Smrtonosná past: Opět v akci (2013)

Smrtonosná past: Opět v akci (A Good Day to Die Hard)
60.9 %
 
 
 
Film na Blu-ray

A Good Day to Die Hard

Další název: Smrtonosná pasca: Opäť v akcii; Stirb langsam - Ein guter Tag zum Sterben

    Žánr: akční / thriller
    Země: Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 14.3.2013        
    Délka: 99 min.
„Jaký otec, takový syn.“
Opět v akci s Willisem

Velmi očekávaný návrat jednoho ze symbolů akčních příběhů je tady. Ať si o kulturní, umělecké či filmařské úrovni myslíte cokoli, John McClane je tady, aby znovu zametl s grázly všeho druhu. Jen tak mimochodem si také vyřeší rodinné nesváry.

Obyčejný chlap, jehož okolnosti donutily pustit se do herkulovského úkolu. Tak charakterizují autoři jednu z nejoblíbenějších postav filmové historie. A je to zároveň i fakt, proč nás McClane baví. Nikomu jinému (nebo málokomu) jsme ochotni věřit všechny ty neuvěřitelné skoky, pády, rvačky a nesmrtelnost. Nyní tedy přichází nová akce, ve vděčných kulisách matičky Rusi a hlavním městě Moskvě. „Baví mě hlídat si laťku, kterou jsme s touto sérií nastavili a rád McClanea kontroluji v různých fázích jeho života,“ říká Bruce Willis, kterému snad jeho akčnost budeme věřit i až oslaví sedmdesátku. Jeho McClane totiž neztrácí na odvaze a síle, na improvizaci a nezničitelnosti.

Všechno to (jako vždycky) začíná nevinně. McClane se dozvídá, že jeho syn, se kterým se léta nestýkal, je souzený a odsouzený zločinec. Ke svým činům si měl vybrat právě ruskou metropoli. A protože McClane je přece jen otec jak se patří a osud syna mu není lhostejný, vydává se za ním, aby si ověřil fakta a pokusil se zakročit. Jenže ho čeká velké překvapení. Když John svého syna Jacka (Jai Courtney) najde, zjistí, že jeho syn je tajný agent s perfektním krytím a se zásadním úkolem - ochránit informátora CIA Komarovova (Sebastian Koch) a jeho i cenné informace dostat do bezpečí. Díky Johnově chybnému zdržení se však akce nezdaří přesně podle plánu. Během okamžiku se objeví zdánlivě neřešitelné komplikace a okolnosti, které donutí syna spojit síly s otcem, ačkoli mezi nimi vládne napětí a o rodinné pohodě se jim ani nesní. Naštěstí, jak praví podtitul snímku, jaký otec, takový syn. Jack je stejně tvrdohlavý a nezdolný jako jeho otec, a v tandemu jim to sedne. Dokonce se jim podaří vzájemné vztahy vzkřísit a kdoví, jestli tomu nepomohou právě tuny střelného prachu a výbušnin.

Pětadvacet let od svého prvního dobrodružství se na plátna vrací John McClane, tentokrát pod režijním vedením irského režiséra Johna Moore, který velmi rád využívá nejmodernější speciální efekty, což dokazuje i tímto snímkem. Pro nás je rozhodně zajímavé, že speciální efekty pro tento snímek vytvářela česká společnost UPP (www.upp.cz - spolupracovali také například na filmech „Salt“ a „2012“) a to věru dobře. Z budapešťských ulic se stalo centrum Moskvy se vším, co k tomu patří. Dokonalé honičky na silnicích pak potěší srdce každého správného fanouška akčních příběhů. Novou krví je ve snímku představitel Jacka „Johna“ juniora. Jai Courtney se narodil v březnu roku 1986. V roce 2008 si zahrál hlavní roli v úspěšném australském seriálu „Packed to the Rafters“ a hostoval v populárních „All Saints“. Objevil se také v komedii „To Hell & Bourke“ a několika krátkých filmech. Australský herec vystudoval Western Australian Academy of Performing Arts. Inside Film Magazine's 2012 jej označil jako jeden z výrazných talentů nové generace australských herců, kam také patří Margot Robbie, Alex Russell, Adelaide Clemens, a David Ludlow. Poté, co byl obsazen do Spartaka, se on a Andy Whitfield stali neodmyslitelnou dvojicí a velkými přáteli zůstali až do smrti Whitfielda v roce 2011. Courtney dál zůstává v kontaktu s Whitfieldovou ženou a dětmi. V seriálu „Spartakus: Krev a písek“ ztvárnil postavu otroka Varra, který je spolu se Spartakem cvičen na gladiátora.

Standardně dobrý je i Willisův výkon, který sice nijak nevybočuje z „McClaneovských“ mezí, ale zároveň udržuje charakter postavy v linii, na kterou je divák zvyklý. Stojí tedy i nové vyprávění za návštěvu kina? Pokud patříte mezi pamětníky prvních „Smrtonosných pastí“, určitě oceníte pokračování McClaneova dobrodružství. Jestli jste zároveň fanouškem filmů jako „Expendables“, čili návratů klasického akčního formátu, pak budete potěšeni také (i když „Expendables“ jsou nesrovnatelní). „Smrtonosná past: Opět v akci“ jsou prostě necelé dvě hodiny podívané s oblíbeným hrdinou a film nejspíš ani větší ambice nemá. Velkým přínosem je určitě soundtrack Marca Beltramiho. Film má ale i své negativní stránky. Dobrý den asi neměl scénárista Skip Woods. Herci by si určitě zasloužili lepší dialogy a propracovanější situace. V této verzi by scénář asi slušel spíš nějakému Seagalově návratu. Nic ve zlém. Nutno přiznat, že ze všech částí je právě tato asi nejslabší (a nejspíš také poslední). Jenže to jsou věci, které skalní příznivci Johnovi McClaneovi samotnému asi odpustí. Jako já. A proto, s přivřenýma očima, dávám filmu 60%.

P.S.: Ve filmu můžete zahlédnout například i Romana Luknára, což mu všichni závidíme.

Ivan Hladík

A Good Day to Die Hard
Akční / Krimi / Thriller
USA, 2013, 97 min
Režie: John Moore
Hrají: Bruce Willis, Jai Courtney, Amaury Nolasco,
Cole Hauser, Sebastian Koch...
ČR premiéra: 14. 3. 2013, CinemArt
www.diehardmovie.com  Autor: ihladik

režie:
John Moore
 
 
hraje:
Bruce Willis (John McClane), Jai Courtney (Jack McClane), Sebastian Koch (Komarov), Mary Elizabeth Winstead (Lucy McClane), Julija Snigir (Irina), Radivoje Bukvić (Alik), Cole Hauser (Collins), Amaury Nolasco (Murphy), Sergej Kolesnikov (Čagarin), Roman Luknár (Anton), Attila Árpa (ruský mafián), Zolee Ganxsta (ruský mafián), Anne Vyalitsyna, Norbert Növényi (ruský mafián), Iván Kamarás (šofér), Megalyn Echikunwoke (reportérka), Catherine Kresge (Neiderbrook), April Grace (Sue Easton), Nikolett Barabás (Anna Peterova), Patrik Vrbovský (manažer), Melissa Tang (Lucas), Péter Takátsy (žalobce), Ján Gallovič (Chagarinův rádce), Rico Simonini (plukovník), Pavel Lychnikoff
 
 
námět:
Roderick Thorp (postavy)
 
 
kamera:
Jonathan Sela
 
 
hudba:
Marco Beltrami, Marcus Trump (dodatečná), Brandon Roberts (dodatečná)
 
 
kostýmy:
Bojana Nikitovic
 
 
střih:
Dan Zimmerman
 
 
zvuk:
Ian Voigt, Dylan Voigt, Chuck Michael
 
 
produkce:
Alex Young
 
 
titulky-česká verze:
Petr Putna
 
 
dabing:
Alexej Pyško (John McClane), Michal Novotný (Jack McClane), Martin Zahálka (Jurij), Klára Jandová (Irina), David Matásek (Alik), Zbyšek Pantůček (Collins), Irena Máchová (Lucy), Zdeněk Podhůrský (Murphy), Pavel Šrom, Anna Brousková, Jan Szymik, Radka Přibyslavská, Petr Gelnar, Pavel Tesař, Ladislav Cigánek, Lukáš Jurek
 
 
zpěv:
The Rolling Stones ("DOOM AND GLOOM")
 
 
zvláštní efekty:
Uli Nefzer, Paul Stephenson, Gerd Feuchter (supervize), The Nefzers, Alastair Vardy
 
 
II. režie:
Jonathan Taylor
 
 
koproducent:
Stephen J. Eads, David Willis, Peter Veverka
 
 
koordinátor kaskadérů:
Domonkos Pardanyi, Steve M. Davison
 
 
vizuální efekty:
Tomáš Kalhous (vedoucí 2D oddělení), Eric D. Christensen (supervisor: Factory VFX), Factory VFX (dodatečné), Screen Scene (dodatečné), Everett Burrell, Sean Andrew Faden, Bryan Godwin, Randy Goux, Viktor Müller, Pixomondo Visual Effects, UPP, Method Studios, CP Scanline Production, Václav Kubant, Lukáš Herrmann, Matthew Lee
 
 
masky:
Gerald Quist (supervize a účesy)
 
 
asistent kamery:
Botond Aszalós
 
 
spolupráce:
Elena Nikitina Bick (dodatečné hlasy)
 
 
výprava:
Daniel T. Dorrance
 
 
výkonný producent:
Skip Woods, Tom Karnowski, Jason Keller
 
 
producent:
Wyck Godfrey, Alex Young
 
 
kaskadér:
Annabel Canaven, Miroslav Navrátil, Jindřich Klaus, Brendan Condren, Jan Petřina, Jan Holíček, Larry Rippenkroeger (Double: Bruce Willis)
 
 
překlad:
Zbyněk Ryba
 
 
casting:
Deborah Aquila, Tricia Wood
 
 
režie českého znění:
Vladimír Žďánský (+ úprava dialogů)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.