Duben
ohodnotit

Spadla s měsíce

Žánr:
Rok:
1961
Délka:
86 minut
Premiéra v ČR:
18.8.1961
„O poprasku v jihočeském JZD... Komedie ze života socialistických družstevníků“

Komentáře k filmu Spadla s měsíce

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 3
martin.stusak.9
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 1.8.2022
JZD bylo fenoménem své doby,   především v rámci   kolektivizace, a tak není   divu, že vzniklo ohromné   množství snímků s touto   tématikou a to jak v rámci   politické dramatizace, tak i   veseloherní. Vše ale mělo   za cíl pouze jedno.   Družstvo muselo fungovat. To   se týká i tohoto snímku,   který jako všechny ostatní   ukazuje, že obyvatelé vesnic   byli vlastně v podstatě v   práci každý den od rána do   večera a že   nejzodpovědnější člověk   ohledně všeho byl předseda.   Dnes nepředstavitelné. Tady   si předsedu s plnou energií   zahrál Vlastimil Brodský,   kterému sekunduje Jiří   Sovák coby účetní. No,   jeho pracovní zaměření tu   ale ani tak nevypadá. V oné   době se také razilo heslo:   ´Mládí má zelenou!´, a   tak je celý příběh   především o mladé   zootechničce, která se, na   rozdíl od morouse předsedy,   na všechny usmívá, má vše   dokonale naplánované a má   prostě se vším úspěch.   Vše funguje jak má a vše je   hotové tak brzy, že mají   družstevníci čas jezdit i   na výlety To však předseda   nepřenese přes srdce a tak   se začnou dít věci. Snímek   má hodně blízko k   bláznivé komedii, avšak   režisér Zdeněk Podskalský   v tom kapánek utahoval uzdu.   Těžko říct, jaké měl z   Barrandova instrukce,   každopádně snímek dokáže   pobavit i dnes. Stranické   politiky se to vyhýbá a jen   historicky ukazuje, jak to   kdysi na vesnicích chodilo.   Anebo přesněji, jak to na   vesnicích chodit mělo.   Každou minutou děj pobaví,   čemuž napomáhají místy   až groteskní situace a   samozřejmě situační humor   plný hlášek. Moralizace je   kromě fungování družstva   samozřejmě v rámci   dávání šancí mladým   lidem. Film své doby o své   době, ale který ani dnes   neurazí.
argenson
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 22.6.2018
"Už jsem se rozhod,   ještě jednou do toho   praštím, budu se   ženit." - "Lojzo,   dyť já jsem ti svěřil   živočišnou výrobu."   Tenkrát to mohl být lehce   nadprůměrný film, z   dnešního pohledu právem   zapomenutý a ve filmografii   Zdeňka Podskalského nijak   nevyčnívající. Málo   legrace, příliš   budovatelského nadšení a   chyba, že v tom nehrála   původně plánovaná Jana   Hlaváčová. Ta Heda   Škrdlantová je dost nudná.   Ale Brodský se Sovákem   dělají, co můžou.
Pitryx
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 24.1.2018
Velmi dobrá komedie se   skvělými herci. Má i své   slabší chvilky, bohužel i   ideové kaňky, ale přesto je   to legrace. V těch vztazích   jsem byl trošku mimo.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:00

31 minut již uběhlo
59 minut zbývá do konce

ČT2 - Perimetr

13:00 - 13:25

1 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

12:20 - 13:35

41 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

Prima - Closer (2005) [TV seriál]

12:30 - 13:25

31 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376598
Obsahů a biografií: 178285

Poslední komentáře

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani