Duben
ohodnotit

Smrtící epidemie

Outbreak

Další název:
Smrtiaca epidémia (SK)
Rok:
1995
Délka:
128 minut
Premiéra v ČR:
1.6.1995
„O lidech, kteří se postavili vražedné epidemii smrtícího viru.“

Komentáře k filmu Smrtící epidemie

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 17
klasifikátor
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 3.4.2021
Wolfgang Petersen pravidelně   dokazuje, že jako režisér   opravdu UMÍ. Tenhle triller   je precizní filmařské   řemeslo ačkoliv má i   nějaké hollywoodské mušky   v ději. Na to ale jistě   zapomenete u sledování   výkvětu světového   herectví. K hlavní trojici   Dustin Hoffman, Morgan Freeman   a Donald Sutherland není co   dodávat ale činili se i   ostatní. Rene Russo v hlavní   ženské roli a v druhém   sledu osobnosti jako Kevin   Spacey. Cuba Gooding, Zakes   Mokae, Patrick Dempsey a   další. Už jen pro ty   ukázky skvělého herectví   stojí za to tenhle film   vidět. Jen si myslím, že   tohle není ta nejvhodnější   volba do televizního programu   v současné situaci s   pandemií. To ale nemá co   dělat s filmem ale   uvažováním televiz.   dramaturgů a programových   ředitelů.
mikee007
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 5.3.2018
Nejprve
si vyliji vztek nad totální   zoufalostí českých   distributorů, při překladu   amerických názvů.
Všechno, kde je jen   troška nějakého napětí,   tam se film jmenuje   "Smrtící". Ráj,   lék,žár,kruh,úder, bouře,   čas, déšť atd. Nebo   alespoň   "Smrtonosná", past,   pěst, zbraň, hráz,růže   atak dále, atak dále...
Všechno, kde je jen   náznak nějakého vtipu se   jmenuje   "Bláznivá",   láska, střela, výhra,   cesta, pětka, škola,   plavba...
To je prostě   děs.
A tak se   jednoduchý název   "Outbreak"   (vypuknutí) přeloží jako   "Smrtící   epidemie", aby bylo všem   jasné, že tady jde opravdu o   držku...
Mám tenhle   film rád. Má svižný děj,   hrají v něm výborní   sympatičtí herci, je   napínavý a končí happy   endem. A tak to mám rád.
Paradoxně to tempo,   které scénáristé   společně s režisérem   nasadili je jedinou muškou na   jinak dokonalém díle.
O co jde: skupina vědců   objeví v Africe nový virus a   během několika desítek   hodin !!! se stihne ta mrška   přemístit do Ameriky,   zmutovat, nakazit a vymlátit   jedno menší městečko a ti   šikovní chlapíci na něj   dokážou vymyslet a vyrobit   účinnou vakcínu, která   téměř okamžitě všechny   uzdravuje. Tedy něco, co by v   reálu trvalo měsíce, roky,   či desetiletí.
Ano,   zní to blbě, ale ten film je   opravdu výborný. Osobně se   mi líbilo, že se   scénaristé nespokojili jen s   rovinou honby za vysněným   lékem, ale dali do cesty   hlavním hrdinům další   překážky, jako třeba   sobeckého a cynického   nadřízeného (skvěle   démonický Donald   Sutherland).
Podtrženo, sečteno 128   minut skvělého napínavého   děje.
Frolíček
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 22.5.2017
Velmi dobře obsazený   snímek, který časem spíše   zkvalitněl. Žádné výbuchy   (tedy jen na začátku),   žádné zběsilé bitky,   hlavní hrdina normální   vědec než nějaký   akčňák, nebezpečí   neviditelné, o to více   smrtící. Patrick Dempsey s   vlasy proklatě nízko a Kevin   Spacey se zrzavou (nebo co to   bylo za barvu) kšticí. S   opičkami není radno se   líbat a jednou až přijde   Motaba k našim dveřím, tak   bude veselo.
collen
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 16.5.2017
Každopádně výborné   herecké obsazení a téma,   které není až tak   utopické, jak by se mohlo   zdát. Zpracování a film   jako takový je kvalitní a   přesto mám výhrady. Hlavně   k závěru filmu a pak, ani   trochu nemůžu souhlasit s   postoji těch vojenských   potentátů. To mne děsilo   víc než epidemie.
thejduk
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 5.10.2013
Katastrofický film o   možnosti zneužití epidemie   proti lidem ze strany armády.   Příroda se však dokáře   pomstít a vše se může   vyvinout ne tak, jak si to   někdo představoval.   Výborně obsazené   (D.Hoffman, K.Spacey,   M.Freeman), sice jisté   klišé, bohužel dosti   reálné, obavy, jen aby k   tomu ve skutečnosti nedošlo.
M.A.G.
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 15.5.2013
Tento film určitě patří   mezi ty, které neomrzí ani   poněkolikerém   zhlédnutí.
Jak už   pointa filmu ( smrtící vir a   dění kolem něj ), tak i   herecké obsazení z tohoto   filmu udělali velmi kvalitní   kus.
prvosenka
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 11.2.2013
SMRTÍCÍ EPIDEMIE

Katastrofický snímek v   čele s dalším neohroženým   americkým hrdinou jdoucím   hlavou proti zdi. Jde sám ve   svém přesvědčení proti   všem, kteří zneužili své   pravomoci.

Smrtící epidemie je   příběh o malém   mikroskopickém organismu,   který může stát na   počátku konce lidstva.   Námět není nijak   originální, ani jeho   zpracování není nijak   světoborné. Přesto nabízí   zajímavý pohled na celou   problematiku v širších   souvislostech. Na počátku   filmu šokuje děsivá   atmosféra vymíracích vesnic   v Africe a nekompromisní   řešení situace v režii   americké armády. Ale   příroda si přece našla   způsob, jak se i po letech   pomstít. Prostřednictvím   malé roztomilé opičky   poslala smrtící virus zpět   do centra dění. A malé   americké městečko plné   milých obyčejných lidí se   stalo náhle centrem   pozornosti médií i   ozbrojených složek. Dva   generálové, kteří už   jednou likvidovali nebezpečí   od základu, stojí před   stejným úkolem. Jenže nyní   nejsou infikovaní lidé   bezvýznamní domorodci z   dalekého světadílu, ale   obyvatelé USA. Lze i tu   použít konečné řešení,   totální likvidaci nákazy   formou bombového útoku?

Film nabízí   zajímavou polemiku o   odpovědnosti jedince i   systému. Nejhorší na tom   všem je, že tím jak se   zkracuje vzdálenost mezi   jednotlivými světadíly,   není tato hrozba nijak   nereálná. Zajímavé téma o   „cestujících virech“   může opravdu někdy nabýt   na aktuálnosti, neboť při   dnešním pokrytí zeměkoule   leteckými tratěmi těmto   nebezpečným nemocem jenom   nahráváme. Šíření   nákazy nejrůznějších   forem chřipky do celého   světa jsme si nakonec už   vyzkoušeli v praxi. V těchto   souvislostech se skutečně   může docela lehce stát, že   nějaký virus bude nechtěně   (nebo dokonce chtěně)   přenesen ze zamořené   oblasti do civilizace. A   uklidňovat se můžeme jen   tím, že hlavní zdroje   virové nákazy leží někde   v nejchudších a zanedbaných   částech světa s   nedostatečnou hygienou. Já   nevím, zda jsme skutečně   tak daleko od problémů   chudých států, jak si   mnohdy myslíme. Přestože   byla vypracována   nejrůznější bezpečnostní   opatření, faktem zůstává,   že lidský faktor selhává   vždy zcela spolehlivě jako   první. Podceňovat   nebezpečí je přece tak   lidské !

Je   nastolena těžká otázka. Je   možno morálně ospravedlnit   obětování jednoho města v   zájmu záchrany ostatních   lidí? Odpovědnost za   řešení není jistě   jednoduchá záležitost. Co   když zbytečným otálením   dojde k nenávratnému   šíření epidemie, kdo má   pravomoc rozhodnout, vybrat to   lepší a správnější   řešení. Kdo unese   odpovědnost za záchranu   obyvatel, záchranu   městečka, státu,   případně celého světa.

Zkušený   bakteriolog Sam Daniels   zásadně nesouhlasí s   nemilosrdnou likvidací   nakaženého obyvatelstva.   Nalezení protilátky je v   každém případě lepší   řešení než masové   vyvražďování civilního   obyvatelstva, ale v cestě mu   stojí ubíhající čas,   neznámý vir, jeho čiperný   nositel i strohé a neosobní   armádní postupy. Armáda má   vcelku jasno o řešení   problému. Vydá rozkaz. Sam   Daniels si věří natolik,   že přes jasné instrukce   poruší všechna pravidla a   dogmata ve snaze zachránit co   se dá. Neohroženě se   vydává hledat nositele viru,   neváhá se odvážně vrhnout   do hlubiny při skoku na loď   obchodníků se zvířaty a   neodradí jej ani   pronásledování vojenskými   vrtulníky.

Film pozvedly o třídu   výše herecké výkony   hlavních představitelů. V   hojné míře se tu vyskytuje   celá plejáda znamenitých   herců. Uvidíme například   Morgana Freemana, Kevina   Spaceyho, nicméně ozdobou   zůstává zejména výborný   výkon Dustina Hoffmana.

Tento příběh o   souboji s časem si udržuje i   přes svou délku napětí a   svým zpracováním   ožehavého tématu   nenechává diváky chladným.   Už jen pro tu atmosféru   nelze jinak než doporučit   dál.
FLA
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 17.11.2011
Hodně dobrý thriller se   slušným hereckým ansáblem   a se zajímavým tématem,vím   že jsem ani nedutal a film   mně svým tempem a silnými   scénami dostal.Jedna malá   opička a co je z toho   problémů.
SvoKar
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 19.1.2011
Hlavně obsazením   nadprůměrný   "katastrofický"   (lze-li to tak nazvat) film   mj. o tom, čeho všeho jsou   lidé schopni, když chtějí   nejen něčeho dosáhnout, ale   také zabránit jiným, aby to   řekli... Jednou za čas se to   dá.
BinLADIN
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 12.6.2010
Fikce asi ne skvělí film   který je velmi slušně   obsazen
a   herecké výkony jsou skvělé   tento film stojí zato.
jarda53
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 16.3.2010
Já si neumím představit,   že se dožiji situace,že v   zájmu zachování lidstva   budu třeba obětován, jako   to zřejmě bylo za války,   ale v demokratickém světě?V   Americe zřejmě již takové   problémy mají,když o tom   tak sugestivně točí filmy   tohoto druhu.
Agostino
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 23.1.2010
Vo svojom žánre a obsahom je   to jeden z tích   vydarenejších filmov, ktorý   sa na rozdiel od iných dá   pozrieť opakované. Dej nie   je vôbec stereotypný, je   dramatický a napínavý. Vo   filme sa zišlo veľmi   kvalitné herecké obsadenie,   čo zvýšilo aj jeho samotnú   úroveň.
uwe
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 22.5.2009
Je pravděpodobné že se to   někdy stane - jde jen o to   kdy! Z tohohle filmu až   mrazí - a jestli to pak   vezmou do ruky zelený   mozky,je s námi ámen!
karlosphonic
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 27.4.2009
Jeden z mála katastrofických   filmů,který byl opravdu   výborně natočen.V   posledních deseti letech jsem   podobných filmů viděl již   nějak moc.Proto si   myslím,že právě Smrtící   epidemie konkurenci s   přehledem   válcuje.Samozřejmě,že sled   událostí ve filmu je   příliš rychlý,ale to být   musí.Po ptačí a prasečí   chřipce je tento snímek   bohužel i čím dál tím   více mrazivější...
Charlie35
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 21.3.2009
Takhle nějak si představuji   optimálně natočený   katastrofický thriller.   Dobrá režie, dobrý   scénář a silné herecké   obsazení. Zábava na úrovni.
LenC2
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 5.2.2009
V africkém pralese objeví v   jedné vesničce velmi   nebezpečný virus horší   než Ebola, který musí být   zničen. Ale bohužel není a   dostává se v malé opičce   do Spojených státu kde se   šíří velmi rychle. Díky   odborníkovi na viry, kterého   hraje D.Hoffman dokáže   zabránit nejhoršímu a najde   protilátku na virus.   Režiséru W. Petersonovi se   podařilo natočit napínavý   příběh s hvězdným   obsazením Hoffmana Freeman.
hvezdyn
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 11.12.2005
Sekačkou sedmikrásek proti viru
Podle mého soudu je tento   film jedním z nejlepších,   které se natočily na téma   smrtelné epidemie   ohrožující lidskou   společnost. Film vyniká   hereckým obsazením,   výpravou i efekty   znázorňující příznaky   nemoci. Samozřejmě   nezapomínám na jiný   vynikající film dle   divadelní hry Karla Čapka   Bílá nemoc.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih169527minih169527Slunečná (2020) [TV seriál] 
Slunečná n
minih11920minih11920Malý partyzán (1950) 
n
minih164163minih164163Příliš osobní známost (2019) 
Příliš osobní známost n
minih6702minih6702Domino (1977) 
The Domino Principle n
minih20096minih20096Šakalí léta (1993) 
Šakalí léta n
minih39228minih39228Patsy (1964) 
The Patsy n
minih155299minih155299Vdova po dvou mužích (1981) [TV inscenace] 
Vdova po dvou mužích n
minih13222minih13222Muž, který rozdával smích (1970) 
n
minih79809minih79809Hunger Games (2012) 
The Hunger Games n
minih41025minih41025O velkém nosu (1983) [TV inscenace] 
O velkém nosu n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Maigret a sklepení Majesticu (...

22:25 - 00:10

88 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

ČT2 - Rwanda, cena za úspěch

23:35 - 00:30

18 minut již uběhlo
37 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

23:45 - 00:45

8 minut již uběhlo
52 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

22:45 - 23:55

68 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190570
Osobností: 697854
Fotografií: 763987
Plakátů: 376604
Obsahů a biografií: 178287

Poslední komentáře

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10