Smrtící bumerang (1995)

Smrtící bumerang (Sling Blade)
82.4 %
 
 
 
Film na Blu-ray

Sling Blade

    Žánr: psychologický
    Země: Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 28.1.1999        
    Délka: 135 min.
„Jeden z nejoriginálnějších a nejpůsobivějších filmu tohoto desetiletí“
Retardovaný Karl jako dvanáctiletý chlapec zavraždil svou matku a jejího milence a teď, po sedmnácti letech má být propuštěn, jak on říká, z nervózního sanatoria. Ředitel psychiatrické léčebny mu zajistí u svého kamaráda v dílně práci. Novou rodinou se pro Karla stane malý Frank a jeho maminka. Ta má ale příliš agresivního přítele...

Billy Bob Thorton, který získal v roce 1996 Oscara za nejlepší adaptovaný scénář, (byl nominován i v herecké kategorii) je režisérem, scénáristou a představitelem hlavní role ve filmu "Sling Blade - Smrtící bumerang". Vytvořil emociálně silný příběh o mentálně zaostalém muži, který dokonale "po svém" řeší konfliktní situace. Nechce bezmocně čekat na spravedlnost, je nesmlouvavý, bez ohledu na pud sebezáchovy. Thorton staví svého hrdinu vedle takových, jako byl Forrest Gump a nechává na divácích, jak ho budou vnímat, aby mohli posoudit i sebe sama.

režie:
Billy Bob Thornton
 
 
hraje:
Billy Bob Thornton (Karl Childers), Dwight Yoakam (Doyle Hargraves), J. T. Walsh (Charles Bushman), John Ritter (Vaughan Cunningham), Lucas Black (Frank Wheatley), Natalie Canerday (Linda Wheatleyová), James Hampton (Jerry Woolridge), Robert Duvall (Karlův otec), Rick Dial (Bill Cox), Brent Briscoe (Scooter Hodges), Christy Ward (Melinda), Sarah Boss (Marsha Dwigginsová), Kathy Sue Brown (Theresa Evansová), Wendell Rafferty (Melvin), Jim Jarmusch (prodavač)
 
 
scénář:
Billy Bob Thornton
 
 
kamera:
Barry Markowitz
 
 
hudba:
Daniel Lanois
 
 
výprava-architekt:
Clark Hunter
 
 
kostýmy:
Douglas Hall
 
 
střih:
Hughes Winborne
 
 
zvuk:
Jeff Kushner, Paul Ledford
 
 
vedoucí produkce:
Larry Meistrich
 
 
produkce:
Brandon Rosser, David L. Bushell
 
 
titulky-česká verze:
Kateřina Hámová
 
 
výtvarník:
Joe Arnold
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.