Služební román (1977)

Služební román (Služebnyj roman)
94 %
 
 

Služebnyj roman

Další název: Служебный роман; Sluzhebnyy roman

    Žánr: lyrický / komedie
    Země: SSSR
    Délka: 159 min.
Ingredience:
1 mymra (baba, stará rašple) Ludmila Kalugina
1 trouba Novoselcev
1 Samochvalov s výstižným príjmením
1 po letech opět zamilovaná Olinka
1 Věročka – odbornice přes krásu
Práce, která obohacuje statistický úřad

Ingredience smícháme, okořeníme vtipnými dialogy, hudbou Andreje Petrova, obrovským hereckým talentem a umem všech zúčastněných a voalá…máme tu příjemný film popírající mnohá tvrzení, že vše normalizační je brak.

Trouba Novoselcev nemá na botky pro svého synka. Kde sehnat fufníky? Aby měl lepší výplatu, potřebuje být povýšen. Je neskutečně těžké, téměř nemožné, dosáhnout povýšení, když „mymra – ředitelka ústavu“ pouští hrůzu všude, kam se podívá a Novoselcev je pro ni Nula. Tak vznikne nápad: „A co se jí dvořit?“ Navrhne „kamarád“ Samochvalov. „A jak se jí mám dvořit? Ona není žena, ona je ředitel.“ Nakonec se ťuňťa Novoselcev rozhoupe a na večírku se pokusí o nějaké ty komplimenty ve snaze vzbudit náklonnost. Efekt je ovšem zcela opačný a večírek končí faux-pas, když opětovně ponižovaný Novoselcev vykřičí Mymře pravdu do očí.

Tak nějak začíná báječný herecký koncert, při kterém se divák milující lidské příběhy, humor založený na dialogu (nikoliv na prdění) nudit určitě nebude. Během filmu onen divák zjistí, že mymra není až taková mymra, trouba není až takový trouba a kamarád… však asi tušíte.

Pozor! Pokud patříte k těm, kdo nepřežijí dvoudílný film bez jediného výstřelu, mrtvoly či dokonce sprostého slova – nedívat. Film se vám líbit nebude.

Šéfkuchař Rjazanov vyčaroval delikatesu, která se v Rusku stala téměř kultovní záležitostí. Film je v zemích bývalého SSSR neuvěřitelně populární evergreen. A já tomu rozumím.  Autor: 7Lenka2

režie:
Eldar Rjazanov
 
 
hraje:
Andrej Mjagkov (Anatolij Jefremovič Novoselcev), Alisa Frejndlich (Kalugina Ljudmila Prokofjevna), Oleg Basilašvili (Samochvalov), Svetlana Němoljajeva (Olja Ryžova), Lija Achedžakova (sekretářka Vieročka), Marija Vinogradova (členka komise), Pjotr Ščerbakov (Bublikov), Ljudmila Ivanova (Šura), Georgij Burkov, Nelli Pšennaja, Zoja Isajeva, Ljubov Kalužnaja, Lidija Dranovskaja, Viktor Filippov
 
 
scénář:
Emil Braginskij, Eldar Rjazanov
 
 
kamera:
Vladimír Nachabcev
 
 
hudba:
Andrej Petrov
 
 
text písně:
Nikolaj Zabolockij (skladby "Obryvayutsya rechi vlyublyonnykh", "Obletayut posledniye maki")
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.