Spadla s měsíce (1961)

Spadla s měsíce
68 %
 
 
    Žánr: komedie
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 18.8.1961        
    Délka: 86 min.
„O poprasku v jihočeském JZD... Komedie ze života socialistických družstevníků“
Z dlouhé cesty vedoucí do vesnice ozářené Měsícem sjíždí motorka. Na ní je slečna Mája Četná a neumí to zastavit. Lidé ve vesnici tedy natáhnou síť a do ní mladou dívčinu chtějí polapit. Ale ona vjede i s motorkou do vody.

Předseda družstva Hudec se chystá odjet. Je z toho na mrtvici. Každému přiděluje úkoly a běhá sem a tam. Mladá dívenka končí u něj doma a nemá než plavky. Předsedova žena jí půjčí plášť a ona spěchá za předsedou do kravína. Hned se seznámí s účetním Václavem Štědrým a paní Růženou a samozřejmě s předsedou Fanoušem Hudcem. Je jasné, že muži netančí nadšením, že místo zootechnika přišla tahle holka, ale nic s tím nemohou dělat. Předseda odjíždí.

Po šesti týdnech se vrací zpět a nic nepoznává. Co nefungovalo, funguje, co se rozpadalo, je opraveno. Jsou zde jesle, školka a další vymoženosti. Družstevnice si vyjeli na výlet, a to jsou žně. Naštěstí sem přijíždí brigáda mladých herců, kteří by při žních pomohli. Předseda je z toho dokonale perplex, nemá tušení, že sena jsou dávno sklizena. To se dozví až od účetního. Vlastně nemá přehled vůbec o ničem. Proto přikazuje hostinskému, aby brigádníky nepouštěl z hospody. Kolem mladé Máji se začíná až moc otáčet pan účetní. Jeho manželka je z toho nešťastná, ale jen do té doby, než za ní Mája přijde. Ale účetní není sám, kdo by se rád s Májou více sblížil. Fanda to chápe jako útok na své postavení a začne podnikat kroky. U Štědrých dochází ke konfliktu. Zasahuje i předseda a pak jde za Václavem a začnou kout pikle. Navíc Mája chystá chov nutrií, což se před Fanoušem tají. Nutrie utečou a Vašek chystá utrejch z alkoholu a prášků na spaní. Fanouš netuší vůbec nic a řádně si zavdává. Navzájem si to s Májou vyříkají, a to už se zde objevuje delegace z okresu. Ta má předat prapor a v těch zmatcích to bude docela legrace…  Autor: Pitryx

režie:
Zdeněk Podskalský
 
 
hraje:
Vlastimil Brodský (předseda JZD Hudec), Jiří Sovák (účetní Štědrý), Heda Škrdlantová (Mája), Libuše Havelková (Hudcová), Vlasta Chramostová (Štědrá), Zdeněk Řehoř (učitel), Magda Maděrová (profesorka), Darja Hajská (Beranová), Jiří Bruder (Houf), Ilja Prachař (funkcionář), Helena Růžičková (družstevnice), Ota Motyčka (děda Vlk), Iva Janžurová (děvče), Vítězslav Černý (hostinský), Karel Hábl (student), Rudolf Horák (student), Zdeněk Hess (student), Ladislav Křiváček (student), Miroslav Nohýnek (student), Václav Mareš (student), Josef Kozák (starý družstevník), Otto Šimánek (Vočadlo), Milada Zázvorková (průvodčí), Eva Danielová (učitelka), Jitka Barabášová (studentka), Jiří Fuks (student), Ladislav Chvojka (student), Kounovo Adéle (student), Jana Kubelková (studentka), Jana Lamačová (studentka), Josef Kruml (role neurčena)
 
 
námět:
František Daniel, Miloš Václav Kratochvíl
 
 
scénář:
František Daniel, Miloš Václav Kratochvíl
 
 
kamera:
Rudolf Stahl
 
 
hudba:
Zdeněk Liška
 
 
výprava-architekt:
Leoš Karen
 
 
kostýmy:
Miloslava Šmídová
 
 
střih:
Zdeněk Stehlík, Libuše Vaněčková
 
 
zvuk:
Pavel Jelínek, Antonín Jedlička (zvukové efekty), Bohumír Brunclík (zvukové efekty)
 
 
vedoucí produkce:
Josef Ouzký
 
 
dabing:
Jaroslava Tvrzníková (Mája), Alena Kreuzmannová (profesorka)
 
 
II. kamera:
Stanislav Milota
 
 
masky:
Jiřina Bissingerová
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Karel Cajthaml, Růžena Hulínská
 
 
asistent režie:
Miloš Kohout, Evald Schorm, Dagmar Švejdová
 
 
asistent kamery:
Bohumil Vodička
 
 
pomocná režie:
Stanislav Černý
 
 
fotograf:
Josef Vítek
 
 
spolupráce:
Elmar Klos (umělecká na scénáři)
 
 
asistent vedoucího výroby:
Přemysl Longa, Miroslav Smrček
 
 
asistent architekta:
Bohumil Pokorný
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.