Srdce na dlani (1997)

Srdce na dlani (Le coeur au poing)
100 %
 
 

Le coeur au poing

Další název: Streetheart

    Žánr: příběh
    Země: Kanada
    Délka: 100 min.
Smutnou hrdinkou tohoto hořkého sociálního dramatu je dívka Louise, kterou její způsob života zoufale nenaplňuje. Jednou týdně má sice romanticky vášnivý sex s ženatým postarším milencem, ovšem jen po krátkou, pevně stanovenou dobu, jak už to s ženatými muži bývá. Po tragické smrti rodičů jí zůstala jen starší sestra, která nesouhlasí s jejím stylem života a často se spolu kvůli tomu hádají. Své přitelkyni Marléne dívka závidí její živočišnost při výuce tance a její schopnost předávat radost ze života i svým žákům.

Aby se osvobodila od ubíjejícího stereotypu a získala pocit alespoň nějaké potřebnosti, rozhodne se pro nebezpečnou hru. Zcela náhodně vybraným lidem na ulici nabízí hodinu svého života, kterou s ní mohou strávit zcela podle svých přání. Samozřejmě se jedná i o nejrůznější, často až bizarní sexuální přání, ale to by nebylo to nejhorší. Louise se potkává například i se zprvu sympatickým mladým mužem, který jí ovšem začne vyprávět o tom, jak zabil člověka. Louise se také ocitne v pasti zoufalé žádosti o pomoc při euthanasii smrtelně nemocného člověka.

Zjistí, jak moc může být její hra nebezpečná a zraňující nejen pro ni, ale i pro druhé. Nejhorší však je, že ani tato její hra s darovanou hodinou ji nenaplňuje a ona je z toho zoufalá. Rozhodne se s hrou skončit a se vším se svěří svému milenci, ten ji ale opustí a ona se propadá až na dno. Znovu si zahraje na darovanou hodinu a tentokrát tvrdě narazí. V závěru filmu však přece jen na ni i na diváka čeká jistá katarze a snad i světélko naděje, byť draze vykoupené.

Film zvítězil na 33 ročníku MFF v Karlových Varech v roce 1998 a obdržel tak cenu Křišťálový glóbus  Autor: Omnibus

režie:
Charles Binamé
 
 
hraje:
Pascale Montpetit, Anne-Marie Cadieux, Guy Nadon
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.