Duben
ohodnotit

Smrt na Nilu

Death on the Nile

Další název:
Smrť na Níle (SK); Tod auf dem Nil; Smierc na Nilu
Žánr:
Rok:
1978
Délka:
135 minut
„Štěstí přenechává jiným, on zapojuje ty malé šedé mozkové buňky…“

Komentáře k filmu Smrt na Nilu

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 14
klasifikátor
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 2.10.2023
Hvězdně obsazené filmové   zpracování slavného románu   Agathy Christie, kde kromě   Petera Ustinova v hlavní roli   Hercule Poirota září i   David Niven, George Kennedy,   Mia Farrow, Jane Birkin a   další herecké osobnosti,   natočil známý režisér   John Guillermin, který měl v   té době už za sebou filmy   jako Most u Remagenu,   Skleněné peklo či King Kong   a tak k celému filmu už   není mnoho co dodávat.   Režijní i herecká kvalita   (ta literární je mimo   diskuzi) totiž promlouvá   sama velmi jasnou řečí.
topipig
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 22.4.2023
Stará dobrá Agáta. Její   detektivky nestárnou, jsou   vtipné a chytré. Smrt na   Nilu je klasika, kterou John   Guillermin na filmové plátno   převedl bezvadně a obsadil   parádní hereckou extra   třídou. A ty nádherný   ženský, Mia Farrow, Jane   Birkin, Lois Chiles, Olivia   Hussey, radost pohledět.   Peter Ustinov se role Hercula   Poirota zhostil úctyhodně.   Český kinodabing opět   luxusní a prvotřídní   výsledek - Čestmír Řanda,   Blanka Bohdanová, Jana   Dítětová, Eduard Cupák,   Ladislav Mrkvička, Helena   Štáchová, Petr Haničinec,   Jiří Holý, Stanislav   Fišer, Soňa Dvořáková,   Dana Syslová, Alena   Kreuzmannová, Táňa   Fischerová, Jiří Novotný.   Dokonalost.
FLA
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 23.12.2019
Asi nejsem cílová skupina,   ano výprava, lokace, kostýmy   a technická stránka OK. Pár   vtípků a hlášek také   funguje + zajímavé odhalení   pachatelů při tolika   podezřelých, ale pomalé   tempo a spousty keců kolem to   uspávají, napětí je zde   malé na krimi, jedno   podívání stačilo, ještě   zvýrazním hereckou sestavu -   50%.
falm
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 17.3.2019
Poirit = Ustinov
Možná to bude českým   dabingem, možná je Ustinov   svým ruským původem   bližší naší slovanské   povaze, ale promne bude   jedině on pravý, Herculem   Poirotem. Jako člověk z masa   a kostí - ať se jedná od   Smrt na nilu nebo Zlo pod   sluncem...
Nejde tady   jen o detektivku. Jde o   plnokrevný výkon, kterému   se David Suchet - jakkoli   výborný - nemůže svou   svázanosti zdrženlivostí   vůbec vyrovnat. Je jako   loutka voděnána   provázcích.
Ustinův   Poirot skutečně žije.
Film má navíc unikátní   egyptskou filmovou výpravu,   dokonalou kameramanskou   atmosféru, o hudbě Nino Roty   nemluvě.
martin.stusak.9
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.7.2018
Hercule Poirot od autorky   Agathy Christie je stejný   detektivní fenomén jako   Sherlock Holmes od Arthura   Conana Doyla. Oba mají   výrazný detektivní   ´čuch´ a smysl pro   spravedlnost. V jistých   ohledech však pochopitelně   mají přece jen určité   charakterové rozdíly. ´Smrt   na Nilu´ je vedle příběhu   pod názvem ´Vražda v Orient   expresu´ dalším   nejznámějším románem,   který je často zfilmován a   to v různých podobách. Roli   detektiva si střihnul Peter   Ustinov a zahrál ho neméně   zdatně. I zde je román do   filmové podoby přepsán s   respektem k autorce a jejím   představám. Děj má svůj   plynulý vývoj a i přes   více jak dvouhodinovou   stopáž v žádném   případě nenudí. Atmosféra   na lodi i v prostorách   památek starého Egypta   doslova z filmu září.   Pomaloučku se každou minutou   zvyšuje napětí a divák   sám přemýšlí, kdo že je   ten pachatel. Co postava, to   osobitý charakter, každý je   podezřelý. Kostýmy vkusné,   intriky impozantní, výprava   kouzelná. Nic naplat, dnes   už klasika, avšak stále   divácky přitažlivá.
clara.bow
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 14.10.2015
Ono i televizní zpracování   má v zastoupení Davida   Sucheta své kouzlo, ale Peter   Ustinov a další hvězdné   obsazení dávají tomuto   filmu svůj punc   jedinečnosti. Rozhodně   velice zajímavé pojetí   Poirota, a ostatně pan   Ustinov byl úžasný   herec...MHCB
diamant
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 15.1.2012
Ustinove. ne....
Po nejméně dvojím   zhlédnutí verzí se Suchetem   i s Utinovem jednoznačně   doporučuji tu se Suchetem.   Ustinovův Poirot je   nekonsistentní postavou -   jednou se chová vybraně a v   následující scéně je zase   neurvalý a s periferním   vyjadřováním. To se u   Suchetova Poirota NIKDY   nestává. Prostě jak se u   nás v Čechách říká: Nebe   a dudy. Chcete-li si vychutnat   herectví Petra Ustinova   zvolte jinou jeho roli.
superfilmar
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 14.1.2012
Film překonal předlohu i adaptaci se Suchetem
Předloha i nová verze této   detektivky jsou jen lehce   nadprůměrné, tato adaptace   je ovšem výborná ve všech   směrech, Suchetova verze na   ni zdaleka nemá. Peter   Ustinov pojal Poirota trochu   jinak, ale jeho styl mi sedí,   je lepší než Albert Finney   z Orient expresu. Stejně jako   zmíněný film má i tento   výborné herecké obsazení.   Nejvíc mě bavili skvělý   Ustinovův přihrávač David   Niven, Maggie Smith a Angela   Lansbury. Film je dokonalý ve   všech směrech. Má   úchvatné exteriéry,   nákladnou výpravu, výborné   kostýmy a krásnou hudbu.   Kromě příjemného napětí   se dočkáme i několika   povedených vtipů. A navíc   detektivky které se   odehrávaly na lodi nebo ve   vlaku, patří k nejlepším v   tvorbě Agathy Christie.
Byl jsem nadšen a poprvé   dávám přednost jiné verzi   než té s Davidem Suchetem.
jarda53
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 30.3.2010
Nejsem obdivovatelem Agathy   Christie a její příběhy   mě nic neříkají.   Příběhy mě připadají   stejné.Od autorky jsem viděl   divadelní hru Past na myš,   ato je detektivka postavena na   hlavu. Čaje jsou ale   výtečné.
hledaseniki
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 30.10.2009
Death on the Nile
Smrt na Nilu byla moje první   detektivka, kterou jsem   četla, mám na mysli od   Agathy Christie a tak jsem si   samozřejmě nemohla nechat   ujít ani její filmové   zpracování. Herecké   obsazení je víc jak   hvězdné stejně tak jako   samotný příběh, který je   prostě geniální.

Film kopíruje   knihu hodně přesně, snad   jen vynechává pár   zdlouhavých a zbytečných   diskuzí, které nejsou nijak   podstatné, takže kostra   příběhu je přesná. Peter   Ustinov je vynikající herec,   a i přesto, že je zde   vynikající já radě v roli   Hercula Poirota, Davida   Sucheta. Vše je jak má být   a k tomuhle filmu není   potřeba ani nic moc psát,   tenhle film se prostě musí   vidět, protože slova na něj   nestačí.
curil
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 30.1.2009
Miluju detektivky, a tento   přepis patří mezi   nejlepší z pera Agathy   Christie. Raději mám   americkou tvrdou školu -   Dashiela Hammeta, Raymonda   Chandlera. Ale Peter Ustinov v   hlavní roli je perfektní, i   když David Suchet v   televizních přepisech je   také "jednička".
Petra.Barbie
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 26.8.2008
Vcelku slušná detektivka....
...z níž sice už hodně   čiší nostalgie, ale jinak   rozhodně není špatná.   Slavný režisér Guillermin   sáhl od katastrofického do   zcela detektivního žánru a   vytvořil tuto adaptaci   románu Agathy Christie, jíž   lze vyčíst snad jen   uřčitou zdlouhavost ze   začátku, nežli dojde k   první vraždě, chvílemi se   divák opravdu nudí, teprve   druhá půlka filmu nabírá   spád, ale i tak lze mluvit o   klasice detektivního žánru.   Jak už je zde v jednom   komentáři uvedeno, Petera   Ustinova překonal   vynikající David Suchet,   také ho mám v roli "Mon   ami" Poirota raději,   nicméně uznávám, že   Ustinov byl dříve a ve své   době rozhodně také   vynikající.
Chrustyn
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 23.8.2008
Slušná detektivka, která   však nedosahuje kvalit   předchozí Vraždy v Orient   expresu. Peter Ustinov pojal   Hercuila Poirota úplně jinak   než Albert Finney ale   rozhodně to neznamená, že   by to bylo špatně. Poirot je   v jeho podání sympaťák k   pohledání s jakýmsi divným   francouzským přízvukem (v   dabingu to alespoň tak   vypadalo), kterému určitě   budete držet palce a rádi mu   pomůžete s vyšetřováním   vraždy. A zde je podle mě   hlavní problém filmu. Na   hlavní tahák tohoto žánru   tedy na vraždu čekáte   takřka hodinu filmu a   předchozí dění spíše   nudí. Avšak je to jediný   problém film, který se dá   překousnout a poté už se   film krásně rozjede a vy   budete moci s hlavním hrdinou   pátrat po vrahovi. A   posledních 15 minut ve   kterých Poirot odhalí vraha   nemá chybu.
Dr.Karas
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 31.7.2008
Ne deset, ale tisíc bodů pro Bette Davis.....
.....která je zde naprosto   dokonalá. Ale Peter Ustinov   je pro nás většinu již   překonaný panem Suchetem,   škoda. Ale jinak vše je   dokonalé, až na hlavního   představuitele. Výprava,   hudba, nechybí ani humor.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih102857minih102857Východ (2013) 
The East n
minih66711minih66711Věc: Počátek (2011) 
The Thing n
minih178605minih178605Nechcete jet do Bembrly? (1969) [TV film] 
Nechcete jet do Bembrly? n
minih154592minih154592Trapný padesátky (2017) [TV seriál] 
Trapný padesátky n
minih107054minih107054Život Adèle (2013) 
La Vie d'Adèle – Chapitre 1 & 2 n
minih118882minih118882E.A. Poe: Podivný experiment (2014) 
Eliza Graves n
minih140814minih140814Bohové Egypta (2016) 
Gods of Egypt n
minih12662minih12662Mlčení jehňátek (1991) 
The Silence Of The Lambs n
minih28356minih28356Devátá brána (1999) 
The Ninth Gate n
minih27783minih2778328 dní (2000) 
28 Days n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Maigret a sklepení Majesticu (...

22:25 - 00:10

22 minut již uběhlo
83 minut zbývá do konce

ČT2 - Černobyl: Nová svědectví

22:45 - 23:35

2 minut již uběhlo
48 minut zbývá do konce

NOVA - Zlatá labuť (2023) [TV seriál]

21:40 - 23:00

67 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

22:45 - 23:55

2 minut již uběhlo
68 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190569
Osobností: 697849
Fotografií: 763986
Plakátů: 376599
Obsahů a biografií: 178287

Poslední komentáře

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10