Duben
ohodnotit

Sobota

Žánr:
Rok:
1944
Délka:
88 minut
Premiéra v ČR:
12.1.1945
„Lehká společenská komedie o manželské nevěře, nesplněných snech a opravdové lásce...“
Popis / Obsah / Info k filmu Sobota
V roce 1944 se u nás natočilo pouhých deset filmů, což bylo nejméně v historii (pomineme-li krizi počátkem 90. let). Dvě výrazné hlavní role dostala Hana Vítová, kromě Soboty to byla Jarní píseň. V Sobotě ztvárnila Helenu Málkovou, která se doma nudí, protože její manžel (František Hanus) jezdí často na služební cesty. Náhodou se seznámí s továrníkem Richardem Herbertem (Oldřich Nový), který se do ní zamiluje a poskytne jí svou garsonku, kde schovává milenky před svou manželkou Luisou (Adina Mandlová). Helena po odhalení jeho lží uteče z garsonky a bydlí v podnájmu u bývalé Herbertovy milenky Karly (Jiřina Štěpničková). Herbert se usmíří se svou ženou a Helena se vrací pokorně ke svému manželovi. Adina Mandlová se v roli dámy z lepší společnosti opět osvědčila a její kultivovaný projev byl jedním z kladů filmu. K úspěchu přispěla samozřejmě i účast dalších známých herců (Ladislav Boháč, Růžena Šlemrová, Bedřich Veverka atd.) Film Sobota se natáčel v září 1944 podle námětu Olgy Scheinpflugové v režii Václava Wassermanna a premiéru měl 12. ledna 1945. Pro Adinu Mandlovou to bylo definitivně poslední vystoupení v československém filmu.


Autor: argenson

Popis / Obsah / Info k filmu Sobota
POZOR, SPOILER

Petr a Helena Málkovi jsou mladí manželé, ale ona se již kapánek nudí. Její muž jezdí ustavičně na služební cesty a ona je sama. Helena má bratra Jirku. Ten má svou sestru rád a moc jí pomáhá. A ona zase občas vypomáhá v květinářství. Nu, a jednoho dne se zde objeví bohatý pán jménem Richard Herbert. Helena mu ihned padne do oka. Loudí z ní adresu, ale nepodaří se mu to.

Herbert přichází opět do stejného květinářství. Jen náhodou spatří na pultě Heleninu tramvajenku. A tak na ni čeká u tramvaje. Končí to na večeři v jakémsi podniku. No, končí, jdou pak spolu do bytu, o kterém tvrdí, že je to jeho domov. Jenže je to byt, kde on ukrýval své milenky. Rozejdou se pak ve vší počestnosti každý po svém.

Helena se zde však objevuje znova, a to s kufrem. Vyzná se Herbertovi, že jej má ráda a že zde bude bydlet. Ten je rád, ale doma se vymlouvá na nějakého Grudalskiho.

Helena se svěří bratrovi a žádá jej, aby sdělil Petrovi, že od něj odešla a bude žádat o rozvod.

Večer jde Helena s bratrem do nočního podniku, kde náhodou narazí na Herberta a ten v naprostém klidu představí vedle sedící ženu jako svou manželku. Celá společnost i s ostatními se pak ocitá u Herberta doma.

Druhý den Jirka sděluje Petrovi, co chtěla Helena. U ní se opět ocitá blondýna Karla a tvrdí, že zde před ní bydlela ona. Je to bývalá milenka. Obě je tu zastihne Herbert. Obě dvě také odtud odcházejí a Helena se ubytuje u Karly. Ta se seznámí s Jirkou a hned v sobě najdou zalíbení. I Petr začne dolézat a zdá se, že bude vyslyšen…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Sobota
Hrdinkou příběhu je mladá Helena, nespokojená se svým životem. Před dvěma lety se provdala za malého zeměměřičského úředníka Petra Málka. Je hodný, pracovitý a šetrný, jeho příjem ani společenské postavení však neodpovídají Heleniným představám o přepychovém společenském životě. To, že si spolu každou sobotu vyrazí do některého nočního podniku, jí zdaleka nestačí. Manželská krize se prohlubuje a když musí Petr odjet na dlouhou služební cestu, nechá se pozvat na večeři od bohatého průmyslníka Richarda Herberta, s nímž se seznámí v bratrově květinářství. Po večeři navštíví jeho malý byt, aniž by tušila, že tento slouží pouze pro podobné návštěvy záletného svůdce. Ve skutečnosti je totiž Richard ženatý a bydlí v honosné vile se svou ženou Luisou. Helena, pro niž je Richard ztělesněním všech nesplněných snů, se do průmyslníka bláznivě zamiluje. Rozhodne se opustit Petra a nastěhuje se do malého bytu, což ovšem Richarda nemile překvapí. Protože on počítal jen s lehkým flirtem. Je zcela zřejmé, že tuto situaci nelze udržet dlouho a když se jedné soboty Helena se svým bratrem setká v nočním podniku s Richardem a jeho manželkou, je tím nepříjemně zaskočena. Luisa, která samozřejmě pozná, o co jde, se manželovi pomstí tím, že Helenu i jejího bratra pozve k nim do honosné vily. Helena si začne postupně uvědomovat svou pošetilost, a když ji navštíví Karla Bartošová, předchozí továrníkova milenka, pochopí nesmyslnost své touhy po dobrodružství elegantního života.


Popis / Obsah / Info k filmu Sobota
Helena Málková se doma nudí, protože její muž Petr jezdí často na služební cesty. Domluví se proto se svým bratrem Jiřím, že mu bude vypomáhat v květinářství. Zde se seznámí s Richardem Herbertem a protože se jí zdá, že tento světák splňuje všechny její sny o zajímavém životě, snadno podlehne jeho dvoření a odstěhuje se do jeho garsonky. Jiří je zároveň Petrovým velkým přítelem a proto ho celá situace mrzí. Pozve Helenu na večeři do luxusního podniku. Je tam však také Richard v doprovodu své manželky. Nešťastná Helena, které Richard namluvil, že je svobodný, uteče do garsonky. Tam jí navštíví bývalá Herbertova milenka Karla a vezme Heleně poslední zbytek iluzi o Richardovi. Karla si odvede Helenu k sobě a potom se sejde s Richardovou ženu Luisou. Ta jí přizná, že v zájmu udržení svého manželství Richardovy zálety tolerovala. Obě ženy se domluví a připraví na Richarda lest. V garsonce místo Heleny čeká na Richarda jeho žena Luisa. Manželé se dohodnou na společné dovolené. Jiřímu se podařilo navázat vztah s rozumnou a samostatnou Karlou, která se mu už dávno líbila. Petr vyhledá Helenu a ta se ráda vrací ke svému laskavému a spolehlivému manželovi.

Autor/Zdroj: Národní filmový archiv/Český hraný film II.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Události v regionech (2007) [T...

05:30 - 05:59

23 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

ČT2 - Království divočiny (2008) [TV...

05:30 - 05:59

23 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:45 - 05:55

68 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

Prima - Jak se staví sen (2007) [TV po...

04:35 - 05:55

78 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284

Poslední komentáře

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10