Smrt si říká Engelchen (1963)

Smrt si říká Engelchen (Smrť sa volá Engelchen)
77.1 %
 
 

Smrť sa volá Engelchen

Další název: Smrt si říká Engelchen; Death Is Called Engelchen

    Žánr: válečný / drama / film noir
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 3.5.1963        
    Délka: 131 min.
„Nelítostný boj na život a na smrt v posledních dnech války.“
POZOR SPOILER

Sovětský rozhlas hlásí osvobozování na břehu řeky Moravy. Tanky jedou městem a u jedné z vil je postřelen partyzán Pavel. Hledal zde své děvče Martu, nalezl ji mrtvou.

Obchodník Alois Kroupa jej převeze raněného do nemocnice, kde se jej ihned ujmou. Pavel byl střelen do zad. Nyní leží a je u něj řádová sestra Alžběta. Pavel si vzpomíná, jak přišli do jedné z vesnic, asi Leskovce, kde byla spousta oběšených. Pak se u jejich skrýší objeví nacista s vojákem. Voják je zabit a nacista důstojník zatčen. Velitel partyzánů Nikolaj mu slibuje volnost pro jeho muže, pokud se dobrovolně vzdají. Všichni partyzáni s tím zrovna nesouhlasí. Přesto se tak stane a nacisté odcházejí. Pavel dostává příkaz jejich velitele zabít, ale moc se mu do toho nechce, protože si spolu vcelku rozuměli.

Mezitím v nemocnici Pavel nadává jako špaček. Přijdou za ním děti, aby viděly hrdinu. Lékař je vzteklý, že Pavel nespolupracuje a stále skuhrá.

V oddíle dostává Pavel další úkol. Má jet do Brodu za četníkem Bártou a vyrazit z něj, kdo zradil soudruhy z Leskovce. S ním tam jede dívka Marta, která jej ubytuje u sebe ve služebním bytě. Jak to skončí, je jasné. Pavel pak najde Bártu přímo v hospodě. Ten ze strachu udá udavače. Byl to Cyril Konečný, je mu ihned „zaplaceno“. Do nemocnice přichází obchodník Kroupa a žádá o doznání, že zachránil Pavlovi život. Ten jej žene „svinským krokem“.

Ve vzpomínce se opět setkává s Martou, která mu ukáže velitele jagdkomanda Engelchena. Partyzáni přepadnou nacisty a jejich velitele odpraví sama Marta, která se tam, čertví jak, vzala. K partyzánům přichází nový muž, tvrdící že utekl Němcům. Zkouškou prošel, ale Pavlovi se stále nezdá. Když pak ve světnici, kde se partyzáni opíjejí, objeví pancéřová pěst, tento muž prchá. Oddíl z Pasek odchází, pak zlikviduje Engelchenův oddíl.

Pavel v nemocnici konečně pocítí v noze bolest a má z toho radost jako chlapec.

Oddíl je nucen prchat a ukrývat se. Nacisté je pronásledují a štvou jako zvěř.

V nemocnici Pavla navštíví domněle mrtvá Marta. Tíží ji zážitky z války a ona kvapně odchází. Po ní sem přichází Pavlův spolubojovník.

Celý partyzánský oddíl již slaví konec války, když sem přibíhá muž a tvrdí, že nacisté spálili Paseky. Partyzáni tam jdou a na vlastní oči spatří dílo zkázy.

Pavel opouští nemocnici a jde hledat toho, kdo tohle všechno způsobil…  Autor: Pitryx

režie:
Ján Kadár, Elmar Klos
 
 
hraje:
Jan Kačer (Pavel), Eva Poláková (Marta), Blažena Holišová (Alžběta), Martin Růžek (doktor), Vlado Müller (Nikolaj), Otto Lackovič (Ondra), Antonín Molčík (partyzán Toník), Oľga Adamčíková (Rožková), Wanda Spinka (Jožina), Oto Ševčík (Willy), Ota Sklenčka (četník Bárta), Walter Taub (generál), Miroslav Macháček (Macků), Čestmír Řanda (Kroupa), Emil Rohan (předseda), Otto Šimánek (učitel), Karel Bezděk (partyzán), Karel Vavřík (hostinský), Jaroslav Moučka (Vytiska), Anna Volšičková (služebná Andulka), Karel Hovorka (partyzán), Ľudovít Ozábal, Jiří Hurych (partyzán), Ervín Zolar (Martin), Norbert Chotaš (Engelchen), Martin Kožuch (Konečný), Ezard Haußmann (německý poručík), Pavel Bártl (sovětský partyzán Dimitrij Astapov), Karel Fořt (Walter), Alex Jandouš (poddůstojník), Helena Kotoučová (matka Jožiny), Josef Stehlík (Rožek), Gustav Vondráček (partyzán), Jozef Príhoda (partyzán), Václav Podhorský (partyzán)
 
 
námět:
Ladislav Mňačko (román)
 
 
scénář:
Ján Kadár, Elmar Klos
 
 
kamera:
Rudolf Milič
 
 
hudba:
Zdeněk Liška
 
 
výprava-architekt:
Boris Moravec
 
 
kostýmy:
Nita Romanečová
 
 
střih:
Jaromír Janáček
 
 
zvuk:
František Černý, Bohumír Brunclík (zvukové efekty)
 
 
vedoucí produkce:
Josef Ouzký
 
 
II. kamera:
Josef Pechar
 
 
masky:
Jiří Hurych, Ladislav Bacílek, Anna Volšičková
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Jiří Mařas, Růžena Hulínská
 
 
asistent režie:
Karel Čáslavský
 
 
asistent kamery:
Jiří Širc
 
 
pomocná režie:
Stanislav Černý
 
 
odborný poradce:
Alois Bíca, Vladimír Beneš
 
 
asistent vedoucího výroby:
Ctibor Jeřábek
 
 
asistent architekta:
Zbyněk Hloch
 
 
skript:
Věra Vláčilová
 
 
asistent střihu:
Diana Heringová, Eva Lichtensteinová
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.