Duben
ohodnotit
Popis / Obsah / Info k filmu Spawn
Al Simmons, špičkový zabiják ve službách tajné vládní agentury A-6, se rozhodne odejít do výslužby. Jeho šéf Jason Wynn, dychtící po moci a majetku, má ale jiné plány. Při poslední akci Ala postřelí a upálí v troskách továrny na biologické zbraně. Al se dostává do pekla a stává se vůdcem armády bojující proti nebeským silám. Po pěti letech má možnost vrátit se, jako popálené monstrum, na Zemi, kde se setkává s dalším přisluhovačem pekla, tlustým klaunem Violatorem, který ho změní v superhrdinu Spawna. Klaun má na starosti pozemské operace a slouží mu Jason Wynn, kterému se chce Spawn pomstít. Postupně si Spawn ale uvědomuje, že zlo se ukrývá úplně někde jinde. Spojí se s tajemným Cogliostrem bojujícím už pět let proti pekelným silám a společně se pokusí zbavit svět nebezpečí a postaví se samotnému peklu v boji o záchranu lidské rasy.


Autor: Lenas

Popis / Obsah / Info k filmu Spawn
Ne každý hrdina musí být od první minuty kladný, ne každý musí nosit modrou pláštěnku s písmenem S na prsou, ne každý si tyká s netopýry, ne každý se houpe na pavučině a ne každý je zrovna velký krasavec. Spawn není ani jedno. Někteří z vás by raději zemřeli než by se mu podívali do tváře, protože tenhle bývalý elitní voják byl při jedné akci odstraněn vlastnímy lidmi a je celý popálený. Toť k charakteristice Spawna. A co že to má za úkol? Je rozhodujícím článkem v boji o planetu zemi. Je na něm zda se přidá na stranu Dobra či Zla. Pokud si vybere temnotu, čeká ho prý na budoucí planetě Zemi bezstarostný život. Ale věřte posluhovačům zla, že to tak opravdu bude. Ne. Spawn si samozřejmě vybere tu druhou stranu, ale ne hned, protože ho vpřed žene jediná věc. Touha po pomstě. Tou by ale zahubil celé lidstvo. Překoná Spawn nástrahy nebo se při hondbě za odplatou nebude ohlížet na budoucnost lidstva? Podívejte se sami. V kině už asi ne, ale VHS určitě ano.


Autor: Vídžej

Popis / Obsah / Info k filmu Spawn
Špičkový zabiják z armádní agentury A-6, Al Simmons, je zákeřně spálen svým šéfem Wynnem, který je spřažen se silami Temnoty. Po pěti letech se vrací z pekla na Zemi jako Spawn, nekroplasmatický netvor s nadpřirozenými schopnostmi. Má velet šikům pána pekel Malebolgii v rozhodujícím útoku proti Nebi. Předtím je však ještě třeba zničit svět. O tento úkol se musí postarat Wynn pomocí ničivé biologické zbraně. Malebolgiovým spřežencem je démon Violator v masce vulgárního a tlustého Klauna, "aranžující" všechny události. Spawn, vedený touhou po pomstě, zpočátku souhlasí. Pak se však rozhodne bojovat proti Zlu, aby zachránil milovanou manželku Wandu a dcerku Cyanu. S pomocí legendárního rytíře Cogliostra nakonec v těžké a nerovné bitvě proti Peklu zvítězí.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový comicsový hrdina, skutečný "rytíř temnot", přichází na filmové plátno v záplavě triků a brutality. A tak to má být.

Al Simmons (Michael Jai White) byl profesionální zabiják bez skrupulí. Pro přísně tajnou organizaci, vedenou Jasonem Wynnem (Martin Sheen), provedl již několik špičkových akcí. Pořád mu ale zůstala trocha svědomí a proto, když zjistí, že při poslední akci zabil několik nevinných, rozhodne se pověsit řemeslo na hřebík. Souhlasí ještě s jednou poslední akcí. A Wynn mu jeho přání splní. Ovšem jinak, než si Simmons představoval...

Wynn se totiž přátelí s nechutným individuem jménem Clown neboli Klaun (štíhlounký John Leguizamo v odporně tlusté masce) a společně dojdou k závěru, že by se měli Simmonse zbavit. A to také udělají velice nepříjemným (pro Simmonse) způsobem. "Cože?", divíte se jistě, "Hlavní hrdina zabit hned v úvodu filmu? To musí být buď umění nebo comics!" Máte pravdu, b) je správně.

Film Spawn (vyslovuj "spón", česky něco jako "zplozenec") vznikl podle comicsu, určeného dospělejším čtenářům. Al Simmons uzavře v pekle smlouvu se Satanem - může ještě naposled uvidět svou milou, ale zato povede ďáblovu armádu, která se chystá dobýt Zemi. Po pěti letech se tedy Simmons ocitá znovu mezi živými, ale už to není člověk, nýbrž nemrtvý Spawn, což obnáší mimo jiné nezranitelnost (okamžitě se hojící průstřely), vícefunkční červenou kápi (sloužící jako brnění nebo dopravní prostředek) a v neposlední řadě řetězy a ocelové hroty, které podle potřeby vyrůstají z jeho těla. Spawn žije v "ulici mrtvých", kde se ho ujme 500 let mrtvý templář Cogliostro (Nicol Williamson) a připravuje ho na největší souboj jeho života (a smrti) - s Klaunem. Klaun (měnící se podle potřeby v obrovskou slizkou obludu - Violatora) přitom šije podraz i na Wynna, který si z obavy před Spawnovou pomstou nechá implantovat do hrudi zařízení, které v případě jeho smrti odpalí kontejnery s neléčitelným virem, umístěné ve světových metropolích. Klaun na něj chce Spawna poštvat (a tím vyhladit nějakou tu miliardu obyvatel Země) a pak sám zlikvidovat Spawna (se kterým se na oko kamarádí). Nebo něco v tom smyslu. A upřímně řečeno, není to příliš důležité.

Ono totiž o děj ani tak moc nejde. Dá přece rozum, že comics si nikdo nekupuje kvůli tomu, aby se dozvěděl, že dobro nakonec zvítězí (i když "dobro" je v tomto případě budoucí vůdce Satanových vojsk a "vítězství" znamená možnost v klidu umřít). Jako u ostatních úspěšných comicsových filmů jde o to, zda se podaří formě zvítězit nad chatrným obsahem. A podařilo se.

Pokud stejně jako já považujete za vrcholné dílo "dospěláckého filmového comicsu" Vránu, pak vás Spawn bezpochyby potěší, protože je ve všech směrech přinejmenším stejně dobrý a v některých možná lepší, zřejmě proto, že producentem filmu byl Todd McFarlane, autor původního comicsu.

Debutující režisér (ale zkušený trikový expert) Mark Dippé se do toho "pořádně opřel" od prvních políček filmu. V oslňující videoklipové sekvenci se maximálně zhuštěnou formou dozvíte některá základní fakta, pak jste svědky Simmonsovy bleskově provedené vražedné "fušky" na letišti a pak na vaše oči i uši (viz recenze soundtracku v Cinemě 10/97) zaútočí úvodní titulky od Kyle Coopera (pokud vám jeho jméno nic neříká, vzpomeňte si na titulky filmů Sedm nebo Ostrov Dr. Moreaua).

Úvodní strhující tempo se naštěstí podařilo tvůrcům udržet téměř po celý film. Když zrovna nejsme svědky trikových a bojových orgií (Spawn totiž stále umí dobře zacházet se samopaly i s vlastními končetinami), je pozornost diváka udržována aspoň bleskovým střihem a opulentními digitálními prolínačkami, kdy dvě nesouvisející scény originálně "protékají" jedna do druhé (pokaždé jinak) a vzniká tím podobný dojem jako když obracíte stránky comicsu.

Všichni herečtí představitelé pochopili co se po nich chce a mírně přehrávají, takže repliky jako "Ve srovnání s naší zbraní je virus Ebola neškodný jako vyrážka" nepůsobí z jejich úst směšně, nýbrž stylově. Výjimkou je samozřejmě Klaun Johna Leguizama (pod maskou naprosto k nepoznání), který přehrává neuvěřitelným způsobem a svými nechutnými vtípky a kulometnou výřečností zdatně konkuruje i legendárnímu Jokerovi Jacka Nicholsona. Tvář Michaela Jai Whitea v titulní roli je většinu filmu buď v černé masce nebo znetvořena ohněm a k poznání není ani Martin Sheen, který si pořídil nový moderní zástřih a plnovous. Maskám a trikům není co vytknout (pokud nezapomenete, že nemají být realistické, nýbrž comicsové), nikdo si nemůže stěžovat na jejich malé množství a nezklame ani závěrečný souboj, který se odehrává v pekle. A není to nějaká červeně nasvícená jeskyně, nýbrž nekonečný prostor plný planoucích ohňů, ve kterém volně plují kusy skal a mezi nimi poletují naši hrdinové v souboji na život a na smrt (vlastně na smrt a na horší smrt). Hieronymus Bosch by měl radost a budete ji mít jistě i vy, mí drazí úchylní přátelé, nesnášející denní světlo. Pokud vás chytnou první tři minuty filmu, čeká vás bezvadná jízda...

Autor/Zdroj: Fuka František/Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284

Poslední komentáře

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10