Smažená zelená rajčata (1991)

Smažená zelená rajčata (Fried Green Tomatoes At The Whistle Stop Café)
82.3 %
 
 

Fried Green Tomatoes At The Whistle Stop Café

    Žánr: melodrama
    Země: Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 24.12.1992        
    Délka: 130 min.
„O přátelství, rodině a starých dobrých časech na americkém jihu“
Film smažená zelená rajčata je krásný a romantický film, který vyzve k zamyšlení nejen ženy, ale i muže. Příběh dvou žen které se staly kamarádkami s přibývajícím věkem. Hlavní hrdinka,povahou bouřlivá rebelka a divoška je pod ochrannou rukou bratra,který chodí se druhou s dívek. Po tragické smrti již zmiňovaného bratara se s dívek stanou přítelkyně na život a na smrt ačkoli je mezi nimi věkový rozdíl.Rebelka je zastáncem své starší kamarádky a když se kamarádka po čase vdá a veme si za muže surovce, který kamarádku bije a mimo jiné vede i kukluck klan, nebojí se postavit zlému manželovi své kamarádky s holýma rukama.Stane se nehoda a manžel umírá.Rebelka vlastní kavárnu, kde pracují i černoši a aby se zbavili těla uskuteční se grilpárty kde, jak Vám všem jistě dochází je ugrilováno tělo(rozporcováno a naloženo )zlého manžela. Toto vše zní hrůzostrašně, ale když se na film díváte nebudí tyto scény ve váš žádný odpor, protože zde scény porcování atd nejsou vůbec řečeny ani vyobrazeny. Prostě se film vyvíjí tak aby vše divák pochopil, a taky děvčata, tyto dvě kamarádky neodsoudil, neboť nebylo jiného zbytí,po manželovi se začala shánět policie a ta měla informace, že mezi rebelkou a manželem panovala rivalita.Celý film je natočen a podán tak, že se člověku tají dech a má zatnuté pěsti od začátku, kdy bratra hlavní hrdinky srazí vlak až do konce kdy se rebelka jakožto stará babička vrací na místo kde se veškerý její život odehrál a nachází zde jen zbořeniště. Domov nachází u ženy, kterou potkala v nemocnici a celý svůj příběh jí vyprávěla.  Autor: Emkanika

režie:
Jon Avnet
 
 
hraje:
Kathy Bates (Evelyna Couchová), Jessica Tandy (Ninny Threadgoodeová), Mary Stuart Masterson (Idgie), Mary-Louise Parker (Ruth), Gailard Sartain (Ed), Stan Shaw (Velký George), Cicely Tyson (Sipsey), Gary Basaraba (Grady), Richard Riehle (reverend Scroggins), Grace Zabriskie (Eva Batesová), Nick Searcy (Bennett), Lois Smith (paní Threadgoodeová), Fannie Flagg (učitelka), Chris O'Donnell (role neurčena), Grayson Fricke (malý Buddy), Ginny Parker (matka Ruth), Danny Nelson (role neurčena), Afton Smith (role neurčena), Lashondra Phillips (role neurčena), Reid Binion (role neurčena), Leonard Shinew (pan Dunaway)
 
 
námět:
Fannie Flagg (román Fried Green Tomatoes at the Whistle Stop Café)
 
 
scénář:
Fannie Flagg, Carol Sobieski
 
 
kamera:
Geoffrey Simpson
 
 
hudba:
Thomas Newman
 
 
výprava-architekt:
Barbara Ling
 
 
kostýmy:
Elizabeth McBride
 
 
střih:
Debra Neil-Fisher
 
 
zvuk:
Mary H. Ellis, John Vigran
 
 
vedoucí produkce:
Norman Lear, Andrew Meyer
 
 
produkce:
Jon Avnet, Jordan Kerner
 
 
titulky-česká verze:
Zdena Psůtková (české dialogy), Marie Fronková (režie české verze)
 
 
výtvarník:
John Bullard
 
 
dabing:
Naďa Konvalinková (Evelyna Couchová), Alena Kreuzmannová (Ninny Threadgoodeová), Nela Boudová (Idgie), Martina Hudečková (Ruth)
 
 
zpěv:
Patti LaBelle ("Barbeque Bess")
 
 
nahrál:
James Thatcher (hudebník: lesní roh)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.