Duben
ohodnotit

Splašený vlak

Runaway Train

Další název:
Der Hundertjährige, der aus dem Fenster stieg und verschwand
Rok:
1985
Délka:
111 minut
„Dva zločinci na útěku s rozzuřeným ředitelem věznice v patách.“

Komentáře k filmu Splašený vlak

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 14
klasifikátor
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 20.6.2020
Tady jde o klasický projekt   80.let. U nás dobře známá   značka Cannon Films a   produkční společnost   GOLAN-GLOBUS se tu spojila s   renomovaným režisérem   kalibru Andreje Koncalovského   ale přes účast Jona Voighta   či Reb.De Mornay vznikl jen   průměrný akční film s   poněkud za vlasy   přitaženým příběhem. Na   tomhle filmu je bezesporu   nejlepší jeho technické   provedení. Po této stránce   je to precizní a bezchybná   filmařská práce.
wena
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 19.3.2020
Tak to dopadá když si   vyberete špatný vlak. Ze   začátku menší seznámení   ve věznici a pak jen vlak a   dispečink. I když už uběhl   nějaký ten rok od natočení   stále má film co nabídnout.
martin.stusak.9
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 5.3.2018
Snímků o vlacích jedoucích   nekontrolovaně bez   strojvedoucího je natočeno   už vcelku dost a to jak pro   stříbrné plátno, tak i   ryze pro televizi. Je však s   podivem, jek velice málo je   známý tento, který   rozhodně patří mezi ty   lepší. Dějově tu nejde jen   o hrozbu jedoucího vlaku, ale   i o dva uprchlé vězně,   které se k tomu dostanou   čirou náhodou. Takže tu   máme dvě dějové linky,   které se vzájemně   prolínají a divákům   předkládají už na první   pohled velice mrazivý   příběh z oblasti Aljašky.   Na jedné straně je snaha   zastavit vlak a na druhé   chytit uprchlé vězně. Nelze   jinak než před filmaři   smeknout klobouk, neboť   během natáčení si také   museli vytrpět své. Dnes by   se převážně použilo CGI,   ale v polovině 80. let? Takto   je autenticita až   zarážející a divákovi   přeběhne mráz po zádech i   doma pěkně v teplíčku na   gauči před televizí. Silný   příběh poukazuje i na   psychologii postav ve velké   dynamice dramatických   sekvencí a atmosféry. Pozná   vůbec někdo, že tu jde   také především o pravý   smysl a cenu svobody a o   hloubku lidské povahy?   Dialogy jsou oslnivé a   herecké výkony Jona Voighta,   Erica Robertse a Rebeccy De   Mornay excelentní. Snímek   začíná striktně jako film   vězeňský, který se náhle   změní v katastrofický   končící jako hrdinský epos   povznášející mnoho   charakterů, jako např. touhu   po svobodě a s tím spojenou   vytrvalost, odhodlání   překonat veškeré neduhy a k   sebeobětování. Je lepšího   snímku, který neopomíjí   ani lidskou stránku věci?
SvoKar
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 20.3.2012
Příběh o útěku vězňů,   pomstychtivosti ředitele,   budiž. Ale nejvíc mě zaujal   záběr, jak muž vykročil z   kolejiště těsně před   jedoucím vlakem. Trik, nebo   reál?
Akana
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 4.9.2011
Akční film natočený na   námět Akiry Kurosawy?   Překvapující ale nikoli   nemožné. Dokonce povedené,   hlavně co se týče akčních   scén, ty jsou opravdu na   vysoké úrovni. A důležité   je, že psychologické   vykreslení postav a jejich   vztahů není v jejich stínu   i když v Kurosawově   provedení by určitě hrálo   větší roli. Zajímavé je,   kolik existuje filmů, ve   kterých jsou vězni toho   nejhrubšího zrna   prezentování jako   ukřivdění bojovníci za   svobodu jako by si svoje   nemalé tresty kroutili   omylem. Splašený vlak sice v   tomhle není tak jednoznačný   (a závěrečný citát z   Richarda III. mi v tom moc   jasno neudělal), ale jeho   hrdinové stejně určité   sympatie budí. Pochybuju že   bych je v reálu cítil taky.   Ještě taková perlička: ve   vězeňské rvačce na   začátku filmu se mihne v   malém štěku Danny Trejo.
Normann
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 10.1.2011
Koukám, že už více méně   vše bylo napsáno a tedy jen-   jednoznačně brát.8 z 10 si   zaslouží zcela právem.
Hugin
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 6.1.2010
Film zcela o ničem. Dva   uprchlí vězni se snaží   zastavit vlak, který, jak   jinak, zastavit nejde. V   průběhu děje spoustu   moralizujících keců. A by   to nebylo až tak fádní tak   vzteky téměř šílený   ředitel věznice jež je   neúnavně pronásleduje.   Závěr filmu okořeněný   hnutím mysli jednoho z   kriminálníků jež obětuje   svůj život ve prospěch   ostatních. Nechápu proč   jsou ve filmech bachaři   vždycky ti špatní a   zločinci mají vzbuzovat   sympatie?
Změnit dvě   hlavní postavy např. na   zaměstnance železnice, a   děj nenastavovat balastem   kolem nahánění vězňů,   mohlo to být docela dobré   psychologické drama dvou   (posléze tří) lidí   bojujících o svůj život ve   stísněném prostoru   navozujícím tu správnou   atmosféru. Točit to sám   autor původního scénáře   zcela jistě by to tak   dopadlo. Někde jsem četl,   že film získal několik   festivalových ocenění a   nominace na Oscara. Kam ten   svět spěje?
Cash89
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 8.11.2009
Film o ničem a přesto o   něčem...Námět působí   jako z hlavy Zdeňka Trošky   ale provedení se spíš ujal   Jiří Menzel (to byla   metafora :-D) …Úspěchem   levnějšího thrilleru při   svém tahu na diváka je   pomocí atmosféry a střihu   navození dojmu, že je film   hodně akční, zatímco pod   pokličkou zas tak   přeakčnělý není...A to je   přesně případ velmi   atmosféricky zmrzlého   Splašeného vlaku, kdy   jediné opravdu akční scény   jsou záběry na rychle   jedoucí vlak...Navíc   sledování charismatického   Jona Voighta je lahodou pro   diváky, z jeho gest,   chování a hereckého umu,   jde opravdu respekt...Co mi   tak nějak nesedělo byl   scénář, opravdu zvláštní   a řekl bych dost laciný, je   to škoda, protože to   výsledný počín dost   sráží do kolen...A ten   závěrečný citát???Trocha   literární výuky, která   šla absolutně mimo mísu!!!
curil
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 13.10.2009
Výborný film, který jsem   sjížděl na VHS a byl   nadšený Jonem Voightem a   tenkrát ještě Ericem   Robertsem. Dnes už ne.   Napínavé až do konce, řekl   bych stupňované napětí.
BinLADIN
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 12.10.2009
tento film je podle mně   paráda a je skvěle točen v   podání
Voqht a   Roberts dělá z filmu   slušnou podívanou.
Dawid199
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 26.5.2009
Na tento film si tedy moc   nepamatuji, ale dlouho jsem ho   hledal, poté co jsem ho   viděl, protože mne docela   zaujal a něco ve mne   zanechal, tím byl pro mne   velice zvláštní.
rankinfitch
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 6.11.2008
Až překvapivě velmi   zdařilý snímek staršího   data vydání, ale dějově   pořád pecka! John Voight   unikne z vězení spolu s   Ericem Robertesem a skončí   ve vlaku, který nelze   zastavit. No a ředitel   věznice jim je pochopitelně   v patách. Zní to   pochopitelně jako klišé,   ale je to fakt výborný.
Thomax
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 10.4.2008
Hodně dobrá podívaná,   která chytne a nepustí až   do konce. Scénáři nechybí   originální přístup k   tolikrát zpracovanému   tématu útěku z vězení.   Jon Voight i Eric Roberts   hrají velice dobře a jsou ve   svých rolích lehce   uvěřitelní. Film stojí za   shlédnutí.
Chrustyn
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 1.11.2007
Dva vězni utečou z vězení   a nastoupí do vlaku, který   po poruše nejde zastavit. A o   tom je celý film. Ale je to   celkem slušná akční   podívaná.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih154219minih154219Přání smrti (2018) 
Death Wish n
minih158790minih158790Bitva u Midway (2019) 
Midway n
minih37089minih37089Lupiči paní domácí (2004) 
The Ladykillers n
minih43679minih43679X - Nestvůra z vesmíru (1967) 
Uchû daikaijû Girara n
minih39561minih39561Ztraceni (2004) [TV seriál] 
Lost n
minih31755minih31755Černý rytíř (2001) 
The Black Knight n
minih66741minih66741Pařba v Bangkoku (2011) 
The Hangover Part II n
minih34813minih34813Traja chrobáci (1976) [TV film] 
Traja chrobáci n
minih8828minih8828Husar na střeše (1995) 
Le hussard sur le toit n
minih136632minih136632Monstrum z hlubin (2013) 
Poseidon Rex n


Hodnocení:n12345678910

Tagy

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284

Poslední komentáře

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10