Duben
ohodnotit

Spotlight

Další název:
Sledovačka; Světelný bod
Rok:
2015
Délka:
128 minut
Premiéra v ČR:
7.4.2016
„Ponořte se do světa lží.“
Popis / Obsah / Info k filmu Spotlight
Oscarový snímek režiséra Toma McCarthyho Spotlight patří k nejoceňovanějším americkým titulům loňské sezony. Přitom po filmařské stránce se jedná o standardně natočené psychologické drama, jehož těžiště spočívá v síle příběhu. Ten sice vychází z ožehavého (a v kinematografii posledních let poměrně často exploatovaného) námětu sexuálních deliktů katolických kněží, ale jeho hlavním tématem je práce skutečného týmu investigativních novinářů z vlivných novin Boston Globe, zvaného Spotlight, který v roce 2002 na základě obsáhlého šetření přinesl téměř šest set článků, odkrývajících nejen konkrétní případy, ale především celý systém, jímž církevní hodnostáři ve spolupráci s právníky a s vlivnými občany Bostonu ututlávali zločiny svých podřízených. Za tuto činnost získala redakce Pulitzerovu cenu. – Po krátkém prologu z roku 1976 se děj odehrává v druhé polovině roku 2001. Nový šéfredaktor Marty (Martin) Baron pověří tým Spotlight, tvořený šéfem Robbym (Walterem) Robinsonem a reportéry Mikem (Michaelem) Rezendesem, Sachou Pfeifferovou a Mattem Carrollem, aby začal pracovat na odhalení případu kněžského sexuálního násilí na dětech. Redaktoři zahájí rešerše a postupně odkrývají nečekaný rozsah událostí. Boston Globe se zároveň domáhá u soudu zpřístupnění spisů, týkajících se problému. Díky několika insiderům se doplňuje mozaika toho, jak církev zametala zločiny pod koberec. Důležitá je spolupráce s právníkem Garabedianem, který zastupuje poškozené lidi. S těmi pak členové týmu hovoří. Zároveň musí čelit nepřízni a tlaku ze strany vlivné katolické církve. Podle Barona je nutné rozkrýt celý systém a dokázat, že hlava bostonské arcidiecéze, kardinál Law, vše zaštiťoval. Systém spočívá v tom, že provinilý kněz je přeřazen do jiné farnosti, a při recidivě podstoupí léčbu v církevní instituci. Oběti jsou umlčeny malým odstupným nebo nátlakem autorit. Přitom spolupracují dobře zaplacení právníci i prokuratura. Vyšetřování se zdrží kvůli útokům z 11. září 2001, ale na začátku roku 2002 se konečně mohou uveřejnit první články, na jejichž základě se zvedá veřejné mínění. – Slovo spotlight znamená bodový reflektor, světlomet, aktuální zprávu nebo také střed zájmu. V závěrečných titulcích je uveden dlouhý seznam měst v celém světě, kde byly zaznamenány podobné zločiny. – Připomínáme, že na základě práce redakce Boston Globe byl nedávno natočen snímek o jiném skutečném případu Black Mass: Špinavá hra (2015, Black Mass; r. Scott Cooper).

Zdroj: -tbk- / NFA


Popis / Obsah / Info k filmu Spotlight
Na skandálu okolo zneužívání dětí katolickými kněžími v Bostonu na přelomu milénia byla nejděsivější míra, ve které probíhalo, a především funkce církve jako aparátu, který ho systematicky zahlazoval před veřejností. Spotlight byl v té době investigativní tým novinářů v The Boston Globe. Drama rekonstruuje jejich dlouhou cestu k sérii článků, které otřásly postavením církve, a zkoumá otázky novinářské etiky, složitost práce mezi právními kličkami a osobní morálkou a tiché spiknutí, jehož míra se odkrývá před nevěřícnýma očima novinářů. Hvězdně obsazený a strhující film již sesbíral přes tucet ocenění amerických kritiků. Snímek navíc získal Oscara za Nejlepší film a Nejlepší scénář.
MFF Praha – Febiofest 2016


Popis / Obsah / Info k filmu Spotlight
Film s hviezdnym obsadením, kde nechýba Rachel McAdams, Michael Keaton, Mark Ruffalo či Liev Schreiber, rozpráva ohromujúci pravdivý príbeh vyšetrovania denníka Boston Globe ovenčeného Pulitzerovou cenou, ktoré obrátilo mesto hore nohami a spôsobilo krízu v jednej z najstarších a najdôveryhodnejších inštitúcií na svete. Keď sa tím húževnatých reportérov známy ako „Sledovačka“ začne vŕtať v podozreniach zo zneužívania vnútri katolíckej cirkvi, ich celoročné vyšetrovanie odhalí desaťročia zamlčiavaný škandál zasahujúci najvyššie poschodia miestneho náboženského, právneho a vládneho establišmentu, ktorý spustil vlnu odhalení najskôr v rámci USA a neskôr po celom svete. Boston Globe začal škandál a jeho tutlanie dokumentovať v januári 2002. Odvtedy bolo len v Bostonskej arcidiecéze obvinených zo zneužívania asi 200 kňazov; na národnej úrovni sa podozrenia týkali najmenej 7 000 mužov v sutanách. Znepokojivé odhalenia sa objavujú dodnes a majú za následok celosvetovú krízu dôvery v katolícku cirkev.
17.MFF Bratislava 2015


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Hrabě Monte Christo (1980) [TV...

14:35 - 16:00

31 minut již uběhlo
54 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázračná planeta: Serengeti

14:25 - 15:20

41 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

14:35 - 15:30

31 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

14:30 - 15:35

36 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190497
Osobností: 697745
Fotografií: 763785
Plakátů: 376372
Obsahů a biografií: 178203

Poslední komentáře

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10

Tomorrow (1972)

Tomorrow
Citlivě napsaný scénář   podle skvělé literární   předlohy Williama Faulknera,   výborně vybrané exteriéry,   precizně vedená kamera a   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Čaroděj ze země Oz (1939)

Čaroděj ze země Oz
Skoukl jsem ze zvědavosti,   protože je tento snímek   často zmiňován jako   legendární počin. No na   jednu stranu hrozná   ptákovina, na druhou mě to   celkem chytlo a bavilo:-)

Autor: Máša13 | Hodnocení: 7 / 10

Lucy (2014) [2k digital]

Lucy
Koukatelné akční sci-fi.   Člověk o tom nesmí moc   přemýšlet a pak je to   rychle plynoucí sci-fi   příběh.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Patnácté léto (1994) [TV film]

Patnácté léto
Tak já mám asi zcela jiné   představy o humoru   všeobecně. A o komediích   také. Zde se hodinu a něco   koukáme na hádky a řev. To   je vše. více >

Autor: Pitryx | Hodnocení: 2 / 10