Duben
ohodnotit

Starý dům uprostřed Madridu

Cría cuervos

Rok:
1975
Délka:
107 minut
Premiéra v ČR:
1.1.1979
„Rozpad jedné rodiny očima citlivého dítěte s Geraldinou Chaplinovou v hlavní roli.“

Komentáře k filmu Starý dům uprostřed Madridu

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 3
Misantrop
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 12.1.2011
Výborně!
Snad to bylo tou večerní   melancholickou náladou, že   mi tento, ostatně velice   povedený, snímek tolik   učaroval. Trumfem filmu se   stalo bezesporu to malé,   bledé, okaté dítě se   stále strnulým pohledem a   posmutnělou tváří.   Vynikající je také   Geraldina Chaplinová, s   jejímž monologem o tom, že   své dětství nepovažuje za   nejšťastnější období   života, nýbrž za smutný,   trýznivý, dlouhý čas, za   dobu, již poznamenaly obavy z   neznámého a strach ze smrti,   jsem se plně ztotožnil.
veverka-zrzka
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 2.6.2009
Velice silný a emotivní   příběh tří sester,   kterým umřela nejprve matka   a poté i otec. Vychovávat je   tedy musí teta. Příběh o   tom, že dětství nemají   všechny děti šťastné.   Skvěle jsem se při tomto   filmu naučila španělsky.   Písnička "por que te   vas" (proč jsi odešel?)   mě trhala u srdce.
Akana
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 15.11.2009
Obraz jednoho dětství,   který má daleko k vlídné   nostalgii Obecné školy nebo   Amarcordu. Je smutný, trpký   a bolestný, zároveň ale   natočený s něhou a   porozuměním. Saura jeko   vždy nejde na věc   přímočaře, používá   střídání i prolínání   časových rovin, stírá   hranice mezi realitou a snem.   Skvěle se mu daří   vystihnout momenty ztráty   nevinnosti a strachu z toho,   co bude. Perlou snímku je   píseň Por que te vas,   zdánlivá odrhovačka, která   v sobě skrývá křehkost a   melancholii dokonale   souznící s náladou filmu.   Už chápu proč po ní před   lety sáhly Zuby nehty.
Přiznám se, že   symbolika konce   frankistického režimu mi   totálně unikla a ozřejmilo   mi jí až nahlédnutí do   "1001 filmů..." Ale   kupodivu nemám pocit, že   jsem o něco přišel. Asi to   bude tím, že Starý dům   uprostřed Madridu má i   obecnější rozměr.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190552
Osobností: 697848
Fotografií: 763975
Plakátů: 376579
Obsahů a biografií: 178279

Poslední komentáře

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10