Duben
ohodnotit

Špion, který přišel z chladu

The Spy Who Came In from the Cold

Rok:
1965
Délka:
112 minut
„Má proti sobě nezvykle silného protivníka.“
Popis / Obsah / Info k filmu Špion, který přišel z chladu
Britský agent Leamas je rozhodnut pomstít se šéfovi východoněmecké tajné služby Mundtovi, který dal zastřelit britského špiona. Vydá se jako přeběhlík do východního Berlína, kde se dostane do nepřehledné spleti intrik tajných služeb a nakonec je při útěku, pečlivě a promyšleně inscenovaném Státní bezpečností, zastřelen u berlínské zdi. Film byl natočen podle námětú bestselleru Johna le Carrého.


Autor: curil

Popis / Obsah / Info k filmu Špion, který přišel z chladu
Zapomeňte na chvíli na Jamese Bonda a vstupte do skutečného zarputilého a chladného světa špiónů. Richard Burton si zahrál vyhořelého britského agenta, který odmítá přijmout pohodlné místo v teploučké kanceláři. Namísto toho se pustí do nejnebezpečnějšího úkolu své kariéry – sledovat východoněmeckého agenta Oskara Wernera. Nejprodávanější román spisovatele Johna Le Carrea posloužil jako základ tomuto dechberoucímu špionážnímu thrilleru plném intrik a napětí. Protřídní výkony herců jdou ruku v ruce s napínavým a fantasticky vykresleným příběhem a mistrovskou režií Martina Rifta.

Zdroj: HBO Europe


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Špion, který přišel z chladu
Špionážní drama, jehož děj se odehrává na přelomu čtyřicátých a padesátých let, v období studené války, s mistrovským hereckým výkonem na Oscara nominovaného Richarda Burtona.
Britský špion Alec Leamas jen smutně přihlíží zabití svého kolegy při jeho pokusu překonat hraniční přechod mezi berlínskými sektory. Potom se vrací na velitelství rozvědky v Londýně, odkud je na čas uklizen k podřadné úřednické práci. Únavně stereotypní činnost v knihovně probouzí v Leamasovi jeho sklony k alkoholismu. Vhodnou druhou šancí se proto zdá být další špionážní mise v komunistickém východním Německu. Nový úkol Leamas přijímá jako osobní mstu vysoce postavenému politickému činiteli Dieteru Mundtovi, s nímž má již z dřívější doby nevyřízené účty...
Příběh vznikl na motivy stejnojmenné literární předlohy autora Johna Le Carrého, do kvalitního scénáře jej převedla scenáristická dvojice Paul Dehn a Guy Trosper. Režiséru Martinu Rittovi se při natáčení podařilo nalézt chladnou až mrazivou atmosféru, velkou zásluhu na působivosti má brilantní černobílá kamera Oswalda Morrise.
Česká televize


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Špion, který přišel z chladu
Adaptace slavného špionážního románu Johna le Carrého představuje Richarda Burtona v roli vyhořelého britského tajného agenta Aleca Leamase, který je vyslán na špionážní misi do komunistického východního Německa. Jiří Voskovec v mrazivém thrilleru Martina Ritta ztělesňuje právníka Leamasova protivníka.

Román Špion, který přišel z chladu se stal v roce 1963 prvním bestsellerem slavného britského spisovatele Johna le Carrého a také jeho prvním dílem, které se dočkalo filmového zpracování. Ve spolupráci s dvojicí scenáristů Paul Dehn a Guy Trosper jej na filmové plátno přenesl americký režisér Martin Ritt, rovněž figurující v pozici producenta snímku.

Svou profesionální kariéru začínal Ritt v New Yorku 30. let jako divadelní herec a později i režisér (spolupracoval mj. s Group Theatre a Eliou Kazanem). Úspěšně se etabloval v televizi, kde však jeho kariéra v 50. letech stagnovala kvůli McCarthyho antikomunistickému „honu na čarodějnice“, jehož se stal obětí (stejně jako herec Sam Wanamaker, pozdější zakladatel nového londýnského divadla Globe, zde obsazený do role Peterse). Koncem 50. let se Ritt dostal i k filmové produkci. Přestože dnes není řazen mezi velké hollywoodské osobnosti se specifickým, snadno rozpoznatelným stylem a nikdy nebyl vizuálním režisérem, v jeho tvorbě lze vysledovat témata a motivy, k nimž inklinoval. Špion, který přišel z chladu se dotýká jedné z Rittových osobních zkušeností – zastrašování jedince skupinou a obrana jednotlivce vůči útlaku vlády.

Na půdorysu tísnivé situace tajného britského agenta Aleca Leamase, který se těsně po postavení Berlínské zdi vydává na špionážní misi do východního Německa, Ritt rozehrává napínavé drama prostoupené mrazivou atmosférou úzkosti, strachu a všudypřítomné nedůvěry, umocněnou škálou chladných šedých tónů černobílé kamery Oswalda Morrise. Napětí koresponduje se stupňujícím se vztekem padlého agenta, jenž na plátno skrze svůj soustředěný výkon přenáší Richard Burton ve své typické stylizaci zdevastovaného muže. A kdo si počká, v závěru se dočká i desetiminutového výstupu Jiřího Voskovce obsazeného do role právního zástupce Leamasova hlavního protivníka.

Jana Bébarová

Letní filmová škola Uherské Hradiště 2018


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190553
Osobností: 697848
Fotografií: 763975
Plakátů: 376580
Obsahů a biografií: 178280

Poslední komentáře

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10