Jeden svět
ohodnotit

Star Trek: Vzpoura

Star Trek: Insurrection

Další název:
Star Trek IX / Star Trek: Vzbura (SK)
Žánr:
Rok:
1998
Délka:
103 minut
Premiéra v ČR:
1.4.1999
„Bitva o dobytí ráje začala“
Popis / Obsah / Info k filmu Star Trek: Vzpoura
Vesmírná flotila objeví dosud neznámou planetu Ba-ku, kde je vesnice s nestárnoucími lidmi. Zdrojem věčného mládí je pramen vody, který zde místní opatrují. Cílem admirality je vysídlit původní obyvatele a pramene se zmocnit. Tento úkol dostane kapitán Picard se svou posádkou, který začne mít brzy o přiděleném úkolu pochybnosti. Pro obyvatele Ba-ku byla už vytvořena kopie jejich vesnice a mají tam být po uspání přemístěni. V jejich ukradeném domově se pak mají usadit flotilní prominenti. Picard se rozhodne se, že rozkaz neuposlechne. Tím se vystaví velkému nebezpečí, protože si znepřátelil admirála a celou flotilu. Poctivý kapitán ale vždy jedná podle zásady, pro kterou se Spojená Federace Planet rozhodla hned na začátku své existence - nevměšovat se do přirozeného vývoje jiných civilizací.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Star Trek: Vzpoura
Od dob založení Spojené federace Planet byla primární direktiva zcela jasná - žádná expedice Hvězdné flotily se nesmí vměšovat do přirozeného vývoje jiných civilizací. Nyní ale Picard dostává rozkazy, které jsou v přímém rozporu s tímto pravidlem. Pokud uposlechne nadřízené, 600 mírumilovných obyvatel planety Ba´ku bude násilně vysídleno ze svých domovů pro údajné dobro miliónů ostatních lidí, kteří pak budou moci využívat účinků Pramenu mládí planety Ba´ku. Pokud neuposlechne, riskuje svou loď, svou kariéru i svůj život. Pro Picarda je však volba jasná, postavit se proti celé hvězdné flotile... a vést vzpouru za záchranu Ráje.

Autor/Zdroj: /DVD


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Star Trek: Vzpoura
Padoušský mimozemšťan se spojil s admirálem Federace, aby se zmocnili planety věčného mládí. Ale kapitán Picard to tak nehodlá nechat. Do kin podeváté (do našich potřetí) přilétá kosmická loď Enterprise.


Humanoidé rasy Ba'ku žijí na své planetě mírumilovně už staletí. Dobrovolně se zřekli složité technologie a mezihvězdných letů. Žijí prostě, živí se vlastnoručně vypěstovaným jídlem, věnují se ručním pracem a ti nejkrvežíznivější z nich rybolovu. Jejich klid je ale jednoho dne doslova rozmetán na kousky. Nejdřív se v jejich vesnici zničeho nic objeví podivní lidé ve skafandrech a jeden porouchaný android, který ony lidi ve skafandrech vezme jako rukojmí. Navíc se ukáže, že celá planeta je už delší dobu sledována, v jezeře se skrývá cosi velkého neviditelného a někdo proti Ba'ku chystá něco velmi ošklivého...

Nemenší zmatek prožívá kapitán Jean-Luc Picard (Patrick Stewart) a jeho posádka na palubě lodi Enterprise. Android Data se údajně zbláznil a drží rukojmí na planetě Ba'ku. Po příletu na místo se ale ukáže, že všechno je mnohem složitější a v tomto zapadlém koutu vesmíru, přezdívaném "vřesoviště", se odehrává jakási spiklenecká hra, ve které je v sázce mnoho: Federální admirál Dougherty táhne za jeden provaz s mimozemským padouchem Ru'afem (F. Murray Abraham) a společně chtějí všechny Ba'ku odstranit a zmocnit se tajemství planety - unikátní radiace, která způsobuje regeneraci buněk a tím vlastně zaručuje věčné mládí. Picard je zprvu pouze zvědavý, co se vlastně stalo s Datem, pak začne mít starosti s porušením základní direktivy ("Za žádných okolností nezasahovat do přirozeného vývoje jiných civilizací") a nakonec je nucen učinit významná rozhodnutí, ovlivňující nejen osud planety, ale i jeho staromládenecký život. Pokud má jednat tak, jak mu velí jeho svědomí, musí se postavit proti Federaci - největší autoritě, kterou celý život uznával.

Scenáristé Star Treku to jistě nemají snadné. Jak vymyslet námět, který by nekopíroval žádný z předchozích filmů ani žádný z mnoha set dílů televizního seriálu? Scénář Vzpoury se zkušenému Michaelu Pillerovi vydařil. Hezkých pár desítek minut jste napnuti prostě proto, že (stejně jako hrdinové filmu) vůbec netušíte odkud vítr vane a jaké pikle se to vlastně na planetě Ba'ku kují. Teprve pak jsou tajemství postupně odhalena, dojde na úvahy o společenských i osobních dilematech a samozřejmě i na potřebný příděl kosmických i osobních soubojů a pořádných výbuchů.

Star Trek: Vzpoura je už devátým celovečerním dobrodružstvím posádky kosmické lodi Enterprise a - co je možná důležitější - třetím dobrodružstvím nové posádky a druhým režijním počinem Jonathana Frakese (který hraje komandéra Rikera). Všechno ve filmu funguje hladce a bez skřípání. Akční scény jsou prokládány vtipnými hláškami a chvilkami k zamyšlení a dojetí a díky sympaticky střídmé stopáži má děj patřičný spád - chvílemi možná až příliš rychlý spád, kterému určitě trochu pomohly i střihačovy nůžky (pár záležitostí je zajímavě naťuknuto a pak už se o nich nikdo nezmíní). Nezanedbatelným plusem je účast herců, kteří většinou umějí hrát, a to především Patricka Stewarta v ústřední roli (kterému jeho upřímnou radost z omládnutí i upřímné rozhořčení z křivdy stoprocentně uvěříte) a F. Murraye Abrahama (Amadeus), který si s gustem vystřihl kosmického padoucha. Pouze Frakesův "jednička" s oholeným plnovousem poněkud ztratil na autoritě a zdá se, že se mu trochu kulatí bříško.

Možná nejzajímavější na devátém Star Treku je to, že i když se odehrává v odlehlém koutě galaxie, jde o jakýsi "návrat na pevnou zem". Žádné hrozící zničení našeho vesmíru, žádní vraždící mutanti bůhvíodkud, ale pár obyčejných chamtivců a zamyšlení se nad tím, že život je od toho, abychom v něm byli šťastní a užili si ho. A když uvidíte velmi pozemsky vypadající nedotčenou přírodu na planetě Ba'ku, je to skoro jako kdyby vám tvůrci říkali: "Co tady sedíš a koukáš na kosmická dobrodružství? Seber se a jdi se podívat na louku, do lesa a do hor. Tam objevíš tajemství svého vesmíru!" Pokud to opravdu byl záměr, šlo o záměr velmi chvályhodný, který s sebou bohužel přinesl jeden ne zcela žádoucí efekt: Star Trek: Vzpoura připomíná ze všeho nejvíc některou z lepších (a delších) epizod televizního "Star Treku: Nové generace". Je to zvláštní především po srovnání s Prvním kontaktem, který byl o dost lacinější, ale obsahoval rozhodně lepší triky, lepší kaskadérské výkony a působivější kulisy. Vzpoura je i díky své nevtíravě televizní kameře a hudbě (Jerry Goldsmith se úmyslně držel při zdi) spíš nenápadná. Prostě, fanoušci "divočáren" ve stylu Armageddonu nebo Horizontu události si tentokrát na své nepřijdou. Všechny ty peníze zřejmě při natáčení Vzpoury padly na krásné exteriéry a stavbu rozsáhlé vesnice Ba'ku.

Star Trek: Vzpoura se rozhodně nevydává někam, "kam Star Trek dosud nevkročil." Poté, co si tvůrci vyzkoušeli všemožné žánry včetně komedie (Star Trek 4) a hororu (Star Trek 8), natočili zase jednou "normální Star Trek", který vznikl hlavně proto, aby legenda žila dál. A pokud by byla každá filmová legenda udržována při životě tak stylově, starostlivě a vkusně jako Star Trek, byli by filmoví recenzenti po celém světě mnohem sťastnější.

Autor/Zdroj: Fuka František/Propagační stránky tohoto filmu


Popis / Obsah / Info k filmu Star Trek: Vzpoura
Devátý díl filmové sci-fi série inspirované legendárním TV seriálem o dobrodružstvívh posádky kosmického korábu Enterprise s názvem Star Trek: Vzpoura opět režíroval představitel prvního důstojníka Rikera, Jonathan Frakes, který realizoval i předchozí Star Trek: První kontakt. Jak je v sérii zvykem, neusilovali tvůrci o výraznější inovaci klasického vypravěčského stylu. Zajímavostí je však kontrast mezi prostředím přetechnizované galaktické civilizace a bukolickým "pozemským" rájem. Posádka "nové generace" na Enterprise, vedená samozřejmě zkušeným kapitánem Picardem, se tentokrát zaplétá do meziplanetárního konfliktu na idylické zapadlé planetě Ba'ku. Jak se brzy ukazuje, hrstka jejich obyvatel patří mezi ty moudré civilizace, jež se vzdaly vědeckého pokroku a úmyslně setrvávají na primitivní úrovni. Zároveň těží z jedinečných přírodních vlastností své planety, která jim zajišťuje věšné mládí. Picard však zjistí, že Ba'kuové mají být pčestěhováni, aby uvolnili místo jiným - především stářím degenerovaným příslušníkům druhu Son'a. Rozhodne se zasáhnout. Přesrože admirál Dougherty a vůdce skupinky Son'a, padoušský Ru'afo, se ohánějí instrukcemi od Rady galaktické Federace, chce zachránit kapitán s věrnou posádkou ohroženou planetu a její obyvatele za každou cenu. Má totiž na maěpi historii rodné planěty Země, kde slabší až příliš často museli uvolnit místo silnějším a početnějším... - Autorům se daří skloubit "westernové" ladění příběhu ve stylu Sedmi statečných s rafinovaně naivním startrekovským standartem (včetně slušně zvládnutých triků), a to i navzdory tomu, že tradiční herecký ansámbl roshodně nemládne. Na rozdíl od svých představitelů totiž všichni z Enterprise pociťují omlazující důsledky pobytu na planetě, což je hlavním zdrojem komediálních situací (kapitán si začne románek s "vesničankou" Anij, La Forgeovi se vrátí zrak a Worfovi puberta, a Riker s Troiou se znovu dají dohromady).

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Star Trek: Do temnoty (2013)

 Star Trek: Do temnoty (2013)
Star Trek: Do temnoty n
Star Trek Into Darkness
Žánr: akční / dobrodružný / sci-fi
Země: Spojené státy americké
Režie: J.J. Abrams

(pokračování)

Star Trek (2009)

 Star Trek (2009)
Star Trek n
 
Žánr: sci-fi / akční / drama
Země: Spojené státy americké / Spolková republika Německo
Režie: J.J. Abrams

(pokračování)

Star Trek: Of Gods and Men (2007) [Video]

 Star Trek: Of Gods and Men (2007) [Video]
Star Trek: Of Gods and Men n
 
Žánr: sci-fi
Země: Spojené státy americké
Režie: Tim Russ

(spin-off)

Star Trek: Nemesis (2002)

 Star Trek: Nemesis (2002)
Star Trek: Nemesis n
 
Žánr: sci-fi / dobrodružný
Země: Spojené státy americké
Režie: Stuart Baird

(pokračování)

Star Trek: Enterprise (2001) [TV seriál]

 Star Trek: Enterprise (2001) [TV seriál]
Star Trek: Enterprise n
 
Žánr: akční / dobrodružný / sci-fi
Země: Spojené státy americké
Režie: James L. Conway

(spin-off)

Star Trek: První kontakt (1996)

 Star Trek: První kontakt (1996)
Star Trek: První kontakt n
Star Trek: First Contact
Žánr: sci-fi / dobrodružný
Země: Spojené státy americké
Režie: Jonathan Frakes

(pokračování)

Star Trek: Voyager (1995) [TV seriál]

 Star Trek: Voyager (1995) [TV seriál]
Star Trek: Voyager n
 
Žánr: sci-fi / dobrodružný
Země: Spojené státy americké
Režie: Winrich Kolbe, Cliff Bole, Alexander Singer

(spin-off)

Star Trek: Vesmírná loď Voyager (1995) [TV film]

 Star Trek: Vesmírná loď Voyager (1995) [TV film]
Star Trek: Vesmírná loď Voyager n
Star Trek: Voyager - Caretaker
Žánr: sci-fi / dobrodružný
Země: Spojené státy americké
Režie: Winrich Kolbe

(spin-off)

Star Trek: Generace (1994)

 Star Trek: Generace (1994)
Star Trek: Generace n
Star Trek: Generations
Žánr: sci-fi / dobrodružný
Země: Spojené státy americké
Režie: David Carson

(pokračování)

Star Trek: Hluboký vesmír devět (1993) [TV seriál]

 Star Trek: Hluboký vesmír devět (1993) [TV seriál]
Star Trek: Hluboký vesmír devět n
Star Trek: Deep Space Nine
Žánr: sci-fi / dobrodružný / drama
Země: Spojené státy americké
Režie: Winrich Kolbe, Allan Kroeker, Avery Brooks

(spin-off)

Star Trek VI: Neobjevená země (1991)

 Star Trek VI: Neobjevená země (1991)
Star Trek VI: Neobjevená země n
Star Trek VI: The Undiscovered Country
Žánr: sci-fi
Země: Spojené státy americké
Režie: Nicholas Meyer

(pokračování)

Star Trek: Příští generace - Ti nejlepší z obou světů (1990) [TV film]

 Star Trek: Příští generace - Ti nejlepší z obou světů (1990) [TV film]
Star Trek: Příští generace - Ti nejlepší z obou světů n
Star Trek: The Next Generation - The Best of The Both Worlds
Žánr: sci-fi
Země: Spojené státy americké


(spin-off)

Star Trek V: Nejzazší hranice (1989)

 Star Trek V: Nejzazší hranice (1989)
Star Trek V: Nejzazší hranice n
Star Trek V: The Final Frontier
Žánr: sci-fi
Země: Spojené státy americké
Režie: William Shatner

(pokračování)

Star Trek: Nová generace (1987) [TV seriál]

 Star Trek: Nová generace (1987) [TV seriál]
Star Trek: Nová generace n
Star Trek: The Next Generation
Žánr: sci-fi / akční / dobrodružný
Země: Spojené státy americké


(spin-off)

Star Trek IV: Cesta domů (1986)

 Star Trek IV: Cesta domů (1986)
Star Trek IV: Cesta domů n
Star Trek IV: The Voyage Home
Žánr: sci-fi
Země: Spojené státy americké
Režie: Leonard Nimoy

(pokračování)

Star Trek III: Pátrání po Spockovi (1984)

 Star Trek III: Pátrání po Spockovi (1984)
Star Trek III: Pátrání po Spockovi n
Star Trek III: The Search for Spock
Žánr: sci-fi
Země: Spojené státy americké
Režie: Leonard Nimoy

(pokračování)

Star Trek II: Khanův hněv (1982)

 Star Trek II: Khanův hněv (1982)
Star Trek II: Khanův hněv n
Star Trek II: The Wrath of Khan
Žánr: sci-fi
Země: Spojené státy americké
Režie: Nicholas Meyer

(pokračování)

Star Trek: Film (1979)

 Star Trek: Film (1979)
Star Trek: Film n
Star Trek - The Motion Picture
Žánr: sci-fi / dobrodružný / mysteriózní
Země: Spojené státy americké
Režie: Robert Wise

(pokračování)

Star Trek (1966) [TV seriál]

 Star Trek (1966) [TV seriál]
Star Trek n
 
Žánr: sci-fi / dobrodružný
Země: Spojené státy americké
Režie: Marvin J. Chomsky, Jud Taylor, Robert Butler

(pokračování)

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190269
Osobností: 697369
Fotografií: 762965
Plakátů: 375673
Obsahů a biografií: 177910

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10