Smím prosit? (1937)

Smím prosit? (Shall We Dance)
79.4 %
 
 

Shall We Dance

Další název: Stepping Toes; Watch Your Step

    Žánr: muzikál / komedie
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 116 min.
"Smím prosit?" je název jedné z rozkošných tanečních scén, plných gracie a vtipu dvojice Freda Astaira a Ginger Rogersové a zároveň i název filmu. Jeho děj je osnován tak, aby poskytoval hodně příležitostí k tanečním kreacím jednotlivců, párů a revuálních skupin, ale zároveň vytváří dobrou veselohru, zábavně zašmodrchanou s rušným spádem a střídáním výjevů.

Tanečník Peters (Fred Astair) pozná v Paříži tanečnici Lindu Keenovou (Ginger Rogersová), do níž se zamiluje a následuje ji do New Yorku. Omylem jsou již na palubě lodi považováni za manžele, což se stane senzací novin, ale pro oba příčinou víceméně veselých i trapných zápletek, kde neposlední úlohu hrají impressariové (výborná figurka E. E. Hortona), ctitelé Lindy, bezejmenné typy z obecenstva. Místo děje se stále střídá, lidé se mění, elegance i půvab žen se uplatňují, ale ovšem v popředí se ocítají vždy taneční výkony.

Je zajímavé vidět tu jako partnerku Freda Astaira též v jednom tanci Harietu Hoctorovou, světlovlasou balerinu Metropolitain-Opery v New Yorku a s Ginger Rogersovou tančí též Petr Theodor z newyorských revuálních divadel, což dalo divákům možnost posoudit vkus a záliby tamnějšího obecenstva. Novinkou byl tanec hlavního páru na kolečkových bruslích, který si vyžádal dlouhý nácvik a dokazuje, že cesta k úspěchům není jen tak přímá, lehká, jak by se leckterý naiva mohl domnívat.  Autor: Asmodej

režie:
Mark Sandrich (.)
 
 
hraje:
Fred Astaire (Peter P. Peters / Petrov), Ginger Rogers (Linda Keeneová), Edward Everett Horton (Jeffrey Baird), Eric Blore (Cecil Flintridge), Jerome Cowan (Arthur Miller), Ketti Gallian (Lady Tarringtonová), William Brisbane (Jim Montgomery), Harriet Hoctor (tanečnice)
 
 
námět:
Harold Buchman (.), Lee Loeb (.)
 
 
scénář:
Ernest Pagano (.), Allan Scott (.)
 
 
kamera:
David Abel (.), Joseph F. Biroc (.)
 
 
hudba:
George Gershwin (.), Ira Gershwin (texty písní)
 
 
střih:
William Hamilton (.)
 
 
zvuk:
Hugh McDowell (.)
 
 
trikové snímky:
Vernon L. Walker (.)
 
 
výprava:
Van Nest Polglase (.)
 
 
producent:
Pandro S. Berman (.)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.