Duben
ohodnotit

Smím prosit?

Shall We Dance?

Další název:
Darf ich bitten?
Rok:
2004
Délka:
106 minut
Premiéra v ČR:
17.3.2005
„Pojďte si zatančit“
Popis / Obsah / Info k filmu Smím prosit?
Přepracovaný chicagský účetní (Gere) je unavený každodenní rutinou, jíž jeho život podlehl. Jednoho dne však spatří krásnou učitelku tance (Lopez) a rozhodne se, že začne chodit na její hodiny tance, aby ji lépe poznal. Jak radost z tance začne procházet jeho životem, pozná, že by to mohl být klíč k záchraně jeho problémového manželství. Své taneční pokroky nakonec uplatní v taneční soutěži na Chicago Crystal Ball Dance Competition. Myslíte, že vyhraje? (oficiální text distributora)


Autor: candy852

Popis / Obsah / Info k filmu Smím prosit?
John Clark je úspěšný právník, má okouzlující manželku a milující rodinu. Přesto mu něco chybí. Při své každodenní cestě do práce míjí okna tanečního studia a v nich vidí krásnou učitelku tance. Jednoho dne se odhodlá a zapíše se do kurzů tance. Ovládne ho kouzlo mladé lektorky nebo propadne jiné vášni - tanci?


Popis / Obsah / Info k filmu Smím prosit?
John Clark je zavedený chicagský právník, specializující se na závěti. Je šťastně ženatý s milovanou Beverly, s níž má dospívajícího syna Evana a dceru Jenny. Přesto cítí určité znepokojení ze stereotypu, který se jeho života plíživě zmocňuje. Krátce po oslavě padesátin zahlédne cestou z práce v okně malé taneční školy krásnou učitelku tance Paulinu. Nemůže na ni zapomenout, a tak přemůže ostych a přihlásí se do kurzu pro začátečníky. Kromě něj tu jsou například tlustý černoch Vern, mladý Chic, prostořeká tanečnice Bobbie a shodou okolní i jeho kolega Link, který je sice vášnivým tanečníkem, ale stydí se za pleš. Přestože zpočátku chodil John do kurzu jen kvůli Paulině, časem ho tanec překvapivě zaujme. Probouzí v něm energii, pomáhá vybřednout z rezignace. I když doma nic neřekne a na hodiny chodí potají, Beverly neujde, že se mění. Když náhodou zjistí, že jí manžel lže, najme si soukromého detektiva Devina. John si uvědomí, že ho tanec opravdu baví, a vrátí se do kurzu i poté, co Paulina odmítne jeho pozvání na večeři. Blíží se soutěž amatérských tanečníků v Blackpoolu a majitelka školy Mitzi navrhne Johna jako partnera pro Bobbii. Ten se však necítí na všech pět tanců a nabídne Linkovi, aby s Bobbií tančil latinskoamerické. V soutěžní den sedí v hledišti i Beverly s Jenny, kterým o Johnově tancování i soutěži řekl detektiv Devine.

Zdroj: Nova


Popis / Obsah / Info k filmu Smím prosit?
Taneční snímek Petera Chelsoma Smím prosit? je americko-kanadským remakem stejnojmenného japonského filmu (1995, FP 5/99). A to remakem až překvapivě věrným, ovšem s jedním podstatným rozdílem: v Japonsku totiž stále existují předsudky vůči společenskému tanci, a tak nečekané zaujetí úředníka Sugijamy pro tento druh vyžití má ještě jeden podstatný rozměr „vzpoury“, který chybí jeho americkému protějšku. - Pohledný padesátník John Clark má zavedenou právnickou praxi se specializací na závěti, velmi šťastné manželství a dospívající děti. Přesto však pociťuje, že podléhá životním stereotypům a že směřuje k tiché rezignaci. Jednoho dne jej zaujme smutná kráska v okně taneční školy, kterou zahlédne cestou z práce. Osmělí se a přihlásí se do tanečního kurzu pro začátečníky. Posléze tanci zcela propadne, což však doma tají. Manželka Beverly pochopí, že se muž změnil, a obrátí se na soukromého detektiva. Pravda vyjde samozřejmě najevo, ale hrozící krize je v závěru neméně samozřejmě zažehnána… - Americkým tvůrcům se kupodivu podařilo zachovat zvláštní kouzlo japonského originálu, který zaujal vykreslením jednotlivých postav i postaviček z tanečního prostředí a především nevšední emotivní rovinou příběhu, oscilující mezi melodramatem a romantickou komedií. Film má zároveň jakýsi staromódní nádech, upomínající na klasická mainstreamová díla americké kinematografie, k nimž patřila i účast hvězd; těmi jsou v našem případě elegantní Richard Gere, sošná Jennifer Lopezová jako smutná femme fatale a chápající energická manželka Susan Sarandonová.
-kat-, Filmový přehled 2005/4


Popis / Obsah / Info k filmu Smím prosit?
PRAHA - Populární americký herec Richard Gere (Chicago, Pretty Woman) ztvárnil hlavní roli v romantické komedii Smím prosit?, která byla inspirována stejnojmenným snímkem japonským z poloviny 90. let. I tento remake vypráví o tichém workoholikovi, který na tanečním parketu znovu pozná radost ze života. Film, který pražským novinářům představila distribuční společnost SPI, se v českých kinech objeví od 17. března ve dvou desítkách kopií.

Komedii natočil režisér Peter Chelsom, který do dalších rolí obsadil Jennifer Lopezovou (Táta na plný úvazek, Krásná pokojská) a Susan Sarandonovou (Půlnoční míle, Mrtvý muž přichází, Thelma a Louise). Výraznou roli ztvárnil také Stanley Tucci (Terminal).

Hrdina komedie Smím prosit? je úspěšným právníkem, který má okouzlující manželku a milující rodinu. Přesto mu něco chybí. Při své každodenní cestě z práce míjí okna tanečního studia a v nich vidí krásnou a smutnou dívku. Jednoho dne se odhodlá a zapíše se do kurzů tance.

"Příběh není pouze o zaneprázdněném muži, který vstoupí do lákavého světa tance, ale o skupině lidí, kteří pomocí tance zjistí, kým skutečně jsou a kým chtějí být," charakterizoval snímek režisér. Vybral si charismatického Richarda Gera, mimo jiné i skvělého pianistu a skladatele, který nedávno získal Zlatý globus za roli frajerského a stepujícího právníka v muzikálu Chicago. Každá postava v malém tanečním studiu má své zvláštnosti a manýry, studio je v tomto smyslu malým kouzelným světem vyhnanců.

Navzdory chicagskému prostředí se většina scén natáčela ve Winnipegu v Kanadě.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Tagy

Podobné filmy

Smím prosit? (1995)

 Smím prosit? (1995)
Smím prosit? n
Shall We Dansu?
Žánr: komedie
Země: Japonsko
Režie: Masajuki Suo

(remake)

TV Program

ČT1 - Černé ovce (1992) [TV pořad]

17:40 - 18:00

14 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

ČT2 - Velké stroje zblízka

17:20 - 18:10

34 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

NOVA - Na lovu (2021) [TV pořad]

17:30 - 18:30

24 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

16:40 - 17:55

74 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190568
Osobností: 697849
Fotografií: 763986
Plakátů: 376598
Obsahů a biografií: 178286

Poslední komentáře

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmu se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10