Starý, nový, půjčený a modrý (2003)

Starý, nový, půjčený a modrý (Se til venstre, der er en svensker)
77.3 %
 
 

Se til venstre, der er en svensker

Další název: Čtyři věci a jedna svatba

    Žánr: tragikomedie
    Země: Dánsko
    Premiéra v ČR: 2.10.2003        
    Délka: 92 min.
„Každá nevěsta má mít něco starého, nového, něco vypůjčeného a něco modrého. Komedie o hledání lásky a´la Dogma 95“
Katrine má těsně před svatbou s Jonasem. Navštíví svou sestru Mette internovanou v psychiatrické léčebně, o chystaném sňatku jí ale neřekne. V domácnosti nastávajících manželů se znenadání objeví sestřin bývalý přítel Thomsen, který strávil dva roky v Keni a kvůli kterému je Mette nešťastná. Návštěva se zvrtne v divoký flám. Druhý den se Katrine dozví, že Thomsen má pozitivní test na HIV. Sympatický chlapík se smyslem pro dobrodružství ji nicméně přitahuje. Absolvují řetěz bláznivých příhod, včetně konzumace drog a návštěvy exotického kadeřnictví.. Po výtržnosti v léčebně skončí na policii a Katrine málem nestihne svatbu. Pak přímo během obřadu učiní překvapivé rozhodnutí... Mozaika odehrávající se v Kodani a realizovaná podle zásad manifestu Dogma '95 konfrontuje různorodé životní postoje. Kromě peripetií ústředního páru sleduje také trio hrdinčiných kamarádek. Líčí i divoké loučení se svobodou, jež se svými přáteli prožije Jonas. Protikladem jejich povyražení je postava introvertní Mette. Vyprávění - sevřené do několika dnů - rámují průhledy do velkoměstské každodennosti. Je postmoderní variantou příběhů o lásce, jež si nedá poroučet.
Titul úspěšné milostné komedie Starý, nový, vypůjčený a modrý, kterou natočila Natasha Arthyová (nar. 1969 v Gentofle v Německu), vychází z pověry, jež se v některých zemích traduje ohledně úspěšné svatby.
zdroj: katalog MFF Karlovy Vary

režie:
Natasha Arthy
 
 
hraje:
Sidse Babett Knudsen (Katrine), Björn Kjellman (Thomsen), Lotte Andersen (Mette), Soren Byder (Jonas), Lene Maria Christensen (Katja), Mette Agnethe Horn, Louise Mieritz (Ulla), Jimmy Jørgensen, Kaare Bjerko (zpěvák), Tina Gylling Mortensen (ošetřovatelka), Vigga Bro („tchyně“), Martin Buch (Jesper), Lars Ranthe (Carsten), Ida Dwinger (policistka), Peaches La von Tholstrup (kadeřnice), Simone Madsen (striptérka), Kristian Halken (kněz)
 
 
scénář:
Kim Fupz Aakeson
 
 
kamera:
Rasmus Videbæk
 
 
hudba:
Kaare Bjerko
 
 
střih:
Kasper Leick
 
 
zvuk:
Hans Møller
 
 
produkce:
Birgitte Hald, Brigitte Skov
 
 
překlad:
Jakub Sitár
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.