Duben
ohodnotit

Společnost mrtvých básníků

Dead Poets Society

Další název:
Der Club der toten Dichter
Žánr:
Rok:
1989
Délka:
128 minut
„Není snadné vystoupit z davu a slyšet křičet svůj vlastní hlas!“

Komentáře k filmu Společnost mrtvých básníků

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 18
Pardal
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 14.2.2006
Film je z prostředí, do   kterého se patrňe nikdo z   nás ani nepodívá,   odehrává se totiž na   nejlepší soukromé střední   škole v americe kde platí   velmi přísná pravidla a   bazíruje se na tradicí,   stereotypní chod školy však   změní nový učitel který   ve svých studentech nevidí   jen stroje na učení... Už   ze začátku jsem věděl že   to nebude špatný film, ale   trochu jsem měl odpor k hl.   hrdinům jež neznali opravdu   nic jiného než učení a   svoji školu, později se   však ukázalo že film má   hodně pro všechny skupiny   společnosti, je totož o   lidskejch touhách a ty přeci   máme všichni...
Hodně ve mě film   zanechal a určitě se podle   něj budu snažit alepspoň   řídit, 10 z 10 za skvěle   zakomponované poslání pro   nás pro všechny!
davidek
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 6.7.2008
Výsměch.Hrůza. Dekadence.   Exkrement. Tak si dělali   srandu ze čtyř pilířů   prestižní školy   pokračovatelé   "společnosti mrtvých   básníků". A   "Carpe Diem" . . . .   .Nějak ten film pořád   nemůžu rozdejchat.   Nádherná poezie, nádherné   dialogy, moře lásky.
kutululu
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 23.11.2010
pozoruhodný příběh   doplněný krásnou   hudbou...Robin Williams si   získá Vaše sympatie už od   začátku, tak jako všichni   mladí kluci, jejich   brilantní výkony vás   dostanou. Dojemný   fenomenální závěr : O   Captain, my   Captain...takovéhle filmy se   mají točit...
miksov
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 22.1.2011
Vzdor dávali žáci najevo   poezií. Poezie vzniká   právě velmi často ze   vzdoru. Problém je v tom, že   ve škole se učitelé   ohánějí velikány   literatury, ale už   nechtějí, aby žáci jako   básníci žili. Když jim   nový učitel pomohl pochopit   o čem poezie je, tak narazli   na společnost, která je to   sice také učila, ale   nerozumněla tomu.
Kromě toho je film   pěkně zpracovaný a má   příjemnou atmosféru.
1frida2
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 28.12.2011
Skvělý klub
Krásný zážitek, smutek i   radost, moc povedený snímek,   takových je pramálo. Film je   celkem neznámý, ale tak to   bývá zvykem u klubových   filmů.Škoda jich,   přelétnou bez povšimnutí.
matii
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 2.11.2007
Carpe Diem .... Zase jednou   film, který řadím do mých   TOP 10. Po jeho shlédnutí   jsem lezl na stůl a koukal na   svět z jiné perspektivy.   Navždy ve mně zanechal   jakýsi odkaz a tak trochu   ovlivnil i můj život.
Erkul
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 26.6.2011
Dojmy silné a hluboké. Není   slabého místa v tomto filmu.   Režisér odvedl poctivou   práci a ukázal některé   tradice v pravím světle.   Některé vztahy a vazby v   skoro mytické roušce času.
legenda
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 8.2.2006
Dobrý poetický film
Tento film je určený   výhradne náročnému   divákovi, pretože je   bezdejový, s prvkami poetiky   a množstvom zápletok   medziľudských vzťahov.   Robin Williams ako nový   učiteľ na strednej škole   búra konvencie a zásady   výchovy, ktoré sú na tejto   škole uplatňované. Podľa   jeho vzoru sa začnú riadiť   niektorí jeho študenti, čo   sa nepáči zástupcom danej   strednej školy...
Vo   filme sú krásne vykreslené   medziľudské vzťahy v   krízových situáciách,   určite si z neho odnesiete aj   niečo do života (carpe diem   - užívaj dňa...)
friday
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 6.2.2008
Tenhle film mám moc ráda. A   už moc dlouho. Poprvé jsem   ho viděla před asi 16(?)   lety a byla jsem z něj   unešená. Letos jsem ho   viděla podruhé a i když   jsem starší a můj pohled na   mnoho věcí se změnil,   považuju tenhle film za   velice dobrý pořád, bez   ohledu na věk diváka.   Máte-li rádi klasické   vyprávění, nelze než   doporučit. Navíc tu hraje   pár mladíčků, ze kterých   se časem stali docela:))   slavní herci.
insomniac
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 1.9.2007
Výborne spracovaný skvelý   scenár, ktorý dostal na   konci aj mňa. Robin je tiež   super a skvele mu   "sekundujú" aj   úlohy vtedy pomerne   neznámych hercov. Len mi   trošku vadilo, že som sa   nedozvedel, čo sa stalo s   jednou zápletkou...(nechcem   prezrádzať s ktorou, tí,   ktorí si to pozrú to   zistia:). Ináč, skvelý   film, ktorý dojme hádam   každého. A možno niekoho aj   naučí mať rád   poéziu...
PS: a   súhlasím s Angelo.Ferrari,   že je to miestami dosť   predvídateľné.
huron
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 16.5.2006
Bezesporu pozoruhodný film.   Nadchly mě skvělé herecké   výkony - ani ne tak Robina   Williamse, který měl   poměrně málo prostoru, i   když jeho role byla   klíčová, ale spíše   studentů. Exteriéry i   interiéry střední školy   evokovaly stará anglická   sídla a hlavně podzim byl   nádherný. S filmem jsem ale   měl dva problémy: Chvílemi   tempo upadalo. Ale hlavně to,   jak Neil v závěru řešil   svůj problém, mi připadalo   účelové, nevěrohodné.
Frolíček
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 3.12.2013
Většina už byla zde   řečena (napsána), rozhodně   doporučuji komentář   Angela.
Na mě   nejsilněji působila scéna,   kdy se Robin Williams snažil   probudit emoce v Ethanu   Hawkeovi v roli Toda. A zase   jsem se přesvědčila jak má   Robin strašně chlupaté   ruce.
Trochu   rozporuplné pocity mám z   chování hlavních postav,   kdy se chlapci chovají jako   básníci a trochu mimo   realitu, někdy strašně   dospěle, někdy strašně   dětsky, ale ano, asi to je ta   nezralost a neznalost mládí.   Dneska by zavolal hlavní   hrdina na linku důvěru a   napráskal by otce, že ho   šikanuje.
Chrustyn
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 5.7.2009
Hodně upovídaný a v   některých částech dost   pomalý snímek, který   vyzdvihují skvělé herecké   výkony mladých herců a dost   možná životní role Robina   Williamse, kterému vážné   role sedí stejně jako ty   komediální. Kvůli   zdlouhavosti jsem chtěl dát   původně jen 3* ale konec mě   přesvědčil o té čtvrté.
Georgie2
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 22.1.2011
Mno...tak jsem se podívala,   teď si čtu všechny   komentáře a nejvíc se asi   ztotožňuju s Kulkym a   Angelo.Ferrarim. Filmy o   pokrokových učitelích mám   ráda, ale tenhle ve mně   nezanechal nejhlubší dojem.   Nemám nic proti Williamsovi,   pedagogické metody jeho   postavy se mi docela líbily a   prostředí a zpracování   celkově je působivé. Jenže   je to celé takové "na   efekt". Trochu mě   zklamalo, že mladí básníci   se sice nakonec odhodlali k   zoufalým činům, ale ne k   rozumným slovům, když k   tomu měli příležitost.   Jestli je poezie o tomhle, tak   jsem ráda, že ji nečtu...
Manučao
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 4.4.2020
Mladí si asi potrebujú   prejsť vlastným peklom a nie   peklom okolia. Preto každá   autorita je v niečom   prospešná a zároveň   prekážkou. Strieľať sa ale   preto, že mi nevyšlo divalo,   je blbosť.
enejčel
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 16.5.2015
Ze začátku vypadal tento   film zajímavě. Děj nás   seznámil s mladičkými   postavami a budoucí hvězdou   Ethanem Hawkem. Zkrátka jsem   byl příjemně upoután do   křesla, pak jenom čekal na   příchod robina Williamse,   který herecké obsazení   vylepšil. Zajímavé dialogy   a dějové rozuzlení, ale   postupem času tato laťka   ubívá. Příběh mi pak   časem přijde docela   stupidní, nápad se sborem   mrtvých básníků nebyl   špatný, ale ve chvíli, kdy   kluci vstoupili do jeskyně   jsem čekal nějaké větší   rozuzlení, čekal jsem, že   se začne něco dalšího   dít, ale nestalo se tak.   Jenom samé hloupé básničky   a řečičky. Z filmu se pak   už víc nedostane. Nebýt   Williamse a výkonech   mladíků bych filmu ubral   hvězdu, ale držím se.
wena
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 25.10.2020
Vzdor mladých studentů proti   konvenci soukromé školy.   Nový učitel v mladých   studentech vyvolává snahu   rozhodovat se svými za sebe.   Ne vždy to v nalinkovaném   životě ambiciózních otců   jde.
Angelo.Ferrari
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 30.12.2006
Zápletka filmu je velmi   konvenční - střet   progresivního s   konzervativním, kdy od   počátku čekáte na   okamžik, až progresivní   stranu podle pravidel   klasického dramatu stihne   trest. Na první pohled   psychologicky prokreslené   postavy jsou spíše   osvědčené typy v často   nevěrohodných situacích.   Kantor s novátorským   přístupem k žákům versus   konzervativní akademikové;   přísný otec, jehož   vnitřní pohnutky k   odsouzeníhodnému chování k   vlastnímu synovi však nejsou   divákovi dostatečně   osvětleny + tradiční   spektrum žáků - citlivý   chlapec; outsider, který se   na závěr odhodlá k velkému   gestu; rebel; šplhoun atd.   Vše je zde snad až příliš   očekávatelné. Kdyby tvůrci   tento již stokrát ověřený   korpus alespoň nějak   ozvláštnili - kdyby např.   na chlapce v té jeskyni   někdo vybafl nebo zažili   nějaké homosexuální   dobrodružství:-) Chtějí   ovšem na diváka jen za   každou cenu zapůsobit (viz   řešení konkrétních   dramatických situací -   zpomalený pohyb,   "atmosférické"   exteriéry, sentimentální   hudba...). Snímek, který   hlásá svobodomyslné   jednání a vzpouru   zkostnatělým strukturám, je   sám paradoxně od začátku   do konce neuvěřitelný   konstrukt. Osobně nevidím   jediný důvod sledovat kvůli   humanistickému poslání na   dvě hodiny nataženou naivní   hříčku. Kdo se však   vyžívá v klasickém   vyprávění a jeho postupech,   bude zaručeně spokojen.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih10929minih10929Křidýlko nebo stehýnko (1976) 
L'Aile ou la cuisse n
minih42785minih42785V pasti (2005) 
Hard Candy n
minih43614minih43614Bourneovo ultimátum (2007) 
The Bourne ultimatum n
minih25903minih25903Poslední pokušení Krista (1988) 
The Last Temptation of Christ n
minih27116minih27116Velmi nebezpečné známosti (1999) 
Cruel Intentions n
minih38559minih38559Buď v klidu (2005) 
Be Cool n
minih40777minih40777Děkujeme, že kouříte (2005) 
Thank You For Smoking n
minih36775minih36775Náhle třicetiletá (2004) 
13 Going on 30 n
minih24947minih24947Vetřelec: Vzkříšení (1997) 
Alien: Resurrection n
minih23817minih23817Zítra vstanu a opařím se čajem (1977) 
Zítra vstanu a opařím se čajem n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Banánové rybičky (1999) [TV po...

01:15 - 01:50

15 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

ČT2 - Agent Hamilton

01:15 - 02:00

15 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

00:45 - 01:45

45 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

00:50 - 01:45

40 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697747
Fotografií: 763807
Plakátů: 376377
Obsahů a biografií: 178209

Poslední komentáře

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Na nože (2019)

Na nože
Chyba. Omylem napsaný   komnet.***********************   ******************************   ******************************   ******************************   ************

Autor: red.mann

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10