Smrt mouchy (1976)

Smrt mouchy
72.3 %
 
 

Další název: Death of a Fly

    Žánr: drama / psychologický
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 1.4.1977        
    Délka: 86 min.
POZOR SPOILER

Milan je ještě školák, ale už se cítí dospělý. Zrovna běží s bochníkem chleba z obchodu. Nese jej domů, kde má s rodiči byt tři plus jedna. Má tedy svůj pokoj i magnetofon a zde tedy spřádá tkanivo svých snů. Ty se nejvíce týkají dívky Magdalény Fialkové. Milan rád fotí, fotí skoro vše. A každou sobotu musí s rodiči na chatu.

Jednou profesor ve škole vypráví o zamoření planety a zadá úkol, který se má týkat znečištění. Milan tedy nafotí „stádo paďourů“, jak myjí svá auta a chemii vesele splachují kbelíky do říčky. U této akce také nalezne Magdalenu při líbání se spolužákem. Následně jí volá a on je tam ten spolužák zase. Tak roztrhá všechny fotky, mimo ty z onoho umývání aut. Z těch udělá výstavku, ale na příkaz profesora je sundá.

Roztrhané fotky najde spolužačka Alena i s Magdou, která se najednou k Milanovi začne znát až moc.

Milan se účastní táboráku, kde se trochu chytne s tím spolužákem, a vrací se domů až druhý den. Reakce rodičů jsou vcelku klidné, matka otce totiž dost zpracovala.

Pak se Milan dozví, kdo udal jeho práci s fotkami, a strašně se s tím kriplem popere.

Když jej Magda pozve na rande, je nadšen a přichází o chvilku dříve. Jen o malinkou, ale stačí to k tomu, aby viděl, že ji přivezl někdo v autě a ona se s ním líbá. Milan se k ní nezná.

Když pak něco připálí, vrazí sem sousedka Kodetová, co má muže v zahraničí, a Milan ji použije jako záchranu. Ona se zas tak moc nebrání, a tak to skončí velmi nečekaně.

Pak je opět na chatě, kde dochází k autonehodě. Milan se zde stává hlavním hrdinou. A dokonce musí překonat svou fobii z much.  Autor: Pitryx

režie:
Karel Kachyňa
 
 
hraje:
Luboš Knytl (student Milan Hlaváček), Jana Krausová (Magda Fialková (pod jménem Pehrová)), Miroslava Šafránková (studentka Alena Kazdová), Josef Somr (otec), Jaroslav Satoranský (Votruba), Milena Dvorská (sousedka Kodetová), Petr Haničinec (Sláma), Petr Kostka (lékař), Miroslav Moravec (Kotas), Jiří Lábus (příslušník VB), Jiří Ornest (příslušník VB), Martin Stropnický (Berger), Jiří Schwarz (Pintr), Zlata Adamovská (spolužačka), Zuzana Fišerová (spolužačka), Michal Pešek (spolužák), Otakar Brousek (student Honza Látal), Libuše Švormová (Zdena Hlaváčková, Milanova matka), Martin Kolár (student), Eva Trunečková (sousedka Meruňková), Hana Kazdová (Jarmila), Martin Zahálka (student), Marie Sýkorová (tanečnice), Monika Hálová (studentka)
 
 
námět:
Pavel Blumenfeld
 
 
scénář:
Pavel Blumenfeld, Jan Otčenášek, Karel Kachyňa, Jana Štroblová (spolupráce)
 
 
kamera:
Jaroslav Kučera
 
 
hudba:
Zdeněk Liška
 
 
výprava-architekt:
Karel Vacek
 
 
kostýmy:
Irena Greifová, Eva Lackingerová
 
 
střih:
Miroslav Hájek
 
 
zvuk:
Miloslav Hůrka, Ivo Špalj (mix)
 
 
vedoucí produkce:
Josef Ouzký
 
 
mluví:
Richard Honzovič (hlas popisující nehodu)
 
 
II. kamera:
Richard Valenta
 
 
dramaturgie:
Václav Nývlt
 
 
pomocná režie:
Václav Gajer
 
 
fotograf:
Zdeněk Dukát
 
 
kaskadér:
Jaroslav Klenot
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.