Zari
ohodnotit

Spanilá jízda

Žánr:
Rok:
1963
Délka:
97 minut
Premiéra v ČR:
6.9.1963
„Vraždění ve jménu kříže, pomsta ve jménu kalicha.“
Popis / Obsah / Info k filmu Spanilá jízda



POZOR SPOILER

I. Bitva, která nebyla
Ocitáme se ve vojenském křižáckém táboře, kde je mimo jiné i Henry of Beaufort, kardinál Winchesterský, legát jeho svatosti papeže Martina V. Přijíždí sem také Eschweiler z Hohenbachu. Všichni se mají účastnit výpravy na kacíře.

Lesem běží muž. Dobíhá až mezi husity, kde se představí jako Ondřej Keřský z Řimovic. Křižáci vypálili jeho tvrz. On chce zbraně, koně a chce zpět. Chce se mstít. Eschweiler mu totiž vypálil tvrz a unesl manželku Anku.

Křižácké vojsko míní opustit Friedrich z Hohenzollernu, markrabě braniborský, kurfiřt říšský a norimberský purkrabí. To se kardinálovi Henrymu vůbec nelíbí. Když se táborem nese zvěst, že se blíží kacíři, opouští jej hodně lidí.

Ondřej chce koně za každou cenu, proto se jej pokusí ukrást, ale je polapen. Je za to Prokopem Velikým odsouzen ke dvaceti ranám.

II. Tažení do Němec
Uběhnou tři léta. Husité vyrážejí do země nepřítele. Toho jímá strach, a proto se většinou vzdává a města odevzdává bez boje. V jednom z nich se setkává Ondřej s Prokopem a opět mají spor. Prokopovi se nelíbí Ondřejovo jednání. Ví, že je to akt pomsty. A ten stále hledá mezi lidmi Hohenbach. Husité již dobyli Kulpach, Hoff, Holfeld a další města. Do dvou dnů by mohli být v Norimberku. Dochází však k jednání a je uzavřeno příměří.

III. Cesta na Norimberk
Ondřej je již hejtman a vede své bojovníky k Norimberku. Za ním přijíždí i Kartuše, která by ráda Ondřeje pro sebe. Pak hledají cestu a Ondřej se poptá pocestného. Ten prozradí, že je z Hohenbachu, tím rázem změní Ondřejovy priority. Čtyři kněží vědí, co chce, a protestují. Nakonec pokračují do Norimberku sami. Ondřej pak s husity jede ke tvrzi, kde doufá najít Eschweilera. Toho zde nalézá, tvrz je však zničená a vypálená. Ondřejova unesená manželka Anka zde má již jen hrob. Zbylo po ní jen dítě. Nyní se musí Ondřej rozhodnout mezi pomstou a učením husitů, které je na krvavou odplatu opačného názoru. Jenže díky zradě se sem vrací kněží, za nimi se začnou blížit nepřátelé…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Spanilá jízda



Do tábora papežského legáta a winchesterského kardinála Henryho přijíždějí roku 1427 rytíři, kteří se chystají na křižáckou výpravu proti českým husitům. Fanatický kardinál je napřed zbaví všech trestů za vraždy a násilí na kacířích. Jedním z těch, kteří mu bezvýhradně věří, je Eschweiler z Hohenbachu (J. Vala). Do tábora husitského vojska, vedeného Prokopem Holým (M. Růžek), se o něco později uchýlí mladý zeman Ondřej Keřský (P. Kostka). Eschweiler vyvraždil jeho příbuzné, vypálil tvrz a přímo ze svatební oslavy mu unesl nevěstu Anku (J. Tvrzníková). Za tři roky se z Ondřeje stane zkušený velitel. Husité táhnou Německem a města se jim bez odporu vzdávají. Prokop nechce lidské životy – doufá, že jeho kněží přesvědčí obyčejné lidi o své pravdě kázáním. Zato Ondřej touží především po pomstě. Lidé, kterých se ptá, tvrdí, že Eschweilera neznají. Ondřej ho najde až při tažení na Norimberk…

Zdroj: ČT


Popis / Obsah / Info k filmu Spanilá jízda



Děj se odehrává v roce 1427, kdy byla v bitvě u Tachova rozprášena čtvrtá křížová výprava proti husitským kacířům, a v roce 1430, kdy husité podnikli výpad do Německa (tzv. spanilou jízdu). Do těchto událostí je vpleten příběh mladého zemana Ondřeje Keřského, kterému křižáci před bitvou u Tachova vypálili tvrz, povraždili rodinné příslušníky a unesli nevěstu Anku. A on se, s touhou po pomstě, přidává k husitskému tažení do Norimberka.
FEX DVD


Popis / Obsah / Info k filmu Spanilá jízda



1427 - 1430: čtvrtá křížová výprava skončila vítězstvím husitského vojska v bitvě u Tachova. Husité chystají výpad do Norimberka (spanilou jízdu), kde chtějí veřejně obhájit své učení. Velitelem jízdního doprovodu je jmenován mladý zeman Keřský, který v této cestě vidí příležitost k osobní pomstě... Autorský film režiséra a dramatika O.D. překvapil mnohé vlastním výkladem historických událostí. Výsledný filmový útvar však působí suchopárně a tezovitě.Autor/Zdroj: Březina Václav/Lexikon českého filmuV roce 1430 podnikli husité výpad do Norimberka, tzv. spanilou jízdu. Přidává se k nim i mladý zeman Keřský, kterého k tomuto kroku vede spíš touha po pomstě.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Studio 6 (1993) [TV pořad]

05:59 - 09:00

168 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

ČT2 - Rok na planetě Zemi

08:30 - 09:30

17 minut již uběhlo
43 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

08:30 - 09:30

17 minut již uběhlo
43 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

08:20 - 08:50

27 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Marcel Boar

Boar Marcel

Naposled navštívené:
Marcel Boar

Boar Marcel