Snění (1944)

Snění (Träumerei)

Träumerei

Další název: Sonho Musical

    Žánr: drama / hudební
    Země: Německo - předválečné
    Délka: 110 min.
„Životopisný film o slavném hudebním páru, pojmenovaný po jedné ze Schumannových klavírních skladeb.“
"Snění" byl film Ufy vytvořený v režii Haralda Brauna s Hilde Krahlovou v hlavní roli. Zajímavostí bylo, že jeho premiéra se konala v Cvikově v rodišti Roberta Schumanna a teprve pak byl uvedený před obecenstvo říšského hlavního města, kde prý vzbudil značnou odezvu. Hlavním hrdinou tu není, jak by se dalo předpokládat, geniální skladatel a romantický průbojník Schumann, jako spíš jeho choť Clara.

Její řešení vlastního uměleckého poslání je jádrem děje v své příkladné, až žensky obětavé ušlechtilosti, která dává své srdce i své umění vždycky jen a jen do služeb milovaného muže, ustávajíc ve své činnosti, kdykoliv toho její láska a dobro mužovo vyžaduje, vracejíce se k ní, žádá-li toho potřeba rodiny nebo památka mrtvého chotě, jemuž nelze už sloužit jinak než službou jeho dílu. Tímto přenesením důrazu na rozhodování Clary vyhnul se tento film úskalí jaká vždy kterémukoli uměleckému výrazu připravuje snaha zachytit tvůrčí povahu a osud, jehož jediným výrazem vždy může zůstat jen jeho vlastní dílo, pro něž není opisu nebo zástupné hodnoty.

Robert Schumann je tu pouze nepříliš často se objevujícím zasmušilcem, jemuž svět připravuje drsná zklamání, z nichž potřebuje být vyléčen a přece vyléčen být nemůže, neboť nese v sobě příliš prudké napětí, které ho nakonec pohlcuje šílenstvím. Film podává tento obraz v barvách značně zachmuřených, kam nepadá vůbec světlo schumannovské roztomilosti, jak mluví z jeho hudby i konec konců z výroků postav filmu: patrně proto i koncepce manželského vztahu a Clařiny obětavosti je tu osvětlena poněkud jednostranně.

Rozhodně působivost filmu však tím určitě není umenšena, spíše naopak zesílena a přiblížena obecnému chápání.  Autor: Asmodej

režie:
Harald Braun
 
 
hraje:
Hilde Krahl (Clara Wiecková-Schumannová), Mathias Wieman (Robert Schumann), Friedrich Kayßler (Friedrich Wieck), Elly Burgmer (slečna Leserová), Ullrich Haupt (Johannes Brahms), Emil Lohkamp (Franz Liszt), Erika Helmke (madam Hülsebuschová), Rudolf Drexler (koncertní mistr Tausch), Paul Henckels (baron Fölkersam), Emil Heß (doktor Körber), Carl Napp (starosta), Karl Hellmer (Pistazy), Helmuth Schneider (student), Bruno Harprecht (král Karel IV. Švédský), Clemens Hasse (Clemens Rollfuß), Rudolf Klix (hodnostář u královského dvora), Toni Tetzlaff (návštěvnice koncertu), Friedrich Petermann, Eduard Bornträger, Knut Hartwig, Astrid Seiderer (prodavačka nafukovacích balónků na karnevale)
 
 
scénář:
Harald Braun, Herbert Witt
 
 
kamera:
Robert Baberske
 
 
hudba:
Werner Eisbrenner, Johannes Brahms (skladby), Ferenc Liszt (skladby), Robert Schumann (skladby)
 
 
kostýmy:
Alfred Bücken, Sophie Sauter
 
 
střih:
Friedrich Karl von Puttkamer, Wolfgang Wehrum
 
 
výprava:
Emil Hasler, Walter Kutz
 
 
výkonný producent:
Fritz Thiery
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.