Duben
ohodnotit

Starý dům uprostřed Madridu

Cría cuervos

Rok:
1975
Délka:
107 minut
Premiéra v ČR:
1.1.1979
„Rozpad jedné rodiny očima citlivého dítěte s Geraldinou Chaplinovou v hlavní roli.“

Obsah filmu Starý dům uprostřed Madridu

 
Ve starém domě uprostřed Madridu žijí osiřelé sestry, Ana, Irena a Maite. Vychovává je přísná teta Pauli, v domě žije ještě dobrácká kuchařka Róza a nemluvící babička na invalidním vozíku. Ana prožívá dětství plné mučivých představ a vzpomínek. Její mysl je zatížena zkušeností s matčinou bolestivou smrtí a představami o vlastní účasti na otcově vraždě. Film je zároveň alegorií Španělska oné doby: Franco (otec) zemřel, minulost (babička) je němá a budoucnost (nedospělé děti) nejasná..
Distributor DVD

oficiální text distributora
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
trailer
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
španělská
 
 
Zvuk:
mono
 
 
Obnovená premiéra v ČR:
1.9.1989
 
 
Přístupno:
od 18 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Starý dům uprostřed Madridu >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Misantrop
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 12.1.2011
Výborně!
Snad to bylo tou večerní melancholickou   náladou, že mi tento, ostatně velice povedený,   snímek tolik učaroval. Trumfem filmu se stalo   bezesporu to malé, bledé, okaté dítě se   stále strnulým pohledem a posmutnělou tváří.   Vynikající je také Geraldina Chaplinová, s   jejímž monologem o tom, že své dětství   nepovažuje za nejšťastnější období života,   nýbrž za smutný, trýznivý, dlouhý čas, za   dobu, již poznamenaly obavy z neznámého a   strach ze smrti, jsem se plně ztotožnil.
Akana
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 15.11.2009
Obraz jednoho dětství, který má daleko k   vlídné nostalgii Obecné školy nebo Amarcordu.   Je smutný, trpký a bolestný, zároveň ale   natočený s něhou a porozuměním. Saura jeko   vždy nejde na věc přímočaře, používá   střídání i prolínání časových rovin,   stírá hranice mezi realitou a snem. Skvěle se   mu daří vystihnout momenty ztráty nevinnosti a   strachu z toho, co bude. Perlou snímku je píseň   Por que te vas, zdánlivá odrhovačka, která v   sobě skrývá křehkost a melancholii dokonale   souznící s náladou filmu. Už chápu proč po   ní před lety sáhly Zuby nehty.
Přiznám se,   že symbolika konce frankistického režimu mi   totálně unikla a ozřejmilo mi jí až   nahlédnutí do "1001 filmů..." Ale   kupodivu nemám pocit, že jsem o něco přišel.   Asi to bude tím, že Starý dům uprostřed   Madridu má i obecnější rozměr.
veverka-zrzka
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 2.6.2009
Velice silný a emotivní příběh tří sester,   kterým umřela nejprve matka a poté i otec.   Vychovávat je tedy musí teta. Příběh o tom,   že dětství nemají všechny děti šťastné.   Skvěle jsem se při tomto filmu naučila   španělsky. Písnička "por que te vas"   (proč jsi odešel?) mě trhala u srdce.


Hodnocení:n12345678910
Starý dům uprostřed Madridu (1975)Starý dům uprostřed Madridu (1975)Starý dům uprostřed Madridu (1975)Starý dům uprostřed Madridu (1975)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190569
Osobností: 697849
Fotografií: 763986
Plakátů: 376599
Obsahů a biografií: 178287

Poslední komentáře

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10