Sobota (1944)

Sobota
72.2 %
 
 
    Žánr: komedie
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 12.1.1945        
    Délka: 88 min.
„Lehká společenská komedie o manželské nevěře, nesplněných snech a opravdové lásce...“
POZOR, SPOILER

Petr a Helena Málkovi jsou mladí manželé, ale ona se již kapánek nudí. Její muž jezdí ustavičně na služební cesty a ona je sama. Helena má bratra Jirku. Ten má svou sestru rád a moc jí pomáhá. A ona zase občas vypomáhá v květinářství. Nu, a jednoho dne se zde objeví bohatý pán jménem Richard Herbert. Helena mu ihned padne do oka. Loudí z ní adresu, ale nepodaří se mu to.

Herbert přichází opět do stejného květinářství. Jen náhodou spatří na pultě Heleninu tramvajenku. A tak na ni čeká u tramvaje. Končí to na večeři v jakémsi podniku. No, končí, jdou pak spolu do bytu, o kterém tvrdí, že je to jeho domov. Jenže je to byt, kde on ukrýval své milenky. Rozejdou se pak ve vší počestnosti každý po svém.

Helena se zde však objevuje znova, a to s kufrem. Vyzná se Herbertovi, že jej má ráda a že zde bude bydlet. Ten je rád, ale doma se vymlouvá na nějakého Grudalskiho.

Helena se svěří bratrovi a žádá jej, aby sdělil Petrovi, že od něj odešla a bude žádat o rozvod.

Večer jde Helena s bratrem do nočního podniku, kde náhodou narazí na Herberta a ten v naprostém klidu představí vedle sedící ženu jako svou manželku. Celá společnost i s ostatními se pak ocitá u Herberta doma.

Druhý den Jirka sděluje Petrovi, co chtěla Helena. U ní se opět ocitá blondýna Karla a tvrdí, že zde před ní bydlela ona. Je to bývalá milenka. Obě je tu zastihne Herbert. Obě dvě také odtud odcházejí a Helena se ubytuje u Karly. Ta se seznámí s Jirkou a hned v sobě najdou zalíbení. I Petr začne dolézat a zdá se, že bude vyslyšen…  Autor: Pitryx

režie:
Václav Wasserman
 
 
hraje:
Oldřich Nový (Richard Herbert), Adina Mandlová (Luisa, Richardova manželka), František Hanus (Petr Málek), Hana Vítová (Helena), Ladislav Boháč (Jiří Valeš, Helenin bratr), Jiřina Štěpničková (Karla), Růžena Šlemrová (Richardova matka), Bedřich Veverka (šofér Jindřich), Nora Stallich (Josef), Karel Dostal (dr. John), Ella Šárková (žena dr. Johna), Pavla Vrbenská (prodavačka), Miloš Šubrt (zahradník), Jindra Láznička (hotelový vrátný), Jan W. Speerger (ředitel hotelu), Jan Fifka (host u Herbertů), Marie Geblerová (panská u Herbertů), Jiřina Salačová (zpěvačka), Marie Hrdličková (cyklistka), Slávka Jägrová (zákaznice v květinářství), Květoslava Pouchlá (role neurčena)
 
 
námět:
Olga Scheinpflugová (napsala pod jménem Stanislava Ratajová)
 
 
scénář:
Josef Neuberg
 
 
kamera:
Ferdinand Pečenka
 
 
hudba:
Jiří Traxler, Josef Stelibský
 
 
výprava-architekt:
Karel Škvor
 
 
střih:
Marie Kopecká
 
 
zvuk:
Stanislav Vondraš
 
 
vedoucí produkce:
Vilém Brož, Oldřich Papež
 
 
výtvarník:
Ž. Frintová
 
 
zpěv:
Oldřich Kovář, Míla Spazierová-Hezká, Jiřina Salačová
 
 
text písně:
Jiří Traxler, Josef Neuberg
 
 
asistent režie:
František Milič
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.