih148457minih148457Lék na život (2017) 
A Cure for Wellness n
minih41795minih41795Moje superbejvalka (2006) 
My Super Ex-Girlfriend n
minih69497minih69497Ztracena v pustině (2010) 
And Soon the Darkness n
minih64563minih64563Zombie Apokalypsa (2009) 
La horde n


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697748
Fotografií: 763807
Plakátů: 376382
Obsahů a biografií: 178214

Poslední komentáře

In Nacht und Eis (1912)

In Nacht und Eis
První filmové   převyprávění   katastrofální události   Titaniku, na kterém se prý   začalo pracovat pouhé dva   měsíce poté, tedy v době, více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 8 / 10

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Na nože (2019)

Na nože
Chyba. Omylem napsaný   komnet.***********************   ******************************   ******************************   ******************************   ************

Autor: red.mann