Jeden svět
ohodnotit

Sparta - Slavia

Žánr:
Rok:
1964
Délka:
37 minut, 1043 metrů/417 metrů pro 16 mm
Premiéra v ČR:
14.4.1964
„Středometrážní film o věčném soupeřství dvou největších fotbalových klubů.“
Popis / Obsah / Info k filmu Sparta - Slavia
Tento středometrážní film Jaroslava Macha byl natočen podle scénáře F. B. Kunce a byl věnovám k 70 výročí vzniku Sparty a Slávie. Ukazuje nám začátky a vývoj těchto slavných fotbalových klubů a jejich věčné soupeření. Výběr z bohatého archivního materiálu, dotáčky a komentář, to vše je podřízeno záměru natočit zábavný film s ironickým podtextem, který míří do řad fandů obou fotbalových klubů

Edward52 a jeho archív


Autor: Edward52

Popis / Obsah / Info k filmu Sparta - Slavia
Fotbalová sláva Sparty začala v dávném, ale opravdu dávném dávnověku. První zmínka o Spartě se objevila někdy v devátém století před naším letopočtem. Spartský lid byl bojovný a dravý, a hlavní, ale velmi tvrdou péči věnoval fotbalovému dorostu. Každý mladík, který nedal z velkého vápna gól, byl nemilosrdně shozen se skály. Slavia v té době neexistovala, protože se kroniky o ní nijak nezmiňují.
Vědci sice našli vázu s vyobrazením dvou peroucích se Starořeků, na které má jeden z nich "sešívané" brnění, ale pečlkivým výzkumem se zjistilo, že jde o padělek. Tehdy ho na Akropoli zakopal nějaký kadeřník z Vršovic, anžto tam byl na dovolené s Čedokem.
Z dochovaných zpráv jsme se dozvěděli jen to, že Sparťané tehdy bojovali pouze s Trójou, což bylo potvrzeno při vykopávkách, které byly činěny v souvislosti s výtavbou nové čističky v Tróji. Dělníci tam tehdy našli velmi vzácný nález - prasparťana - Jaroslava Štercla v původním sparťanském dresu.
Slávistické kořeny zato můžeme hledat jen a jen u nás doma. V pravěkém oddělení Národního muzea lze nalézti jehly ze sobích kostí, kterými si pravěký lovec pořídíl první sešívaný dres. I další exponát - popelnice - nás přesvědčuje o hlubokých kořenech Slávie v českých luzích a hájích.
Teprve poslední výsledky Slavie vs Dynamo nám otevřely oči, a můžeme vědecky potvrdit, že lid popelnicových polí, původně lid pohořelý, lze směle identifikovat coby praslávisty.
Nyní se ale vraťme do smutné přítomnosti. Letenská pláň je nevlídná a opuštěná a jen vítr se prohání tam, kde kdysi bývalo hřiště velké a mocné to Slavie. Jen Karel Effa, jeden nejvěrnějších, si občas přijde poplakat a zavzpomínat na časy dávno minulé a slavné.
Nechme však stranou tuto rozmarnou historii. O pravých začátcích dnešní Sparty hovoří jeden z nejpovolanějších mužů, bývalý sekretář klubu, slavný reportér Josef Laufer.
Ovšem daleko zuřivějšimi protivníky, než jsou sobě oba kluby, jsou zřejmě jejich fandové. Co to je ale fanda, jak se rodí, to se nám pokouší vysvětlit spisovatel a ........ veliký fanda Vratislav Blažek.
Nakonec splníme přání "Tří chlapů v chalupě", kteréžto jsme zastihli na hřišti Dynama. Chtěli by totiž vidět zápas století, který trvá již sedmdesát let a stále není dohrán, přechází z generace na generaci, z nichž káždá do něho vkládá kus nového fotbalového umění.

S pomoci FP 21/1964 zpracoval Edward52 a jeho archív


Autor: Edward52

Popis / Obsah / Info k filmu Sparta - Slavia
Film věnovaný k 70. narozeninám Sparty a Slavie ukazuje vznik a vývoj dvou věčně soupeřících fotbalových mužstev. Používá bohatého archivního materiálu a dotáček.

Autor/Zdroj: Bartošková Šárka/Československé filmy


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190269
Osobností: 697369
Fotografií: 762965
Plakátů: 375673
Obsahů a biografií: 177910

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10