Duben
ohodnotit

Šmejdi

Další název:
Crooks
Rok:
2013
Délka:
74 minut
Premiéra v ČR:
18.4.2013
„Dokumentární film o šmejdech, kteří podvádějí naše seniory. A prochází jim to… Zatím.“

Obsah filmu Šmejdi

 
Syrový dokument Silvie Dymákové ukazuje manipulaci, ponižování a nátlak, které se skrývají za zavřenými dveřmi „předváděcích zájezdů pro seniory“. Smutní hrdinové filmu skládají na stůl nefunkční hrnce, vysavače, které nikdy nepoužili, deky z „ovčí vlny“ a biolampy, za které během svých výletů zaplatili v součtu desítky až stovky tisíc korun. A to v lepším případě. Řada z nich totiž výměnou za vrácení občanek zabavených prodejci podepsala úvěrové smlouvy. I přes otřesné zkušenosti senioři a seniorky na zájezdy vyrážejí opakovaně, aby se vymanili ze své osamělosti nebo proto, že neumějí říct nabídkám ne. Autorce dokumentu se podařilo...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Silvie DymákováSilvie Dymáková  
hraje:
Roman VaněkRoman Vaněk  
scénář:
Silvie DymákováSilvie Dymáková  
Romana MazalováRomana Mazalová.....spolupráce   
námět:
Silvie DymákováSilvie Dymáková  
kamera:
Silvie DymákováSilvie Dymáková  
Martin KonečnýMartin Konečný  
Erik KnajflErik Knajfl  
střih:
Silvie DymákováSilvie Dymáková  
Tonička JankováTonička Janková  
trailer
Distributor v ČR:
Aerofilms s.r.o.
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
česká
 
 
Distribuční verze:
česky
 
 
Přístupno:
pro všechny
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Šmejdi >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

FLA
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 21.12.2013
Dělají jen to co dovoluje tento stát!!--Šmejdi?
Ano jak se nejlíp bránit? -- NEJEZDIT!!   Nicméně tento problém je tu už řadu let a   SERE se nato, hlavně aby poslanci a politici   měli plný konta a koryta a pár důchodců, koho   to SERE!! Podrazy, podvody, šméčka jak koho   okrást, vychcat s ním, vytáhnout z něj prachy   to tu bylo je a bude! Místo aby tady byli zákony   a policie a úřady dělali co maj, tak se musej   točit dokumenty a na jejich základě teprve   jednat?? Kolik těch starých lidí mohlo být   tohoto ušetřeno?? A tak je to se vším,   úroveň lidí jak se k sobě chovaj a co si mohou   dovolit určuje ta úroveň Nahoře, takže jaké   máme zákonodárce a /Velení/ takové to tu je!   Ať jsou ti prodejci či firmy sebevětší Zrůdy   - dělají to co stát dovolí!!!
curil
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 5.10.2013
Jak už někdo píše, každý je svého štěstí   strůjcem. Ale dovedu pochopit pohnutky důchodců   navštěvovat podobné akce. Sám se blížím   důchodovému věku, žiju sám, a v dohledné   době bych možná taky vyjel za pár šupů na   prohlídku nějakého zámku s vyhlídkou na oběd   a pár pivek zadarmo. Navíc převaha žen, které   mají v úmyslu si podrbat anebo se případně   seznámit s nějakým sympatickým seniorem.   Způsoby prodeje jsou otřesné, to snad musí   odsoudit každý. Já bych po první zkušenosti   další výjezdy zavrhnul, ale jak je ve filmu   prezentováno, stalo se to pro mnohé účastníky   drogou. Paní, která si pečlivě zapisuje   výjezdy a zboží nakoupené na akcích, a má   plný sešítek. No, to mi flaška vodky denně   vyjde levněji. A popovídám si sám se sebou.
Prorok_Mysterionu
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 5.10.2013
Jaký systém, takoví šmejdi
Tenhle dokument, to je jak poukazovat na výmol na   tankodromu. Misantrop to napsal za mě. V každé   kapitalistické zemi se vymývají lidem mozky,   aby si koupili něco co nepotřebujou, co jim   mnohdy i škodí. Na tom je postavená celá   ekonomika. Čím víc lidi nakupujou, tím   větší je ekonomický růst. Že to nutí lidi   vydělávat zbytečně moc peněz, pracovat   zbytečně dlouhou dobu a že to škodí   životnímu prostředí nikoho nezajímá. Co je   předváděcí akce oproti dvanáctihodinové   práci u pásu šest dní v týdnu za 14000   čistýho? Pak se někdo diví, že důchodci   volí komunisty.
V dokumentu mi ještě vadila   mizerná kvalita zvuku. V dnešní době se dá   pořídit i skrytej záznam kvalitně. Já nejsem   starej dědek a stejně jsem nestíhal číst   všechny titulky.
Jinak jestli dokument něco   změní k lepšímu, byť jenom na   předváděčkách, potom je dobře že vznikl,   ať je jakej chce..
Misantrop
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 2.10.2013
Člověk člověku vlkem, že? Vlastně pardon,   vlci, musím se opravit: člověk člověku   člověkem. Ale přece jen se mi zdá, že to   všechno, všechen ten brutální autoritativní   psychologický nátlak, podvody a cukr střídaný   s bičem, co používá nějaká malá   obchodnická firma, že to samé dělají i velké   a největší firmy (s požehnáním a plnou   podporou státu a vlády!), ba dokonce i sám   stát jako takový, a že tu tedy máme jako   vystřižený příklad všeobecné metody   vládnutí vůbec. Proto i slova právníka, že   se tady, na zneužívání důvěřivých lidí,   zřetelně ukazuje nezbytnost zákonů, jako   nutná obrana před úplnou společenskou   katastrofou - promiňte, ale takováto slova   znějí zkrátka směšně. Ta katastrofa už tu   je dávno a pořád. A co když právě ty zákony   slouží nejvíc k zneužívání moci a k   útlaku? Příkladně povinné zdravotní   pojištění pomocí všemocného zákona zcela   bezostyšně odírá o nemalý peníz měsíc co   měsíc lidi úplně zdravé, dokonce i   nezaměstnané a bez jakéhokoliv příjmu! Tak   jako stát (a jím podporované velkopodniky) se   nechová ani mafie! Kdepak nějaké malé   obskurní firmičky! To jsou jen malé ryby - a   malé okrádání...
jmenuji.se.libor
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 1.10.2013
Šmejdi??? Ne - HAJZLOVÉ PODVODNICKÝ ZLODĚJSKÝ
Kvalitně natočený dokument o "svobodném   podnikání v Česku", při kterém jsou   okrádáni důchodci. Zajímavé záběry   skrytých kamer, které ukazují otřesné   praktitiky podvodníků. Jak je možné, že 25   let po sametové revoluci existuje něco takového   jako ukazuje tenhle dokument? Jak je možné, že   páni poslanci neudělali dosud přítrž   okrádání důchodců, kteří platí   předražené hrnce na vaření a podobné   "kvalitní" zboží. No hrůza a děs.   Jak říká Ondřej Vetchý v dokumentu - je   kapitalismus a tak se prodejci snaží mít zisk.   Ale toto není zisk, ale sprosté okrádání   naivních důchodců. Do basy s nima s   "prodejcema".
Ostrovan
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 17.8.2013
Jméno režisérky způsobilo, že se na paškál   dostali Šmejdi až pár pátků po premiéře.   Až na pár demagogických žvástů se jedná o   dokonalý ,,naučně-ilustrační dokument",   což mohu sudit i dle vlastní zkušenosti   (mladý-tázajícíse-vyhozený). Sluší se   poděkovat a šířit!
Pitryx
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 14.8.2013
Tohle že točil profík??? No potěš koště.   Já samozřejmě chápu, že záběry ze skryté   kamerky nebudou nic moc, ale o to mi vůbec nejde.   Jde o to, že nejméně ve dvou případech   autorky řekla á, ale neřekla bé. Což mne   irituje a vytáčí nadmíru. To třeba když   přišly ty dvě do bytu rozbalovat tu „věc“.   Začnou, pak střih a konec v nedohlednu. Zbytek   se prostě divák nedoví. Jinak je to dokument   poučný (ovšem jak pro koho). Občas jsem se   podobných akcí účastnil, ale zásadně sebou   nebral ani peníze, ani doklady a nehlásil se k   „výhrám“. Hehehe a polibte mi šos. Jinak   se mi to, ale vcelku líbilo, ale za ty nedodělky   dávám spousty mínusů. A taky za trapný   zmrzlinový závěr. 2013007306247/6427
Petantino
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 30.7.2013
Šmejdi přestavují silné téma ve slabším   provedení. Zkrátka není nad hyenismus, který   je prováděn na důchodcích, kteří vyrostli v   systému, který by tuhle prasárnu nikdy   nedovolil. Na druhou stranu je třeba přiznat,   že taktika při ojebávání důchodců je   propracovaná na vysoké úrovni a tak je jen   záležitostí potomků, aby své rodiče či   prarodiče sami zapojovali do života a nenutili   je svým nezájmem vyhledávat podobná setkání   osamělých lidí.
lion71
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 7.7.2013
10 bodů..
za poučení z tohoto dokumentu,kde je   vidět,čeho všeho jsou prodejci   schopni.Povinnost shlédnutí nejen pro   důchodce!!
Zu
Hodnocení:
Přidáno: 30.5.2013
green-tea : Já na filmu byla včera a důchodců   tam bylo dost. Navíc u nás v klině měli   důchodci vsup zdarma, takže si myslím, že by   to tak mělo být i v jiných městech.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih109030minih109030Blízko od sebe (2013) 
August: Osage County n
minih15359minih15359Pan Vok odchází (1979) 
n
minih146309minih146309Spravedlnost pro Natalee Hollowayovou (2011) [TV film] 
Justice for Natalee Holloway n
minih148496minih148496Otec Mrazík (2013) 
Le Père Frimas n
minih26976minih26976Něco lehčího (1992) 
n
minih134432minih134432Saulův syn (2015) 
Saul fia n
minih18679minih18679Sestřičky (1983) 
Sestřičky n
minih154275minih154275Noční hra (2018) 
Game Night n
minih47477minih47477Krvavá hostina 2 (2008) [Video] 
Feast II: Sloppy Seconds n
minih48744minih48744Skřivánčí dvůr (2007) 
La Masseria delle allodole n


Hodnocení:n12345678910

Tagy

Šmejdi (2013)Šmejdi (2013)Šmejdi (2013)Šmejdi (2013)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190569
Osobností: 697849
Fotografií: 763986
Plakátů: 376599
Obsahů a biografií: 178287

Poslední komentáře

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10