Spy Game (2001)

Spy Game
77.4 %
 
 
 
Film na Blu-ray
    Žánr: špionážní / akční / krimi / thriller
    Země: Spojené státy americké / Japonsko / Francie / Spolková republika Německo
    Premiéra v ČR: 21.3.2002        
    Délka: 127 min.
„I velký hráč musí dát pozor, aby si protihráči nezahrávali s ním.“
Píše se rok 1991 a veterán CIA, agent Nathan Muir (Robert Redford) je poslední den ve službě. Zbývá jen zabalit, rozloučit se a odejít do penze. Jenže telefonát z Hong Kongu, který ho probudí, zásadně změní chod nejbližších 24 hodin. Nathan se z něj doví, že jeho někdejší chráněnec, žák a spolupracovník Tom Bishop (Brad Pitt) se dostal do vážných problémů. Ocitl se v čínském vězení, je obviněn ze špionáže a hrozí mu smrt. V obavách z mezinárodního incidentu od něj dává CIA ruce pryč. Tomova záchrana představuje pro USA příliš velké riziko. Vše tedy závisí na Muirovi, který od začátku tuší, jak k incidentu došlo a navíc si je vědom, že nové vedení CIA odsunulo "lidi ze staré školy" na vedlejší kolej. Dostat se k potřeným informacím a přelstít organizaci, pro níž tak dlouho a obětavě pracoval je úkol nad jiné těžký...

Scénář filmu o přátelství mezi dvěma muži, které spojilo i rozdělilo mimořádně riskantní povolání, zaujal Roberta Redforda po prvním přečtení. Cítil, že mu dává šanci, jakou kdysi dostal v dnes již klasických TŘECH DNECH KONDORA. Navíc mu nabídl skvělé herecké partnerství s Bradem Pittem, kterého poznal jako režisér filmu TUDY TEČE ŘEKA. "Nemohl jsem si přát lepší herce pro tyto dvě klíčové role", uvedl režisér Tony Scott. "Robert dal své postavě přemýšlivost, rozvahu, moudrost a nezbytnou morální čistotu. Brad je naopak impulsivní a navzdory profesi, kterou zastává, se řídí především svými city a instinkty. Jejich výkony dodaly příběhu zcela mimořádný rozměr."

režie:
Tony Scott
 
 
hraje:
Robert Redford (Nathan Muir), Brad Pitt (Tom Bishop), Catherine McCormack (Elizabeth Hadleyová), Stephen Dillane (Charles Harker), Larry Bryggman (Troy Folger), Marianne Jean-Baptiste (Gladys Jennipová), Ken Leung (Li), David Hemmings (Harry Duncan), Matthew Marsh (dr. Byars), Todd Boyce (Robert Aiken), Michael Paul Chan (Vincent Vy Ngo), Garrick Hagon (Cy Wilson), Andrew Grainger (Andrew Unger), Colin Stinton (Henry Pollard), Shane Rimmer (realitní agent), Dale Dye (velitel Wiley), Charlotte Rampling (Anne Cathcartová), Ho-Yi (strážce ve vězení), Stuart Milligan (kapitán ve Vietnamu), Joerg Stadler (Schmidt), Omid Djalili (Doumet), Amidou (doktor Ahmad), Freddie Joe Farnsworth (vietnamský radista), Philip Harvey (agent CIA (neuveden)), Pál Oberfrank (neuvedená úloha), Géza Schramek (východonemecký uprchlík), Hon Ping Tang (dozorce ve vězení), James Embree (člen týmu speciálních sil), Ian Porter (reportér), Tim Briggs (pilot vrtulníku), Mark Sung (řidič sanitky), Bill Buell (Fred Kappler), Nabil Massad (šejk Salameh), Tibor Kenderesi (starý muž v okne, Berlín)
 
 
námět:
Michael Frost Beckner
 
 
scénář:
Michael Frost Beckner, David Arata
 
 
kamera:
Dan Mindel
 
 
hudba:
Harry Gregson-Williams, Marq G. Roswell (supervize)
 
 
výprava-architekt:
Norris Spencer, Chris Seagers, Nina Ruscio
 
 
kostýmy:
Louise Frogley
 
 
střih:
Christian Wagner, Steven Rosenblum (poradce), Mo Henry (střih negativu)
 
 
zvuk:
Simon Kaye, George Watters II (supervize), Tom Burns
 
 
produkce:
Marc Abraham, Douglas Wick
 
 
titulky-česká verze:
Natálie Nádassy
 
 
výtvarník:
Nick Milner
 
 
zpěv:
Dire Straits ("Brothers in Arms")
 
 
zvláštní efekty:
Trevor Wood (supervize), Oscar G. Castillo, Gabor Kiszelly
 
 
II. režie:
John Wildermuth
 
 
koordinátor kaskadérů:
Steve Dent
 
 
vizuální efekty:
Kevin Lingenfelser (supervize), Cinesite, Oscar G. Castillo
 
 
odborný poradce:
Freddie Joe Farnsworth (vojenský)
 
 
počítačová animace:
Useful Companies (počítačové a video systémy)
 
 
výkonný producent:
Armyan Bernstein, Iain Smith, Thomas A. Bliss
 
 
asistent střihu:
Robert Malina
 
 
casting:
Lucinda Syson
 
 
režie slovenského znění:
Etela Balgová
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.